Povpraševanje po teh kovinah se bo v prihodnjih letih povečalo

Zaradi prehoda na obnovljive vire energije lahko v naslednjih letih pričakujemo povečano povpraševanje po teh treh vrstah kovine.
Fotografija: Foto: Blaž Samec / Delo
Odpri galerijo
Foto: Blaž Samec / Delo

V obdobju globalnega segrevanja si številne države prizadevajo narediti vse, kar je v njihovi moči, da bi zmanjšale posledice na okolje in človeštvo. Ena učinkovitih metod naj bi bil prehod na uporabo obnovljivih virov.
 
Prejšnji teden so analitiki iz podjetja Wood Mackenzie, ki se ukvarja z energetskim svetovanjem, dejali, da bo povečana uporaba obnovljivih virov energije s sabo prinesla tudi večje povpraševanje po nekaterih kovinah. Te kovine naj bi bile predvsem aluminij, baker in cink, navaja CNBC.
 
image_alt
Kam na potovanje septembra?

V Pariškem sporazumu, ki je bil sprejet leta 2015 in ga je podpisalo 196 držav, so se države zavezale, da bodo preprečile, da bi se globalna povprečna temperatura dvignila za več kot dve stopinji Celzija glede na predindustrijsko raven. Glede na dosedanje trende naj bi bilo to sicer malo verjetno.
 

Aluminij: leta 2040 povpraševanje naraslo na 4,6 milijona ton

 
Analitiki iz podjetja Wood Mackenzie so na podlagi modela ocenili, da naj bi se povprečna globalna temperatura do konca stoletja glede na predindustrijske čase povišala za 2,8 do 3 stopinje Celzija. V tem primeru bi se poraba aluminija na račun implementacije solarne energije povečalo z 2,4 milijona ton leta 2020 na 4,6 milijona ton v letu 2040.
 
Baker, Foto: Getty Images
Baker, Foto: Getty Images

Kot je razložil višji raziskovalni analitik Kamil Wlazly, se aluminij uporablja pri izdelavi okvirjev solarnih panelov in njihovih strukturnih delov.
 

Baker: leta 2040 povpraševanje naraslo na 0,7 milijona ton

 
Baker se uporablja pri izvedbi visokonapetostnih in nizkonapetostnih prenosnih kablov in toplotnih sončnih kolektorjev. Analitiki iz podjetja Wood Mackenzie so ocenili, da bi se po najverjetnejšem scenariju povpraševanje po bakru povečalo z 0,4 milijona ton v letu 2020 na 0,7 milijona ton v letu 2040.
 

Cink: leta 2040 povpraševanje na 0,8 milijona ton

 
Kot so razložili analitiki, je treba kovinske dele, ki sestavljajo konstrukcijo sončnih celic, zaščititi pred korozijo. Običajno se to izvede s cinkovimi premazi.
 
image_alt
Napovedi za zlato niso najbolj optimistične

Po najverjetnejšem scenariju, ki predvideva dvig povprečne globalne temperature do konca stoletja za 2,8 do 3 stopinje Celzije, bi se povečalo tudi povpraševanje po cinku. Trenutno se letno porabi 0,4 milijona ton cinka, leta 2040 pa naj bi se poraba povzpela na 0,8 milijona ton.
 
Napovedi se sicer nanašajo zgolj na dvig povpraševanja v sektorju solarne energije, ne pa tudi na druge segmente, v katerih se uporablja omenjene kovine.
 

Več iz rubrike