Evropski centralni banki zmanjkuje možnosti

Kako hkrati obravnavati recesijo, krepitev valute, negotov bančni sektor in deflacijo?
Fotografija: Christine Lagarde, predsednica Evropske centralne banke (ECB)FOTO: REUTERS/Kevin Lamarque
Odpri galerijo
Christine Lagarde, predsednica Evropske centralne banke (ECB)FOTO: REUTERS/Kevin Lamarque

Težki časi za Christine Lagarde, predsednico Evropske centralne banke (ECB). V prizadevanju za oživitev gospodarstva evroobmočja in izogibanje deflaciji je zadnja stvar, ki jo ECB potrebuje, močan evro. Kljub temu se je evro okrepil in ECB le malo lahko stori za obvladanje valute, ne da bi si ustvarila nov niz resnih težav.
 
ECB se sooča z zgodovinskimi gospodarskimi izzivi. Evroobmočje doživlja najhujšo gospodarsko recesijo v zadnjih 90 letih in kaže začetne znake deflacije. Hkrati bi lahko drugi val okužb zahteval preobrat nedavnega odpiranja gospodarstva, ki je omogočil delno okrevanje.
 
FOTO: REUTERS/Ralph Orlowski
FOTO: REUTERS/Ralph Orlowski
Kombinacija šibkega gospodarstva in padajočih cen bi bila zaskrbljujoča za vsako centralno banko. To še posebej velja za ECB, saj imata dve največji državi članici evroobmočja, Italija in Španija, izjemno visoko raven javnega dolga in nestabilne bančne sisteme. Zaradi počasne rasti in deflacije je državama še težje najti izhod iz svojih dolžniških in bančnih težav.

V zadnjih nekaj mesecih je evro, večinoma kot odgovor na prehod Zvezne rezerve k lažji monetarni politiki, do ameriškega dolarja podražil za več kot 10 odstotkov. Če se bo stanje obdržalo, bi to lahko ogrozilo gospodarstvo evroobmočja, saj bi izvoz evroobmočja postal manj konkurenčen in uvoz iz tujine še bolj privlačen. Hkrati bi okrepil deflacijske pritiske z znižanjem uvoznih cen in z bolj počasnim gospodarstvom.
 
Načeloma bi lahko ECB ukrepala, da bi pocenila valuto z znižanjem obrestnih mer ali s povečanjem svojega programa odkupa obveznic. Vendar si ne more privoščiti takšnega ukrepanja z izrecnim namenom oslabitve valute zaradi strahu pred trgovinsko vojno z ZDA. To še posebej velja v času, ko je ameriška zakladnica že opozorila Nemčijo zaradi zelo velikega trgovinskega presežka in uporabe evra kot sredstva za pridobitev nelojalne konkurenčne prednosti v primerjavi z ZDA.
 
FOTO: REUTERS/Ralph Orlowski 
FOTO: REUTERS/Ralph Orlowski 
Če pustimo ob strani tveganje za sprožitev valutne vojne, se zdi, da znižanje obrestnih mer za oslabitev valute ne bi bilo izvedljiva možnost za ECB. Z obrestnimi merami, ki so že pod ničlo, bi njihovo nadaljnje znižanje na negativno območje tvegalo nadaljnjo destabilizacijo bančnega sektorja evroobmočja. Banke, vključno s tistimi v Italiji in Španiji, bi morale najti način, kako nadoknaditi izgubljeni dohodek na svojih obveznicah, vendar bi v strahu pred izganjanjem vlagateljev težko znižale obrestne mere na negativne ravni.
 
Morda bi se ECB lahko izognila tem zapletom z razširitvijo svojega programa odkupa obveznic, vendar bi to po drugi strani lahko povzročilo reakcijo Nemčije. Lani maja je nemško ustavno sodišče izdalo sodbo, v kateri se je spraševalo, ali je ECB prekoračila svoj mandat z agresivnim programom odkupa obveznic. Če bi ECB zdaj bistveno razširila ta program, bi tvegala, da bi nemško sodišče spodbudila, naj nadaljuje z grožnjo, da bo Bundesbank prepovedala sodelovanje v katerem koli prihodnjem programu nakupa obveznic ECB. Da ne omenjamo neugodnih političnih posledic takšnih ukrepov za kohezijo evroobmočja - brez Bundesbank, največje banke ECB, bi postala ECB precej neučinkovita.


Vse to pušča gospe Lagarde le nekaj možnosti za odziv na nedavno moč evra. Lahko upa, da se bo evro - ko se bo okrepilo gospodarsko okrevanje ZDA ali se bodo trgi začeli osredotočati na gospodarske slabosti Italije in Španije - vrnil na prejšnjo vrednost. Lahko pa tudi spodbuja oblikovalce ekonomskih politik evroobmočja, naj ECB pomagajo pri soočanju s težavami, ki jih povzroča močan evro, z izvajanjem bolj ekspanzivne fiskalne politike, kot je bila do zdaj.
 
Tudi to bi bila privlačnejša možnost, če toliko držav evroobmočja že ne bi trpelo zaradi zniževanja ravni javnega dolga.
 
Ne gre za krivdo prve dame ECB, je pa situacija postala njen problem.
 

Več iz rubrike