Panično kupovanje: Skoraj tretjina BP-jevih bencinskih črpalk praznih

Motoristi so konec tedna stali v vrstah na bencinskih črpalkah, saj so Britanci panično kupovali gorivo, čeprav ga po trditvah ministrov ne primanjkuje.
Fotografija: Bencinski servis BP v Londonu, Anglija, 27. september 2021. Foto: Toby Melville / Reuters
Odpri galerijo
Bencinski servis BP v Londonu, Anglija, 27. september 2021. Foto: Toby Melville / Reuters

Naftna podjetja so poročala, da je pomanjkanje voznikov za dostavo povzročalo težave pri prevozu od rafinerij do bencinskih servisov. Nekateri upravljavci so morali omejiti dobavo, drugi pa so morali celo zapreti bencinske črpalke.
 

Pomanjkanje je posledica paničnega kupovanja

 
Britanska naftna družba British Petroleum (BP) v Združenem kraljestvu upravlja približno 1200 bencinskih servisov. V nedeljo, 26. septembra, so njeni predstavniki sporočili: »Glede na intenzivno povpraševanje v zadnjih dveh dneh ocenjujemo, da približno 30 odstotkov bencinskih servisov v tej mreži trenutno nima nobene od glavnih vrst goriva.«
image_alt
Prihajajoča naftna kriza

Naftna družba je dejala, da si prizadeva za čim hitrejšo oskrbo, navaja City A.M. Minister za promet, Grant Shapps, je dejal, da je bilo pomanjkanje preprosto posledica paničnega kupovanja in da bo kmalu odpravljeno. Shapps je za Sky News pojasnil, da je goriva v državi dovolj in ga ne primanjkuje.  
 

Kot da se nič ni zgodilo

 
BP - British Petroleum, 24.september 2021. Foto: Rebecca Naden / Reuters
BP - British Petroleum, 24.september 2021. Foto: Rebecca Naden / Reuters
»Zato je najbolj pomembno, da ljudje nadaljujejo z delom kot običajno in napolnijo svoje avtomobile kot običajno. Potem ne bo čakalnih vrst in tudi ne pomanjkanja na črpalkah,« je povedal Shapps. Britansko ministrstvo za promet je napovedalo, da bo do božiča ponudilo 5000 vizumov voznikom tovornih vozil in 5500 vizumov delavcem v perutninarstvu.
 
Britanska vlada je v soboto tudi sporočila, da bo v naslednjih 12 tednih usposobila do 4000 ljudi za nove voznike tovornih vozil. Drugi ukrepi vključujejo pisanje skoraj milijonu voznikov, ki imajo trenutno vozniško dovoljenje za tovorna vozila, da bi jih pozvala k vrnitvi v ta sektor.
 
image_alt
Anglija: Električne polnilne postaje bodo pri novogradnjah obvezne

Vodje naftne industrije menijo, da ukrepi ne zadostujejo za odpravo pomanjkanja približno 100.000 voznikov in so pozvali k nadaljnjemu ukrepanju britanske vlade, navaja City A.M.
 

Povpraševanje diktira cene nafte

 
Cene nafte nadaljujejo trend iz prejšnjega tedna in so se še celo zvišale, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA). Cena 159-litrskega sodčka severnomorske nafte brent je dosegla najvišjo raven v zadnjih treh letih, medtem ko je cena ameriške nafte dosegla najvišjo vrednost v dveh mesecih. Strokovnjaki menijo, da sta glavni razlog za višje cene močno povpraševanje in manjša ponudba.
image_alt
Kako naftna industrija preusmerja našo pozornost?

Več iz rubrike