Podjetja pri pomoči zaposlenim z otroki postajajo vse bolj kreativna

Pandemijo so še posebej občutili zaposleni, ki imajo otroke; ti med delom računajo na utečena dnevna varstva in varstvo v šolskim sistemih.
Fotografija: Varstvo otrok v preteklosti ni bil osrednja pisarniška tema, kar se je v času pandemije povsem spremenilo. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Varstvo otrok v preteklosti ni bil osrednja pisarniška tema, kar se je v času pandemije povsem spremenilo. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Vsem nam je znano, da je pandemija izrazito spremenila sistem varstva in tudi šolski sistem. Zaposleni starši namreč računajo na omenjene institucije, da zagotovijo varstvo za čas, ko so v službi, vendar je to ob porasti okužb izredno težko. Podjetja po svetu zato postajajo vse bolj prilagodljiva staršem, ki imajo otroke, piše CNN Business.
 

Potreba po družinskih bonitetah


»Pandemija covida-19 je znatno povečala povpraševanje po programih, ki so naklonjeni tistim, ki imajo otroke; še posebej za ženske,« poudarja Sarahjane Sacchetti, direktorica podjetja Cleo. Zaradi tega vse več podjetij, ki se zavedajo družinskih bonitet zaposlitve, pravi Sacchettijeva, ki obenem dodaja: »opažamo, da se potreba po družinskih bonitetah kaže v srednjem sloju zaposlenih, ki običajno niso tisti zaposleni, ki narekujejo nove trende.« Varstvo otrok v preteklosti ni bil osrednja pisarniška tema, kar se je zdaj povsem spremenilo.

A vendar ni ene rešitve, ki bi pokrila vse potrebe. Starši z novorojenčkom imajo namreč drugačne potrebe, kot jih imajo starši otroka v šestem ali razredu osnovne šole ali celo najstnika.
 

Finančna podpora zaposlenim


Številne šole po svetu so se odločile, da bodo pouk v celoti prestavile na splet, spet druge pa se bodo v živo srečevale le nekajkrat na mesec. Tako so starši prepuščeni samostojnemu organiziranju varstva v delovnem času, ravno varstvo pa je največji strošek, s katerim se srečujejo družine z otroki.


V takih primerih ke najbolj očitna pomoč zaposlenim, ki imajo otroke, pomoč pri financah. Nekatera podjetja že pomagajo pri kritju teh stroškov. Takšen primer je Bank of America, ki svojim zaposlenim zagotavlja od 75 do 100 dolarjev na dan, s čimer se krije stroške varstva. Denar lahko zaposleni uporabijo za otroke, ki so stari 12 let ali manj.
 

Dodaten plačan dopust


Spet druga podjetja pa svojim zaposlenim nudijo dodatne dni dopusta, ki so v trenutni krizi še kako dobrodošli.

Starši pri Microsoftu so na primer dobili dodatnih 12 tednov plačanega starševskega dopusta, ki so jih lahko zaposleni uporabljali za spremljanje pouka na daljavo.

Starševski dopust so aprila povečali tudi pri Googlu, kjer so imeli zaposleni na voljo 14 tednov dopusta, pri tem pa so lahko skrbeli za svojo družino.
 

Otroke je potrebno zamotiti


Otroci imajo veliko energije, zato je izredno težko opravljati delo, hkrati pa skrbeti še za otroke. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Otroci imajo veliko energije, zato je izredno težko opravljati delo, hkrati pa skrbeti še za otroke. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Otroci imajo veliko energije, zato je težko opravljati delo, hkrati pa skrbeti še za otroke. Tako so se pri podjetju Global odločili, da otrokom svojih zaposlenim ponudijo virtualne dejavnosti, katere vodijo zunaj najeti animatorji. »Urniki za dejavnosti so objavljeni nekaj dni prej, tako pa se lahko starši v naprej pripravijo na posamezno dejavnost,« opiše dogajanje vodja operative v podjetju Global Sanja Licina.
 

Fleksibilni urniki


Za številne starše so popoldnevi najlepši del dneva, ker takrat njihov otrok spi. Spet za druge pa je to najhujši del dneva, saj številni takrat pomagajo pri domačih nalogah, sodelujejo pri spletnih pogovorih ali pa se enostavno pripravljajo na večerjo. Zaradi tega je opravljati delo za njih praktično nemogoče.

Pri podjetju Paylocity se lahko zato zaposleni s svojimi nadrejenimi sami dogovorijo za urnik dela, ki jim najbolj ustreza. Direktor podjetja Steve Beauchamp glede tega pravi: »svojim menedžerjem smo dali smernice kako samostojno oblikovati različne urnike, tako da bo potrebno delo še vedno opravljeno.«
 

Večanje vrtcev v službi


Japonska Toyota pa se je zadeve lotila nekoliko drugače; opravili so razgovore in intervjuje, skozi katere so zaposleni izrazili svoje težave ter tudi predloge.

Toyota je na koncu oblikovala vrtce in učno pomoč za za otroke zaposlenih, ti pa za tega plačajo med 150 in 170 dolarjev na teden.

Več iz rubrike