Plenković drži besedo in napoveduje ukinitev davka na promet z nepremičninami

Leta 2019, leto pred covidom-19, je promet z nepremičninami predstavljal 10 odstotkov letnega BDP.
Fotografija: V prvi polovici letošnjega leta se je vrednost prodanih nepremičnin od prvega polletja 2019 zmanjšala za 25 odstotkov. FOTO: John Thys / REUTERS
Odpri galerijo
V prvi polovici letošnjega leta se je vrednost prodanih nepremičnin od prvega polletja 2019 zmanjšala za 25 odstotkov. FOTO: John Thys / REUTERS

Spremembe zakonov, ki bodo preklicale davek na promet z nepremičninami, bi bile lahko že v jeseni v parlamentarnem postopku. Kdaj bi začele veljati, ostaja neznano, je v soboto poročal časnik Večernji list.

Kot je obljubila vladajoča stranka HDZ v svoji parlamentarni volilni kampanji, je kabinet Andreja Plenkovića sporočil, da bo v tem mandatu skušal ukiniti triodstotni davek na premoženjske posle, ki je lokalnim oblastem lani prinesel med 1,1 in 1,2 milijarde kun (med 146 in 160 milijonov evrov).

Prihodki od davka pripadajo mestom in občinam, kjer so nepremičnine. Po podatkih zagrebškega ekonomskega inštituta je lani 111.000 nepremičnin na Hrvaškem spremenilo lastnike. V prvi vrsti zemljišča in zgradbe, katerih vrednost je znašala 40 milijard kun.Leta 2019, leto pred covidom-19, je promet z nepremičninami predstavljal 10 odstotkov letnega BDP. Največ denarja (16,6 milijarde kun) je bilo vloženega v nakup stanovanj. Kupci so vložili 8,4 milijarde kun v stavbno zemljišče, 7,5 milijarde kun v družinske hiše in le 1,8 milijarde kun v kmetijska zemljišča. Povprečna cena prodanega stanovanja je bila približno 630.000 kun (nekaj manj kot 84.000 evrov).

V prvi polovici letošnjega leta se je vrednost prodanih nepremičnin od prvega polletja 2019 zmanjšala za 25 odstotkov.

Vlada naj bi o ukinitvi 3-odstotnega davka na nepremičninske posle odločila v začetku leta 2021.

Po neuradnih podatkih bi vlada lahko ustrezne zakonske spremembe predložila jeseni, ko naj bi znižali davek na dohodek iz 24 na 20 in iz 36 na 30 odstotkov, piše Večernji list in dodaja, da bodo spremembe davka na nepremičnine najverjetneje odvisne od uspeha zajezitve novega koronavirusa.
 

Več iz rubrike

Komentarji: