Praznični nakupi rešujejo kitajsko gospodarstvo

Sezona prazničnih nakupov je spodbudila kitajsko trgovino, vendar strokovnjaki opozarjajo, da gospodarskih težav še ni konec.
Fotografija: Foto: TINGSHU WANG/REUTERS
Odpri galerijo
Foto: TINGSHU WANG/REUTERS

Oktobra se je kitajsko gospodarstvo močno upočasnilo. Država se je namreč spopadala z mnogimi izzivi, kot so pomanjkanje električne energije, pandemični ukrepi in finančne težave v nepremičninskem sektorju.

image_alt
Za ohranitev statusa velesile mora Amerika zaščititi pet tehnologij

Oktobra rekordni trgovinski presežek

Zadnji podatki kažejo, da se je trend obrnil, saj so se kitajske delnice zvišale. Rast kitajskega izvoza je presegla napovedi, čemur botrujeta razcvet svetovnega povpraševanja pred praznično sezono in izboljšanje oskrbovalnih verig. Hkrati pa so se trgovci na drobno dobro založili za praznično obdobje, navaja CNN Business.

Oktobra naj bi se državni trgovinski presežek povečal na rekordnih 84,5 milijard, kar je Kitajski pomagalo povečati njene devizne rezerve. Po podatkih kitajske državne uprave za devizne rezerve naj bi se skupni znesek rezerv oktobra povečal za 3200 milijard dolarjev, pri čemer gre za prvo povečanje po juliju.

Vozila, čakajo na izvoz. Foto: CHINA STRINGER NETWORK/REUTERS Pictures
Vozila, čakajo na izvoz. Foto: CHINA STRINGER NETWORK/REUTERS Pictures

Ken Cheung, glavni azijski devizni strateg pri banki Mizuho, meni, da bodo trenutni analitični podatki pomagali pri drugih pritiskih na rast v zadnjem četrtletju.

V zadnjih mesecih je bila kitajska gospodarska rast ogrožena zaradi motenj v dobavni verigi in poglabljanja nepremičninske krize, posledično se je ta upočasnila. V primerjavi z letom prej naj bi se BDP povečal le za 4,9 odstotka, poročajo tuji mediji.

Izvoz ostaja šibek

Glede na zadnji podatek o uvozu za oktober se je ta na letni ravni povečal za 21 odstotkov, kar je sicer več kot mesec prej, a še vedno precej pod oceno analitikov, razlagajo strokovnjaki.

image_alt
Kitajska brez usmiljenja nad tehnološke velikane

»Videti je, da logistične omejitve ovirajo uvozno stran enačbe in ker se na celini vse pogosteje pojavljajo novi izbruhi virusa covida-19, obstajajo nova tveganja, še posebej, če ti prizadene pristanišča in tovarne na ključnih območjih,« pravi Jeffrey Halley, višji tržni analitik za Azijo in Pacifik pri družbi Oanda.

Prihajajoča sezona prazničnih nakupov spodbuja kitajsko trgovino, kar pa še ne pomeni, da so kitajske gospodarske težave končane, opozarjajo strokovnjaki.

Strokovnjaki družbe Oxford Economics menijo, da bosta upočasnitev rasti nepremičninskega trga in novi izbruhi virusa ponovno upočasnili gospodarsko rast. Posledično bo uvozni zagon precej slaboten. Pričakujejo tudi, da bo ostal izvoz zaradi zmanjšanja naročil kratkoročno šibek, vendar ga bo svetovno gospodarsko okrevanje v novem letu podprlo, navaja CNN Business.

Več iz rubrike