Anglija: Električne polnilne postaje bodo pri novogradnjah obvezne

Vse nove stanovanjske in poslovne nepremičnine bodo morale biti opremljene s pametnimi polnilnimi napravami za električna vozila.
Fotografija: Britanski predsednik vlade Boris Johnson si ogleduje električen kombi med obiskom podjetja British Gas, Leicester, Anglija, 13. september 2021. Foto: Rui Vieira / AFP
Odpri galerijo
Britanski predsednik vlade Boris Johnson si ogleduje električen kombi med obiskom podjetja British Gas, Leicester, Anglija, 13. september 2021. Foto: Rui Vieira / AFP

Britanska vlada naj bi do konca leta 2021 sprejela zakonodajo, ki bo zahtevala, da bodo v Angliji vsi novozgrajeni domovi in pisarne opremljeni s polnilnicami za električna vozila. Te bodo lahko vozila polnile tudi v nočnem času, ko je električna energija cenejša.
 

Prva država na svetu, ki bo z zakonom zahtevala električne polnilnice

 
V nove poslovne stavbe bo treba namestiti eno polnilno postajo na vsakih pet parkirnih mest, navaja Business Standard. Z novim zakonom bo postala Anglija prva država na svetu, ki bo zahtevala, da imajo vse nove stanovanjske in poslovne nepremičnine polnilne postaje za električna vozila.
 
Nov zakon bo pomagal vsem, ki se odločajo za prehod na električna vozila, predvsem pri premagovanju tesnobe glede oddaljenosti od svojega avtomobila. Veliko domov v Angliji namreč nima notranjih parkirišč ali garaž. Zakon naj bi stopil v veljavo leta 2022.
 
Foto: Suhadolnik Jože / Delo
Foto: Suhadolnik Jože / Delo
Business Standard navaja, da je predlog zakona del gibanja za hitro povečanje števila polnilnic v Angliji pred prehodom v bolj zeleno prihodnost. V Združenem kraljestvu po letu 2030 namreč ne bosta več dovoljena prodaja oziroma nakup novih vozil na fosilna goriva. Združeno kraljestvo naj bi po nekaterih podatkih imelo približno 25.600 javnih polnilnih postaj na več kot 16.000 lokacijah, toda do leta 2030 naj bi jih potrebovali vsaj še desetkrat toliko.
 

Koliko stane polnjenje električnega avtomobila doma?

 
Namestitev domače električne polnilne postaje v Angliji stane približno 940 evrov. Toda tisti, ki bodo prvič presedlali na električne konjičke, lahko izkoristijo vladno subvencijo v višini 410 evrov, navaja britanska spletna stran Driving.
 
image_alt
Inovacija, ki bo popestrila vožnjo z električnim kolesom

Povprečna cena električne energije v Združenem kraljestvu je približno 20 centov na kilovatno uro (kWh). To številko pomnožimo z zmogljivostjo baterije vozila, ki se polni, in tako ugotovimo, kakšni so okvirni stroški polnjenja. Pri takšni ceni bi polno polnjenje 40 kWh baterije stalo približno osem evrov in omogočilo doseg vožnje do 270 kilometrov.
 

V Sloveniji primanjkuje polnilnih postaj

 
V Sloveniji, kjer je tržni delež električnih vozil 3,1-odstoten, se ena polnilna postaja pojavi povprečno na vsakih 100 kilometrov ključnih cest, kažejo podatki Evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov (ACEA). Po letu 2035 naj bi bila vsa nova vozila v Evropi brez izpustov. Toda prehoda ne bo mogoče izvesti ob tako pomanjkljivi infrastrukturi za električna vozila v nekaterih državah, meni Eric-Mark Huitema, generalni direktor ACEA.
image_alt
Najbolj priljubljena električna vozila

Najmanj električnih polnilnic je sicer v Litvi, Grčiji, Latviji, Romuniji in na Poljskem, navaja ACEA. V deseterici so poleg omenjenih petih držav še Ciper, Estonija, Madžarska, Bolgarija in Češka. V vseh desetih državah je tržni delež električnih vozil manj kot triodstoten, z izjemo Madžarske. Največ električnih polnilnic na 100 kilometrov ključnih cest je v naslednjih državah: 47 na Nizozemskem, 34 v Luksemburgu, 19 v Nemčiji, 14 na Portugalskem in šest v Avstriji.
 

Več iz rubrike