Porast potnikov v vseh večjih pristaniščih

Čeprav je bil promet v turističnih pristaniščih tudi v času pandemije precejšen, letošnja sezona prinaša nov porast.
Fotografija: V hrvaških morskih pristaniščih se je v drugem letošnjem četrtletju vkrcalo in izkrcalo skoraj 8,5 milijona potnikov. Foto: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
V hrvaških morskih pristaniščih se je v drugem letošnjem četrtletju vkrcalo in izkrcalo skoraj 8,5 milijona potnikov. Foto: Tomi Lombar/Delo

Kot navajajo hrvaški mediji, se je v hrvaških morskih pristaniščih v drugem letošnjem četrtletju vkrcalo in izkrcalo skoraj 8,5 milijona potnikov, kar je 55,7 odstotka v primerjavi z lanskim letom, kaže uradna statistika. Ob tem je bilo na trajektih in potniških ladjah prepeljanih 8,2 milijona potnikov, kar je 50,8 odstotka več kot v enakem obdobju leta 2021.

image_alt
Hrvaška znižala ceno bencina

Opazna vrnitev križark

Rast potnikov pa ni bila dosežena le v vseh večjih pristaniščih, temveč tudi v mednarodnem prometu. Glede na uradne podatke hrvaškega državnega statističnega urada, je bilo v primerjavi z enakim obdobjem lani, na ladje naloženih in razloženih 32,5 odstotka več osebnih vozil in 127,7 odstotka več avtobusov.

Od skupnega števila potnikov v morskih pristaniščih se jih je 255 tisoč izkrcalo z ladij za križarjenje in obiskalo med drugim pristanišča Dubrovnik, Split in Zadar. Glede na to, da je bilo v drugem četrtletju 2021 na ladjah za križarjenje le 12 tisoč potnikov, je po tem obdobju opazna vrnitev križark v hrvaška pristanišča.

Od skupnega števila potnikov v morskih pristaniščih se jih je 255 tisoč izkrcalo z ladij za križarjenje in obiskalo med drugim pristanišča Dubrovnik, Split in Zadar. FOTO: BOŽO RADIĆ/CROPIX
Od skupnega števila potnikov v morskih pristaniščih se jih je 255 tisoč izkrcalo z ladij za križarjenje in obiskalo med drugim pristanišča Dubrovnik, Split in Zadar. FOTO: BOŽO RADIĆ/CROPIX

Povečal se je tudi skupni blagovni promet, in sicer za 14,5 odstotka. Največjo, 55,5-odstotno rast je imelo pristanišče Ploče, sledi mu Split z 42-odstotno rastjo, piše Poslovni dnevnik. Poleg tega se je v prvi polovici leta 2022 skupno število ladij, ki so priplule v morska pristanišča, povečalo za 13,4 odstotka, skupni promet potnikov za 46 odstotkov, skupni promet blaga pa za 9,7 odstotka.

Prihodek predvsem posledica vlaganj

Čeprav je bil promet v turističnih pristaniščih tudi v času pandemije precejšen in je bila zato navtika najmočnejši segment turizma, letošnja sezona prinaša nov porast. Julija je bilo v navtičnem čarterju 120.000 prihodov in 770.000 prenočitev, kar je 23 odstotkov več prihodov in 5 odstotkov prenočitev glede na julij 2019.

image_alt
Hrvaška obala kot nova Azurna obala

Nacionalna veriga marin ACI je v prvih šestih mesecih z 13,14 milijona evrov prihodkov presegla prihodke iz leta 2019 za 620.000 evrov, torej so doseženi rezultati za 20 odstotkov višji kot v letu 2021.

Poleg tega je ACI po lanskih 5,9 milijona evrov naložb v infrastrukturo in storitve samo v prvih šestih mesecih ta znesek presegel za 520.000 evrov in realiziral nove naložbe v višini 6,42 milijona evrov. V podjetju trdijo, da je prihodek posledica vlaganj, temeljite in ustrezne priprave na sezono v marinah ACI ter rahljanja ukrepov proti pandemiji. ACI je v prvem polletju dosegel pozitiven finančni rezultat v višini 430.000 evrov, realizirani EBITDA za prvo polletje pa je znašal 4,85 milijona evrov, še navaja lokalni medij.

image_alt
Štiridnevno križarjenje za 120 evrov

Več iz rubrike