Petrol v prvem četrtletju ustvaril 1,9 milijarde evrov prihodkov

Rast je posledica priključitve hrvaškega Croduxa in dobrega rezultata pri trgovanju z elektriko.
Fotografija: Petrol v prvem četrtletju podvojil dobiček. Foto: Leon Vidic/DELO
Odpri galerijo
Petrol v prvem četrtletju podvojil dobiček. Foto: Leon Vidic/DELO

Skupina Petrol je v prvem četrtletju ustvarila 1,9 milijarde evrov prihodkov, kar je 112 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček pri 32,4 milijona evrov je višji za 17 odstotkov, EBITDA se je zvišal za 21 odstotkov na 65,6 milijona evrov. Rast je posledica priključitve hrvaškega Croduxa in dobrega rezultata pri trgovanju z elektriko.

image_alt
Nasvet: Vozimo ustrezno in prihranimo 10 odstotkov goriva

"Glede na zaostrene razmere poslovanja zaradi energetske krize in situacije v Ukrajini skupina Petrol uspešno posluje. Uprava družbe se na trenutne razmere sproti ustrezno odziva," so danes prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz Petrola.

Količinsko prodajo povečale nižje cene goriv

Skupina je v prvih treh mesecih letos prodala 906.400 ton goriv in derivatov, kar je 41 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V družbi rast prodaje goriv (goriva in derivati v strukturi EBITDA predstavljajo 37 odstotkov) pripisujejo priključitvi Croduxa v skupino, ki je spremenila strukturo prodaje goriv in derivatov - delež prodaje se je tako v Sloveniji zmanjšal, povečal pa se je delež prodaje na trge jugovzhodne Evrope. Na prodajo so poleg energetske krize vplivali tudi državni ukrepi na posameznih trgih, so navedli.

V Petrolu so ob tem spomnili na regulacijo cen pogonskih goriv (te so z izjemo 10 dni v maju, ko jih je vlada sprostila, nato pa zaradi krepke rasti znova omejila, regulirane od sredine marca) in lahkega kurilnega olja (cene tega so regulirane od 20. oktobra lani).

Petrol, slovenska naftna in energetska družba. FOTO:JURE ERŽEN/Delo
Petrol, slovenska naftna in energetska družba. FOTO:JURE ERŽEN/Delo

"Cene goriv so bile tako v Sloveniji v omenjenem obdobju precej nižje kot v večini sosednjih držav, kar je precej povečalo količinsko prodajo, vendar je negativno vplivalo na prilagojeni kosmati poslovni izid," so zapisali v Petrolu. Prilagojeni kosmati poslovni izid je v četrtletju dosegel 162,2 milijona evrov in je bil za 18 odstotkov višji od primerljivega lanskega.

Na podlagi zakona o kontroli cen, ki nalaga državi obveznost povrnitve gospodarske škode in izgubljenega dobička zaradi omejevanja cen pogonskih goriv, je Petrol vladi za obdobje med 15. marcem in 30. aprilom oddal zahtevek v višini 51,3 milijona evrov. Del zahtevka, ki se nanaša na obdobje med januarjem in marcem, znaša 18,4 milijona evrov.

image_alt
Cene nafte bodo rastle (ob dodatnem zaostrovanju v Ukrajini)

Glavno tveganje predstavljajo negativni vplivi energetske krize

S prodajo trgovskega blaga in storitev (ta v strukturi EBITDA predstavlja 13 odstotkov) je skupina Petrol v prvih treh mesecih ustvarila 101,5 milijona evrov prihodkov, kar je 21 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

Kot pravijo v družbi, je glavni razlog za padec v prehodu Darsa na elektronsko cestninjenje in posledično evidentiranje neto prihodkov od prodaje avtocestnih vinjet kot razlike med prodajno in nabavno ceno. Glede na enako obdobje lani so se znižali tudi prihodki od prodaje prehrambenega blaga in toplih napitkov, ki so lani dosegli rekordne vrednosti, letos pa so se, tako v družbi, znižali zaradi obveznega izpolnjevanja pogoja PCT ob vstopu v prodajna mesta.

Na področju energije in rešitev, ki zajema prodajo energetskih rešitev, mobilnosti in proizvodnje energije je skupina Petrol v prvem četrtletju prodala 5,7 teravatnih ur zemeljskega plina, 2,9 teravatnih ur električne energije in 83.700 megavatnih ur toplotne energije.

image_alt
Največje združitve in prevzemi podjetij do leta 2022

Petrol je v prvih treh mesecih za naložbe namenil 8,2 milijona evrov. Konec marca je imela skupina Petrol 6162 zaposlenih, 593 bencinskih servisov in 323 polnilnic za električna vozila v upravljanju. Maloprodajna mreža skupine Petrol vključuje 318 bencinskih servisov v Sloveniji, 202 na Hrvaškem, 42 v BiH, 16 v Srbiji in 15 v Črni gori.

Leto 2021 je Petrol na ravni skupine sklenil s prihodki od prodaje v višini 4,96 milijarde evrov in s 124,5 milijona evrov čistega dobička. Za letos načrtuje prihodke v višini 5,9 milijarde evrov in 158,3 milijona evrov čistega dobička. Glavno tveganje letos sicer predstavljajo negativni vplivi energetske krize na inflacijo in posledično na rast življenjskih stroškov ter obvladovanje rasti stroškov poslovanja.

Kot so še navedli v Petrolu, v Ukrajini, Rusiji in Belorusiji nimajo svojih podjetij ali predstavništev, delež prihodkov, ki jih skupina ustvari na teh trgih, pa je zanemarljiv, prav tako nabava energentov na teh trgih, razen zemeljskega plina (prek Geoplina; dobave sicer potekajo nemoteno in skladno s pogodbenimi obveznostmi), predstavlja majhen delež v nabavnem portfelju skupine. Rusija kot vir dobave v 2021 in letos pri srednjih destilatih - dizel in ekstra lahko kurilno olje - predstavlja sedem odstotkov. Motornih bencinov Petrol iz Rusije ne uvaža.

image_alt
Bayer v prvem četrtletju beleži močno rast dobička

Več iz rubrike