Požari razdejali naše navečje naravno bogastvo

Samo junija je bilo uničenih 1034 kvadratnih kilometrov brazilskega amazonskega pragozda.
Fotografija: FOTO: REUTERS/Bruno Kelly 
Odpri galerijo
FOTO: REUTERS/Bruno Kelly 

V prvem letošnjem polletju je izginilo 3069 kvadratnih kilometrov brazilskega amazonskega pragozda, kar je 25 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in največ od začetka zbiranja podatkov leta 2015, so pokazali podatki brazilskega nacionalnega inštituta za raziskave vesolja. 

Junija se je sicer, kot spominja francoska tiskovna agencija AFP, v Braziliji začela suha sezona s povečano nevarnostjo požarov. V istem mesecu so letos zabeležili 2248 požarov, kar je 19,5 odstotka več kot leto prej. Strokovnjaki ocenjujejo, da bo leto 2020 najslabše leto za amazonski pragozd doslej.Več kot 20 finančnih skladov iz Evrope, Azije in Južne Amerike, ki skupaj upravljajo 3750 milijard dolarjev premoženja, je Brazilijo junija v odprtem pismu pozvalo, naj ustavi krčenje pragozda. Izguba biodiverzitete in izpusti ogljikovega dioksida namreč predstavljajo »sistemsko tveganje« za njihove portfelje, so navedli.
Strokovnjaki ocenjujejo, da bo leto 2020 najslabše leto za amazonski pragozd doslej. FOTO: OSORIOartist / Shutterstock
Strokovnjaki ocenjujejo, da bo leto 2020 najslabše leto za amazonski pragozd doslej. FOTO: OSORIOartist / Shutterstock

Z investitorji je v četrtek govoril brazilski podpredsednik Hamilton Mourao in opozoril, da želijo skladi videti konkretne rezultate v boju proti deforestaciji, preden bodo vlagali v okoljske projekte v državi. Pri tem pa je ocenil, da je brazilska vlada tarča »neutemeljenih« kritik, poroča STA.

»Ni res, da uničujemo džunglo za proizvodnjo hrane,« je dejal in zanikal tudi očitke, da vlada ruši strukture za zaščito okolja.

Brazilski tožilci so sicer ta teden pozvali k razrešitvi okoljskega ministra Ricarda Sallesa, ki naj bi bil neposredno odgovoren za pospešeno krčenje amazonskega pragozda in številne požare, ki so nastali kot posledica umika ukrepov za varovanje okolja in preprečevanje sečnje. Predlagajo tudi, da se mu naloži plačilo kazni.

Več iz rubrike

aktualno

V Zrečah in na Rogli zadovoljni s turističnimi boni

Podjetje Unitur je zadovoljno s poletno sezono v Termah Zreče in na Rogli, saj se je veliko Slovencev odločilo izkoristiti turistične bone v njihovih destinacijah.

aktualno

Direktor Turizma Bohinj: Ni nas treba učiti, kako naj delamo in nam očitati, da…

Direktor Turizma Bohinj Klemen Langus izpostavlja potrebo po uravnoteženosti med lokalnim okoljem in turizmom, ki je v tem oziru lahko zgolj na drugem mestu.

aktualno

Izola, Portorož, Piran: Nabito polne plaže; prostora zmanjkuje

Slovenske obalne destinacije so zadovoljne s turističnim obiskom v prvem delu poletne sezone.

aktualno

Britanskemu trgu dela grozi črn konec leta

Številni zaposleni Britanci bi lahko s koncem vladne podpore izgubili službo. Britanski ekonomisti opozarjajo na brezno brez dna.

Komentarji: