Ogorčeni turisti poročajo iz Turčije: kava 7, kebab 48, ležalnik 75 evrov

Britanske turiste, ki so prvi obiskali Turčijo, motijo ​​neprimerne cene preprostih človeških radosti in pravi boj za plačljive ležalnike na plaži.
Fotografija: Britanci, ki so med prvimi odprli turistično sezono v Turčiji, se na družbenih omrežjih pritožujejo nad nepričakovano višjimi cenami v turških hotelih. FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
Britanci, ki so med prvimi odprli turistično sezono v Turčiji, se na družbenih omrežjih pritožujejo nad nepričakovano višjimi cenami v turških hotelih. FOTO: Pixabay

Nekatere države so že odprle turistično sezono in začele sprejemati dopustnike, vendar počitnice pri njih zdaj ne izgledajo tako privlačno kot pred pandemijo covid-19.

Britanci, ki so med prvimi odprli turistično sezono v Turčiji, se na družbenih omrežjih pritožujejo nad nepričakovano višjimi cenami v turških hotelih, ki so v svetu pred pandemijo covid-19 sloveli po dostopnih cenah in počitnicah »all inclusive«, poroča britanski Mirror.

Ker so pol sezone ostali brez strank, so se turški hoteli odločili, da bodo izgubo nadoknadili z zvišanjem cen za turiste. Slednji s potezo niso zadovoljni.Na družbena omrežja objavljajo fotografije računov iz barov v hotelih, kjer so cene za običajne turške dobrote - kebab in kavo - neverjetne. Tako so za skodelico kave v letovišču Bodrum zahtevali 7 evrov preračunano v našo valuto, 48 evrov pa za kebab.

Dokaze o pretiranih cenah je na družbenih omrežjih objavil Britanec, ki se je sproščal v letovišču v turškem Bodrumu na obali Egeja.
Dokaze o pretiranih cenah je na družbenih omrežjih objavil Britanec, ki se je sproščal v letovišču v turškem Bodrumu na obali Egeja. FOTO: Hurriyet / Mirror
Dokaze o pretiranih cenah je na družbenih omrežjih objavil Britanec, ki se je sproščal v letovišču v turškem Bodrumu na obali Egeja. FOTO: Hurriyet / Mirror

Kljub visokim cenam v baru povpraševanje po ležalnikih ob bazenu med turisti raste. Toliko, da se morajo dobesedno boriti za mesto na soncu. In to kljub dejstvu, da morajo za najem ležalnika na zasebni plaži turisti iz sosednjih hotelov plačati tudi do 75 evrov. Res je, da ta znesek vklučuje še hrano, pijačo in zabavo, zato se ta vsota do neke mere opravičuje.

Župan Bodruma Ahmet Aras je v odgovoru na kritike cen opozoril na krizo in brezposelnost, ki ju je Turčija utrpela v panogi turizma. Sezono, ki se običajno začne maja, so zaradi pandemije covid-19 – preložili.
FOTO: Oleg Mityukhin / Pixabay
FOTO: Oleg Mityukhin / Pixabay

»Mesto ima pravico iztisniti od turistov vse do zadnjega centa,« je dejal župan.

Kljub temu je župan opozoril, da v Turčiji še vedno obstajajo kraji, kjer kebab stane svojih 20 turških lir, to je nekaj manj kot 2,6 evra. Čeprav je bila pred karanteno najnižja cena kebaba še vedno nižja.

»Majhna podjetja v Turčiji je covid-19 močno prizadel, ljudje v turističnem in storitvenem sektorju komaj shajajo,« je izrazil zaskrbljenost župan Bodruma. A vprašanje ostaja če je takšna podražitev res najbolj optimalna rešitev.
 
 

Več iz rubrike

Komentarji: