Po Čebelji poti v teden mobilnosti

Tema letošnjega ETM z geslom Gremo peš! je hoja kot ena od alternativ cestnemu motornem prometu, saj velja poleg uporabe javnega potniškega prometa in kolesarjenja za enega od potovalnih načinov trajnostne mobilnosti.
Fotografija: Foto: Leon Vidic/Delo
Foto: Leon Vidic/Delo

Evropski teden mobilnosti (ETM) se tradicionalno začne 16. in konča 22. septembra z dnevom brez avtomobila. Letos bo v njem sodelovalo kar 78 slovenskih občin. Namen tedna je ozaveščanje o trajnostni mobilnosti in zmanjševanju cestnega motornega prometa, saj ta v Sloveniji predstavlja največji delež toplogrednih plinov. Tema letošnjega ETM z geslom Gremo peš! je hoja kot ena od alternativ cestnemu motornem prometu, saj velja poleg uporabe javnega potniškega prometa in kolesarjenja za enega od potovalnih načinov trajnostne mobilnosti.

Tudi s hojo pridemo iz točke A v točko B, obenem pa smo tudi minimalno fizično aktivni. Na krajših razdaljah je prav hoja najučinkovitejši in časovno zelo konkurenčen način premikanja predvsem po urbanih prostorih. V Ljubljani, ki je že sedemnajsto leto skupaj še s sedminimi slovenskimi mesti pomembno soustvarjajo dogajanje na ETM, tako za uvod pripravljajo pohod po ljubljanskih ulicah, kjer letijo čebele. Naj besede preidejo k dejanjem.

Zbrani se bodo tako lahko danes sprehodili po Čebelji poti in pogledali Ljubljano skozi oči čebele. Sprehod se bo začel pred Mestno hišo, nadaljeval do Medarske ulice, kjer so mnoge upodobitve pridnih, letečih delavk in tam pokukali tudi v njihova visokoorganizirana domovanja. Pri Plečnikovi hiši bo daljši postanek in ogled Plečnikovega čebelnjaka, sprehod pa se bo zaključil v Botaničnem vrtu.

Za vse, ki vseeno prisegajo na vožnjo s kolesom, pa bo danes do zgodnjih dopoldanskih ur pred Mestno hišo tudi pravi mobilni servis za brezplačni pregled kolesa in brezplačna manjša popravila in svetovanje pri vožnji s kolesom po polnih mestnih ulicah.

Več iz rubrike

aktualno

Prvi val nemških turistov že na hrvaškem

Ob vstopu v Hrvaško bodo podrobnosti turistov zabeležene z zbiranjem dodatnih podatkov - destinacija, številka mobilnega telefona in elektronski naslov.

aktualno

Na Dunaju ulice spreminjajo v poletne zelene oaze

Zaradi vedno hujše vročine v mestu bodo letos poleti na Dunaju 22 cest in ulic spremenili v tako imenovane hladne ulice (Coole Straßen). Zaprli jih bodo za promet ter na vozišča in parkirišča namesti…

aktualno

Za nekaj več kot 6,5 milijonov evrov je naprodaj celotno wellnes naselje

Pandemija koronavirusa je morda ustavila večino svetovnega trga nepremičnin, a ne na Švedskem. Za 70 milijonov švedskih kron (približno 6,6 milijona evrov) je na voljo tudi celotno naselje - Satra Br…

aktualno

Naložbena pobuda za rast in delovna mesta

Kaj imajo skupnega visokotehnološka papirnica na Finskem, ki uporablja obnovljive vire energije, 14 novih zdravstvenih domov na Irskem, posodobitev vlakovnih kompozicij v osrednji in severni Italiji …

Komentarji: