Po Čebelji poti v teden mobilnosti

Tema letošnjega ETM z geslom Gremo peš! je hoja kot ena od alternativ cestnemu motornem prometu, saj velja poleg uporabe javnega potniškega prometa in kolesarjenja za enega od potovalnih načinov trajnostne mobilnosti.
Fotografija: Foto: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Foto: Leon Vidic/Delo

Evropski teden mobilnosti (ETM) se tradicionalno začne 16. in konča 22. septembra z dnevom brez avtomobila. Letos bo v njem sodelovalo kar 78 slovenskih občin. Namen tedna je ozaveščanje o trajnostni mobilnosti in zmanjševanju cestnega motornega prometa, saj ta v Sloveniji predstavlja največji delež toplogrednih plinov. Tema letošnjega ETM z geslom Gremo peš! je hoja kot ena od alternativ cestnemu motornem prometu, saj velja poleg uporabe javnega potniškega prometa in kolesarjenja za enega od potovalnih načinov trajnostne mobilnosti.

Tudi s hojo pridemo iz točke A v točko B, obenem pa smo tudi minimalno fizično aktivni. Na krajših razdaljah je prav hoja najučinkovitejši in časovno zelo konkurenčen način premikanja predvsem po urbanih prostorih. V Ljubljani, ki je že sedemnajsto leto skupaj še s sedminimi slovenskimi mesti pomembno soustvarjajo dogajanje na ETM, tako za uvod pripravljajo pohod po ljubljanskih ulicah, kjer letijo čebele. Naj besede preidejo k dejanjem.

Zbrani se bodo tako lahko danes sprehodili po Čebelji poti in pogledali Ljubljano skozi oči čebele. Sprehod se bo začel pred Mestno hišo, nadaljeval do Medarske ulice, kjer so mnoge upodobitve pridnih, letečih delavk in tam pokukali tudi v njihova visokoorganizirana domovanja. Pri Plečnikovi hiši bo daljši postanek in ogled Plečnikovega čebelnjaka, sprehod pa se bo zaključil v Botaničnem vrtu.

Za vse, ki vseeno prisegajo na vožnjo s kolesom, pa bo danes do zgodnjih dopoldanskih ur pred Mestno hišo tudi pravi mobilni servis za brezplačni pregled kolesa in brezplačna manjša popravila in svetovanje pri vožnji s kolesom po polnih mestnih ulicah.

Več iz rubrike

aktualno

Air France bo število zaposlenih zmanjšal za skoraj 7600

Francoski letalski prevoznik Air France bo število zaposlenih na ravni skupine zmanjšal za 7580, so danes sporočili iz družbe.

aktualno

Sloveniji opomin glede pranja denarja, ponarejanja in zaščite evra

Evropska komisija je objavila redni sveženj odločitev o postopkih zoper države članice, ki niso izpolnile obveznosti iz prava EU.

aktualno

Krizno spreminjanje nakupovalnih navad je velika podjetniška priložnost

Spremembe nakupovalnih navad niso težave, temveč priložnost za prilagoditev poslovnega modela in čas za vpeljavo novih rešitev v podjetje.

aktualno

Hrana se je podražila

Svetovne cene hrane so se junija povišale prvič od začetka leta, kaže poročilo Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO).

Komentarji: