Še vedno delujoč računalnik Apple 1 prodan za 350.000 evrov

Računalnik sta leta 1976 izdelala Steve Wozniak in Steve Jobs, soustanovitelja podjetja Apple.
Fotografija: Računalnik Apple 1 v lesenem ohišju. Foto: Keith Berson / John Moran Auctioneers / AFP
Odpri galerijo
Računalnik Apple 1 v lesenem ohišju. Foto: Keith Berson / John Moran Auctioneers / AFP

Redek računalnik Apple 1 še vedno deluje. Njegovo ohišje je iz havajskega koa lesa. Po navedbah dražiteljev je imel računalnik le dva lastnika; univerzitetnega profesorja in njegovega študenta, kateremu je ta prodal računalnik za 650 dolarjev oziroma 570 evrov. Na dražbi so enega izmed približno 20 še delujočih primerkov računalnika Apple 1 prodali za 350.000 evrov.

Sveti gral za zbiratelje starinske elektronike

Spletna stran CNN Business je pred nekaj dnevi poročala, da je dražbena hiša John Moran Auctioneers v Kaliforniji prodala računalnik Apple 1 in sicer za 350.000 evrov. Prodaja je vključevala uporabniška navodila in programsko opremo Apple na dveh kasetah.

image_alt
Zaradi Applovega projekta Titan bi Tesla lahko strmoglavila

»To je nekakšen sveti gral za zbiratelje starinske elektronike in računalniške tehnologije,« je pred dražbo v mestu Monrovia blizu Los Angelesa za Los Angeles Times povedal Corey Cohen, strokovnjak za Apple 1. Steve Jobs je za financiranje proizvodnje Appla 1 prodal svoj VW Microbus, Steve Wozniak pa svoj kalkulator HP-65 za 435 evrov.

Steve Wozniak in Steve Jobs. Foto: Wikipedia
Steve Wozniak in Steve Jobs. Foto: Wikipedia

Leta 1976 so bili računalniki prodani za 666,66 dolarja oziroma dobrih 580 evrov, menda zato, ker je imel Wozniak rad ponavljajoče se številke. Približno 175 od 200 enot je bilo prodanih, preostale pa so bile uničene, navaja CNN Business. Na svetu naj bi bilo približno 20 takšnih, še vedno delujočih računalnikov.

Na omenjeni dražbi prodan stroj pa ni najdonosnejši računalnik Apple 1. To priznanje namreč pripada prav tako delujoči različici, ki je bila leta 2014 na dražbi Bonhams v New Yorku prodana za 790.000 evrov. Jobs, Wozniak in Ronald Wayne so podjetje Apple sicer ustanovili 1. aprila 1976 v Jobsovi garaži v Kaliforniji.

Kaj se je zgodilo s tretjim soustanoviteljem Appla?

Malo znani soustanovitelj Appla se je pridružil Wozniaku in Jobsu, ki sta bila takrat stara 21 in 25 let, da bi v zameno za 10-odstotni delež v podjetju zagotovil »nadzor odraslih« ter nadzoroval strojni inženiring in dokumentacijo, navaja CNBC.

image_alt
Za ohranitev statusa velesile mora Amerika zaščititi pet tehnologij

Wayne je sestavil 1. aprila 1976 pogodbo, v kateri je opredelil odgovornosti vsakega posameznika. Narisal je tudi prvi logotip podjetja, ki se je uporabljal manj kot leto dni, nato pa ga je zamenjal simbol, s katerim je podjetje povezano še danes.

Apple. Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters
Apple. Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters
Manj kot dva tedna po sklenitvi pogodbe je Wayne odstopil in prodal svoje delnice Wozniaku in Jobsu za 700 evrov. Takrat 25-letni Jobs je namreč najel posojilo v višini 13.100 evrov, da je lahko kupil zaloge za izpolnitev prve pogodbe podjetja Apple za 100 računalnikov s podjetjem, ki je bilo znano po neplačevanju računov. Jobs in Wozniak sta bila mlada in brez denarja, Wayne pa je imel premoženje, vključno s hišo, zato se je bal, da bo finančno breme padlo nanj, če se bo posel izjalovil.

Waynova odločitev, da zapusti mlado zagonsko podjetje, ga je drago stala. Danes bi bil 10-odstotni delež podjetja Apple vreden približno 215 milijard evrov. S takšnim premoženjem bi bil Wayne eden najbogatejših ljudi na svetu. Vendar je Wayne za Business Insider pojasnil: »Če bi ostal pri Applu, bi verjetno postal najbogatejši človek na pokopališču.«

image_alt
Znani najbogatejši Američani leta 2021

Obžaloval pa naj bi eno stvar, ki izhaja iz obdobja, ko je bil zaposlen pri Applu. Wayne je več let hranil svojo prvotno pogodbo iz leta 1976. Nato jo je v začetku 90. let prodal za 430 dolarjev (375,8 evra). »Ta pogodba z Applom je ležala v moji omari, prekrita s prahom in pajčevino, in pomislil sem: 'Zakaj naj bi jo hranil?'« je povedal za Cult of Mac. Po podatkih publikacije The Filthy Rich Guide je bila leta 2011 ista pogodba na dražbi prodana za 1,39 milijona evrov.

Več iz rubrike