Slovenski polmilijonski sistem za obdelavo industrijske konoplje

Med svetovno konkurenco produktov iz Azije, Amerike in Evrope je zmago osvojil sistem slovenskega podjetja SK Škrlj iz Vipavske doline.
Fotografija: Sistem, ki s pomočjo ogljikovega dioksida iz rastlin pridobiva ekstrakte za prehrambno, kozmetično in farmacevtsko industrijo. Foto: SK Škrlj
Odpri galerijo
Sistem, ki s pomočjo ogljikovega dioksida iz rastlin pridobiva ekstrakte za prehrambno, kozmetično in farmacevtsko industrijo. Foto: SK Škrlj

Eno vodilnih podjetij v svetovnem merilu na področju raziskav, razvoja, predelave ter laboratorijskega testiranja surovin in izdelkov iz industrijske konoplje je bogatejše za trenutno najučinkovitejši sistem, ki s pomočjo ogljikovega dioksida iz rastlin pridobiva ekstrakte za prehrambno, kozmetično in farmacevtsko industrijo. Ta sistem izhaja iz Slovenije.
 

Od Panonske nižine do slovenskega izdelka

 
Septembra je na prostranih poljih v Panonski nižini čas za žetev. Slovensko podjetje PharmaHemp ima tam najetih 400 hektarjev zemljišča, na katerem se razprostira konoplja iz evropske sortne liste. Po sušenju in separaciji, torej ločitvi stebel, semen in listov, ter mletju posameznih delov rastline je še do nedavnega sledila dolga pot v Nemčijo, v tovarno, kjer sicer nastajajo izvlečki hmelja za celotno Evropo. Za tehnološko sicer zelo razvito podjetje je bila polmilijonska investicija v sistem, ki iz rastlin pridobiva izvlečke, velik zalogaj, zato je ta del opravljalo nemško podjetje, ki ima zelo natančne ekstrakcijske sisteme z velikimi kapacitetami.
image_alt
Video: Slovaški leteči avtomobil uspešno prestal poskusno vožnjo

Svetovno priznane naprave

 
Ko sta uradna medicinska in farmacevtska stroka potrdili, da so lahko izvlečki oziroma ekstrakti iz konoplje v rabi tudi kot zdravilna učinkovina, je povpraševanje po tovrstnih izdelkih močno naraslo. Posledično so se v PharmaHemp, enem vodilnih podjetij v svetovnem merilu na področju raziskav, razvoja, predelave in laboratorijskega testiranja surovin in izdelkov iz industrijske konoplje, odločili za investicijo v sistem, ki iz rastlin pridobiva ekstrakte za prehrambeno, kozmetično pa tudi farmacevtsko industrijo.
 
Foto: SK Škrlj
Foto: SK Škrlj

V tem času je na drugem koncu Slovenije tovrstni ekstrakcijski sistem razvijalo podjetje SK Škrlj. Kot je povedal dr. Boštjan Jančar, tehnološki direktor v podjetju PharmaHemp ter pionir v predelavi in proizvodnji izdelkov iz industrijske konoplje v Sloveniji, so hitro opustili misel, da bi tako obsežno investicijo realizirali z nakupom ekstrakcijskega sistema iz Kanade. Namesto tega so se raje povezali s slovenskimi proizvajalci.
 
Posebej prilagojen sistem iz vipavskih Batuj je po enem letu dogovarjanj in usklajevanj končno pripotoval v Ljubljano. Bližina, podpora, visokokakovostni vgrajeni materiali in komponente ter celovita obravnava kupca so le nekateri izmed razlogov, da se je podjetje odločilo za nakup ekstrakcijskega sistema slovenskega podjetja SK Škrlj.
 

Vzpostavitev novega sistema – od ideje do prvega zagona

 
Sistem je bil zasnovan za prodajo na globalnem trgu, zato je bil poleg vrhunske kvalitete zelo pomemben argument tudi upoštevanje želja in pričakovanj kupca. Po pregledu uporabniških zahtev in predložene specifikacije je sledila izdelava natančnega tridimenzionalnega modela. Ta že na začetku ponuja natančen vpogled v izdelek in ustreznost predlagane rešitve. Ko je bil sistem v Batujah izdelan, so najprej opravili tako imenovani »Factory Acceptance Test« oziroma testni zagon v proizvodni hali, s katerim se preveri, če sistem deluje v skladu z nastavljenimi parametri. Sledila sta prevoz sistema na novo lokacijo in ponovni test. Da je lokacijska bližina podjetja velika prednost, se pokaže tudi pri naslednji fazi nakupnega procesa. Ta obsega zagon sistema vključno z izobraževanjem kadra, kar razreši vsa morebitna vprašanja in potencialne dvome pri upravljanju sistema. »Od tu naprej je v naših rokah, kako želimo eksperimentirati naprej glede na naše predznanje,« pove dr. Jančar.
 
image_alt
Na pot se odpravlja prvi avtodom na solarno energijo

Dr. Jančar je izpostavil tudi tehnične karakteristike, ki so prevladale pri odločitvi za nakup. »Pri CO2 ekstrakciji ni nobenih rezidualnih topil.« Sistemov za ekstrakcijo je namreč veliko. Večina deluje na osnovi ekstrakcije z organskimi topili, najpogosteje etanola, pri čemer določen del topila vedno ostane; bodisi v biomasi, ki jo ekstrahiramo, bodisi v končnem produktu. »Naš novi sistem deluje s pomočjo ogljikovega dioksida, pri čemer se zviša le tlak. V okolje gre zanemarljiv del CO2, večina pa se vrača v proces oziroma se reciklira.«
 

Računalniško voden sistem, ki ne dovoljuje človeške napake

 
Ena velikih prednosti pri superkritični ekstrakciji je njena učinkovitost, saj ta poteka pod visokim tlakom, ki pa hkrati predstavlja tudi visoka varnostna tveganja. V primerjavi z nizkocenovnimi sistemi z Daljnega vzhoda zazna Škrljev sistem morebitne nevarnosti. Je v celoti avtomatiziran oziroma računalniško voden, kar preprečuje napake zaradi človeškega faktorja.

Več iz rubrike