S tanzanitom čez noč postal multimilijonar

Mali rudar v Tanzaniji je odkril dva doslej največja tanzanita in jih prodal vladi, zaradi česar je postal multimilijonar.
Fotografija: Tanzanijska vlada je Saniniu Laizerju plačala skoraj 2,9 milijona evrov za dragocene kamne tanzanita, ki jih bodo hranili v nacionalnem muzeju. FOTO: Jayanata Shaw / REUTERS
Odpri galerijo
Tanzanijska vlada je Saniniu Laizerju plačala skoraj 2,9 milijona evrov za dragocene kamne tanzanita, ki jih bodo hranili v nacionalnem muzeju. FOTO: Jayanata Shaw / REUTERS

52-letni Saniniu Kuryan Laizer je v severnih hribih Mirerani našel dva največja draga kamna, ki tehtata 9,27 in 5,1 kilograma. Slednja je prodal vladi za 7,7 milijarde tanzanijskih šilingov (približno 2,9 milijona evrov).

»Laizer je naš milijarder in poskrbeli bomo, da bo varen,« je ob dogodku, na katerem so proslavljali najdbo, dejal minister za rudarstvo Dotto Biteko. »Prehajamo iz situacije, ko so mali rudarji tihotapili tanzanit, zdaj pa sledijo postopkom in plačujejo davke in licenčnine.«»Denar, ki sem ga prejel danes, bom namenil več razvojnim dejavnostim,« je dejal Lazier. »V Arushi nameravam zgraditi trgovski center in šolo v bližini svojega doma.«

»Zahvaljujem se Bogu za ta dosežek, saj je bil prvič najden kamen te velikosti,« je dejal. »Ko sem ju našel, sem obvestil vladne uradnike, ki so ocenili kamne.«

Dragocene kamne, znane po svojih osupljivih vijoličnih in modrih odtenkih, najdemo le v severni tanzanijski regiji Manyara. Predsednik John Magufuli se je odločil, da bo območje ogradil in tako preprečil tihotapljenje.

Ko so leta 2018 postavljali zid, je Magufuli dejal, da s tihotapljenjem izgubi skoraj 40 odstotkov vsega tanzanita, ki ga najdejo na tem mestu.

Lani je Tanzanija postavila trgovska mesta, ki malim rudarjem omogočajo, da svoje najdbe prodajo vladi. Ti rudarji niso zaposleni v nobenem podjetju in drage kamne običajno izkopavajo ročno.

Čeprav je maloprodajna vrednost dragih kamnov precej višja od tiste, ki jo je prejel Laizer, tanzanit ne bo naprodaj. Postavljen bo namreč v Tanzanijski nacionalni muzej.
 
 

Več iz rubrike

aktualno

Študentje bodo za prakso imeli na razpolago 3,5 milijona evrov

Odobrena so evropska sredstva za javni razpis, namenjen pridobivanju praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju za obdobje 2022/2023.

aktualno

Kaj se dogaja v Evropi? Salmonela tudi v največji tovarni čokolade

V največji tovarni čokolade na svetu, ki jo švicarski velikan Barry Callebaut upravlja v belgijskem mestu Wieze, so odkrili bakterije salmonele.

aktualno

Ukrajinsko pristanišče je vendarle zapustila prva ladja z žitom

Trgovski ladji varnost zagotavljajo ruske bojne ladje, ukrajinsko pristanišče pa je bilo razminirano.

aktualno

Demostat: 51 odstotkov prebivalcev Srbije nasprotuje vstopu v EU

81 odstotkov prebivalcev Srbije meni, da mora Srbija za vsako ceno ohraniti svojo nevtralno držo, 80 odstotkov ne podpira uvedbe sankcij proti Rusiji.

Komentarji: