Zaupanje potrošnikov pada

Slovenski potrošniki so julija razpoloženi najslabše po aprilu 2020, torej prvem mesecu po začetku epidemije covida-19.
Fotografija: Potrošniki vedno več nakupujejo z nakupovalnim lističem, zato je tudi manj impulznih, nenačrtovanih nakupov. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Potrošniki vedno več nakupujejo z nakupovalnim lističem, zato je tudi manj impulznih, nenačrtovanih nakupov. Foto: Shutterstock

Ocena glede finančnega stanja v gospodinjstvu v naslednjih 12 mesecih je bila tudi v luči še naprej velike zaskrbljenosti zaradi rasti cen najslabša v celotnem obdobju merjenja tega kazalnika.

image_alt
Inflacije ECB ne bo znižala. Cene, zdaj tudi posojil, bodo visoke

Vrednost celotnega kazalnika zaupanja potrošnikov je glede na junij padla za šest odstotnih točk na minus 39 odstotnih točk, je danes objavil statistični urad. Kazalnik predstavlja izračunano ravnotežje njegovih posameznih komponent in predstavlja razliko med tistimi anketiranci, ki pravijo, da so se ali se bodo razmere izboljšale, in tistimi, ki pravijo, da so se ali se bodo poslabšale.

Padec so povzročila predvsem bolj pesimistična pričakovanja potrošnikov glede gospodarskega stanja v državi (za 12 odstotnih točk). Poslabšale so se tudi vse preostale komponente kazalnika: pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu za pet odstotnih točk, ocena trenutnega finančnega stanje v gospodinjstvu za štiri odstotne točke in pričakovanje glede večjih nakupov za tri odstotne točke.

Potrošnik, nakupovalna košarica. Foto: Suhadolnik Jože/Delo
Potrošnik, nakupovalna košarica. Foto: Suhadolnik Jože/Delo

V medletni primerjavi je bila vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov nižja za 22 odstotnih točk, od povprečja leta 2021 pa za 17 odstotnih točk. Nazadnje je bila vrednost kazalnika tako nizka aprila 2020, torej v prvem mesecu po razglasitve epidemije covida-19. Takrat je dosegla minus 40 odstotnih točk.

Tudi v medletni primerjavi so se poslabšale vse štiri komponente tega kazalnika: pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu za 29 odstotnih točk, pričakovanje glede gospodarskih razmer v državi za 26 odstotnih točk, ocena trenutnega finančnega stanja v gospodinjstvu za 16 odstotnih točk in pričakovanje glede večjih nakupov za 14 odstotnih točk.

Pričakovanja potrošnikov glede gibanja cen v prihodnjih 12 mesecih so še naprej pesimistična, a ne rekordno slaba. Da bodo cene v prihodnjih mesecih rasle hitreje, je julija ocenilo 56 odstotkov, približno na tej ravni pa ostaja od marca, ko je dosegel 68 odstotkov in s tem najvišjo raven od začetka merjenja marca 1996.

Za izračun kazalnika razpoloženja potrošnikov pri statističnem uradu sicer na področju inflacijskih pričakovanj uporabljajo delež, ki odraža ravnotežje stanj. Pri pričakovanjih za naslednjih 12 mesecev je ta delež v tem mesecu pri 69 odstotkih, kar je devet odstotnih točk manj kot marca, ko je prav tako dosegel zgodovinski rekord.

image_alt
Inflacija in visoke cene nas bodo držale za vrat še nekaj let

Več iz rubrike