Rusi zaradi prepovedi Instagrama lansirajo novo različico - Rossgram

Posledice rusko-ukrajinske vojne pospešujejo tehnološko izolacijo v Rusiji, kar lahko močno vpliva na pridobivanje informacij.
Fotografija: Foto: Dado Ruvic/Reuters
Odpri galerijo
Foto: Dado Ruvic/Reuters

Rusija je nedavno prepovedala uporabo Instagrama, s čimer je prizadela predvsem male podjetnike, vplivneže in ostale ruske uporabnike, ki so z uporabo platforme ohranjali stike z bližnjimi in prijatelji v tujini.

image_alt
Vojna v Ukrajini naj bi končala globalizacijo, kot jo poznamo

Strog izolacijski ukrep

Ruski regulator je prepoved napovedal potem, ko je Meta dejala, da bo dovolila pozive k nasilju nad ruskimi vojaki. Ameriško podjetje je naredilo izjemo pri svoji politiki prepovedi spodbujanja nasilja, v primeru da so objave predstavljale politično izražanje proti vdoru ruskih sil v Ukrajino.

Po uradnih podatkih tržnega podjetja Statista je imel lani Instagram skoraj 60 milijonov ruskih uporabnikov. Veliki večini uporabnikom je platforma predstavljala tudi vir prihodkov.

Prepoved Instagrama je prizadela predvsem vplivneže. Foto: Shutterstock
Prepoved Instagrama je prizadela predvsem vplivneže. Foto: Shutterstock

Poznavalci so prepričani, da je prepoved Instagrama strog izolacijski ukrep za ruske državljane, zato še toliko bolj pozdravljajo novo prihajajočo aplikacijo. Da bi zapolnili praznino, so namreč ruski tehnološki podjetniki razvili platformo, podobno Instagramu.

Pripravljeni na razvoj dogodkov

Novo rusko socialno omrežje Rossgram naj bi - glede na navedbe na njihovi spletni strani - začel delovati danes, 28. marca. Aplikacija bo sprva na voljo za sponzorje, vlagatelje in medije, kasneje pa se bo možnost uporabe razširila tudi na blogerje in ostale uporabnike.

Platforma se bo lahko prenesla na naprave Android in iOS, vključevala pa bo orodja za monetizacijo, kot je na primer plačljiv dostop do vsebine, množično financiranje in program z referenčnimi kodami, navajajo tuji mediji.

»Moj partner Kiril Filimonov in naša skupina razvijalcev sta bila že pripravljena na tak razvoj dogodkov, zato sta se odločila, da ne bosta zamudila priložnosti za ustvarjanje ruske različice priljubljenega družbenega omrežja, ki ga imajo radi naši rojaki,« Reuters povzema besede direktorja za odnose z javnostmi Aleksandra Zobova.

image_alt
Ali lahko pametne naprave posegajo v našo zasebnost?

Strokovnjaki dvomijo v uspešnost alternativ

Ruski uporabniki socialnih omrežij lahko do Instagrama sicer še vedno dostopajo s pomočjo VPN-jev, vseeno pa raje uporabljajo alternativne ruske platforme, kot sta VKontakte in Odnoklassniki.

Nekateri strokovnjaki sicer dvomijo, da bo Rusija sposobna obnoviti doseg in potencial monetizacije velikana družbenih medijev z domačimi alternativami.

»Če pomislite na mlajšo generacijo, ki je uporabljala Instagram in Facebook za samopromocijo in monetizacijo, pa Vkontakte ali Odnoklassniki nista platformi, ki bi bili povezani z naprednim mladim občinstvom,« je za tuje medije povedala dr. Galina Miazhevich, višja predavateljica na šoli za novinarstvo, medije in kulturo na Univerzi v Cardiffu.

Rashid Gabdulhakov, docent na oddelku za medije na Univerzi v Groningenu, verjame, da bodo ruski privrženci Instagrama, ki so platformo uporabljali za ustvarjanje prihodka, prešli na domače alternative, kot je novonastala aplikacija Rossgram.

»To pomeni, da se bo država znova pomikala proti tej digitalni železni zavesi, pri čemer imajo njeni prebivalci domače platforme, domačo zabavo, domače diskurze, odobrene s strani države, in vse manj dostopa do - v tem primeru resničnih informacij - o tem, kaj se dogaja,« je za Euronews povedal Gabdulhakov.

image_alt
Stephen Hawking je dva tedna pred smrtjo napovedal konec vesolja

Več iz rubrike