Poslovanje podjetij v času karantene

Za nami je skoraj pol leta soočanja z eno najhujših kriz sodobne ere in to ne ekonomsko, ne finančno, niti vojaško; tokratno so povzročili mikroorganizmi.
Fotografija: Da bodo pretekli vzorci tokrat neuporabni, je bilo jasno že dalj časa, saj so podjetja rezultate poslovanja napovedovala v razmerah izjemne negotovosti in so bila v izogib prevelikemu razočaranju pri svojih napovedih raje »pristransko« črnogleda. FOTO: ESB Professional / Shutterstock
Odpri galerijo
Da bodo pretekli vzorci tokrat neuporabni, je bilo jasno že dalj časa, saj so podjetja rezultate poslovanja napovedovala v razmerah izjemne negotovosti in so bila v izogib prevelikemu razočaranju pri svojih napovedih raje »pristransko« črnogleda. FOTO: ESB Professional / Shutterstock

Covid-19 bo zelo verjetno beseda, morda celo »osebnost« leta 2020. A zdaj ni čas za sklepni govor, posledice virusa in spremljajočega zaprtja gospodarstva moramo še dodobra spoznati, ne nazadnje pa razglasiti tudi konec pandemije. Slednjega še ni na vidiku, posledice pa so vlagatelji lahko spoznavali v zadnjih tednih, ko so ameriška podjetja objavljala rezultate poslovanja v drugem letošnjem četrtletju, ki je bilo zaznamovano s splošno karanteno.
 
Do 7. avgusta (ko nastaja prispevek) je rezultate objavilo skoraj 90 odstotkov vseh podjetij iz indeksa S&P 500. Po podatkih factseta je kar 83 odstotkom podjetjem uspelo ustvariti dobičke nad pričakovanimi ravnmi. Poleg večine teh, ki so poslovali nad pričakovanji, pozitivno preseneča tudi jakost presenečenja. Dobički so v povprečju za kar 22,4 odstotka višji od pričakovanj, kar je nad vsemi preteklimi statistikami.


Da bodo pretekli vzorci tokrat neuporabni, je bilo jasno že dalj časa, saj so podjetja rezultate poslovanja napovedovala v razmerah izjemne negotovosti in so bila v izogib prevelikemu razočaranju pri svojih napovedih raje »pristransko« črnogleda. Ne gre jim zameriti. Med sektorji so »navzgor« najbolj presenetila podjetja informacijske tehnologije, surovin in materialov, industrije ter zdravstva in oskrbe (v omenjenih sektorjih je kar 90 odstotkov podjetij poslovalo bolje od pričakovanj). Najmanjši delež podjetij s pozitivnimi presenečenji so imeli sektorji nepremičnine, energija in potrošne dobrine, a še tu jih je bilo vsaj 60 odstotkov.
 
A v almanahu ne bodo ostala zapisana omenjena presenečenja. Statistika bo zabeležila dejanski padec dobička. Trenutni rezultati kažejo, da bodo ameriška podjetja iz indeksa S&P 500 (poudarek, da gre za podjetja iz indeksa največjih podjetij, je tokrat več kot na mestu, saj je usoda manjših ameriških podjetij bistveno drugačna - slabša) dobiček v drugem četrtletju znižala za 33,8 odstotkov.Zanimivo bo izgubarski le sektor energije, ki so ga prizadela obsežna prevrednotenja premoženja zaradi padca cene nafte. Med sektorji je trem celo uspelo zvišati dobiček glede na enako obdobje lanskega leta: oskrba, zdravstvo in oskrba ter informacijska tehnologija, slednja dva sta imela tudi rast prihodkov.
Zanimivo bo izgubarski le sektor energije, ki so ga prizadela obsežna prevrednotenja premoženja zaradi padca cene nafte. FOTO: isak55 / Shutterstock
Zanimivo bo izgubarski le sektor energije, ki so ga prizadela obsežna prevrednotenja premoženja zaradi padca cene nafte. FOTO: isak55 / Shutterstock

Tudi tekoče četrtletje bo po factsetovih podatkih negativno glede na lansko tretje četrtletje (upad v višini 20 odstotkov), v zadnjem letošnjem četrtletju pa naj bi bili dobički v povprečju za desetino nižji kot lani. Razmere med ameriškimi »blue-chip« se bodo torej pričakovano izboljševale.
 
Vse skupaj bo seveda odvisno od razpleta pandemije v ZDA, ki poleti kaže nekontrolirano širjenje in je med ameriškimi guvernerji že sprožilo pozive h krajšemu ponovnemu zaprtju gospodarstva. Za zdaj to ni verjeten scenarij, zato pa smo toliko bolj lahko prepričani o nadaljnjih spodbudah monetarnih in fiskalnih oblasti. Četudi bi raje videli, da okrevanje postane vsesplošno in se iz pepela dvignejo tudi zanemarjeni ciklični sektorji, kot so energija, industrija in finance, opisano močno spominja na nadaljevanje obstoječih razmer na kapitalskih trgih: relativne priljubljenosti korona-odpornih segmentov naložb.
 

Več iz rubrike

aktualno

Kaj se dogaja v Evropi? Salmonela tudi v največji tovarni čokolade

V največji tovarni čokolade na svetu, ki jo švicarski velikan Barry Callebaut upravlja v belgijskem mestu Wieze, so odkrili bakterije salmonele.

aktualno

Ukrajinsko pristanišče je vendarle zapustila prva ladja z žitom

Trgovski ladji varnost zagotavljajo ruske bojne ladje, ukrajinsko pristanišče pa je bilo razminirano.

aktualno

Demostat: 51 odstotkov prebivalcev Srbije nasprotuje vstopu v EU

81 odstotkov prebivalcev Srbije meni, da mora Srbija za vsako ceno ohraniti svojo nevtralno držo, 80 odstotkov ne podpira uvedbe sankcij proti Rusiji.

aktualno

Zadnji dan turističnih bonov, neporabljena še skoraj petina

Podatki tik pred koncem unovčevanja kažejo, da bo neporabljena ostala skoraj petina vrednosti bonov oz. okoli 97 milijonov evrov.

Komentarji: