Zavajanje glede upokojevanja starejših delavcev?

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) ocenjuje, da so izjave predsednice Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidije Jerkič glede starostnega upokojevanja zavajajoče.
Fotografija: Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič. FOTO: Družnik Matej
Odpri galerijo
Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič. FOTO: Družnik Matej

V OZS so v sporočilu za javnost zapisali, da nova zakonska podlaga glede starostnega upokojevanja prinaša zgolj normalizacijo stanja in da ne gre za prisilno upokojevanje. »Gre samo za to, da bosta lahko o delovnem razmerju delavca, ki izpolnjuje pogoje za upokojitev, odločala tako delodajalec kot delavec,« so navedli.

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič. FOTO: Družnik Matej
Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič. FOTO: Družnik Matej
Jerkičeva je, kot so zapisali v zbornici, za informativno oddajo na komercialni televiziji v nedeljo dejala, da so starejši delavci preveč in odveč. »Po naši oceni so takšne navedbe zavajajoče, saj bodo tudi starejši delavci ostali v delovnem razmerju, če se bosta o tem soglasno odločila delavec in delodajalec,« so podčrtali.

Prepričani so tudi, da je interes vsakega delodajalca, da dobrega delavca, ki izpolnjuje pogoje za starostno upokojitev, obdrži v podjetju še naprej. Hkrati so navedli, da se v praksi pogosto dogaja, da mladi ne dobijo priložnosti za zaposlitev, saj nekateri starejši delavci ostajajo v delovnem razmerju še dolgo po tistem, ko že izpolnijo pogoje za starostno upokojitev. O tem pa delodajalec do sedaj ni imel pravice odločati.


Ukrep prav tako ne posega v pravni položaj zaposlenih starejših delavcev, saj se jim delovnopravni položaj ob izpolnitvi pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine ne spreminja, so sklenili.

Sedmi protikoronski zakon, ki ga je DZ potrdil konec lanskega leta, med drugim določa, da lahko delodajalec zaposlenemu, ki izpolnjuje pogoje za starostno upokojitev, torej praviloma v starosti 60 let in s 40 leti delovne dobe ali v starosti 65 let in z najmanj 15 leti zavarovalne dobe, odpove delovno razmerje brez navedbe razloga. Pri tem ima delavec pravico do odpravnine.
 
 

Več iz rubrike