Odkritje: Vetrne turbine se lahko reciklira tudi v gumijaste bonbone

Odkritje kemijskih inženirjev iz Michigana bi lahko imelo ključ do enega največjih izzivov, ki jih prinaša vetrna energija: reciklaža lopatic turbin.
Fotografija: Vetrne turbine. Foto: Getty images
Odpri galerijo
Vetrne turbine. Foto: Getty images

Zahvaljujoč novemu odkritju inženirjev iz ZDA bi lahko vetrne turbine dobile resnično sladko drugo življenje. Izumili so namreč novo vrsto smole, materiala, s katerim so prevlečene turbinske lopatice, ki bi jo lahko ponovno uporabili za izdelavo pultov, avtomobilskih zadnjih luči, električnih orodij, plenic in celo gumijastih medvedkov.

image_alt
Sončni paneli: njihove dele lahko recikliramo in ponovno uporabimo

Odkritje kemijskih inženirjev z Univerze v Michiganu bi lahko imelo ključ do enega največjih izzivov, ki jih prinaša vetrna energija: kako reciklirati lopatice turbin.

Nov način za reševanje lopatic vetrnih turbin pred odlagališči

Lopatice vetrnih turbin so izdelane iz z smolo prevlečenih steklenih vlaken, ki jih je težko ločiti in reciklirati, v povprečju dolge 50 metrov, kar je polovica dolžine profesionalnega nogometnega igrišča. Čeprav je nekatere mogoče reciklirati v materiale nižje vrednosti, večina zavrženih rezil konča na odlagališčih.

Znanstveniki so iz reciklirane smole našli kalijev laktat razreda hrane in ga uporabili za izdelovanje sladkarij iz gumijastih medvedkov. Foto: John Dorgan
Znanstveniki so iz reciklirane smole našli kalijev laktat razreda hrane in ga uporabili za izdelovanje sladkarij iz gumijastih medvedkov. Foto: John Dorgan

Ker večje, učinkovitejše turbine nadomeščajo stare v procesu, znanem kot »ponovno napajanje«, so nedelujoče lopatice vse večji problem. Združenje za vetrno energijo WindEurope pričakuje, da bo do leta 2030 letno razgrajenih približno 52.000 ton lopatic.

Medtem, ko vetrna industrija poziva k vseevropski prepovedi odlaganja turbinskih lopatic do leta 2025, zeleno misleči znanstveniki pripravljajo ustvarjalne rešitve. Smolo, ki jo je mogoče reciklirati, bi lahko uporabili za izdelavo turbinskih lopatic

Kemijski inženirji z Univerze v Michiganu v ZDA so razvili novo kompozitno smolo, ki jo je mogoče reciklirati in jo uporabiti za izdelavo turbinskih lopatic, navajajo Euro News.

image_alt
Kako je Kitajska postala država izjemnega tehnološkega napredka?

Ko je rezilo razgrajeno, je mogoče smolo reciklirati v gospodinjske predmete in sladkarije. Ali pa ga je mogoče raztopiti in narediti nove turbinske lopatice, glede na raziskavo, ki jo je objavilo Ameriško kemijsko združenje (ACS).

Kako je izdelana smola, ki jo je mogoče reciklirati?

Da bi ustvarili nov material za turbine, so Dorgan in njegovi kolegi združili steklena vlakna s polimerom rastlinskega izvora in sintetičnim. Plošče, izdelane iz nastale termoplastične smole, so bile dovolj močne in trpežne, da so se lahko uporabljale v turbinah in avtomobilih.

Po raztapljanju plošč in odstranitvi steklenih vlaken so lahko material preoblikovali v nove izdelke z enakimi fizikalnimi lastnostmi. Z mešanjem smole z različnimi minerali in raztopinami pri različnih temperaturah so lahko ustvarili tudi povsem drugačne izdelke. Ti segajo od supervpojnega polimera, ki se uporablja v plenicah, do kalijevega laktata, ki ga je mogoče prečistiti in predelati v sladkarije in športne pijače.

»Pridobili smo kalijev laktat, primeren za živila, in ga uporabili za izdelavo gumijastih medvedkih bonbonov, ki sem jih pojedel,« pravi John Dorgan.

Ali je uživanje sladkarij, ki so bile nekoč del vetrne turbine sploh primerno?

Dorgan ne misli tako. »Atom ogljika, pridobljen iz rastline, kot je koruza ali trava, se ne razlikuje od atoma ogljika, ki izvira iz fosilnega goriva,« pravi. »Vse to je del svetovnega cikla ogljika in pokazali smo, da lahko preidemo od biomase na polju do trpežnih plastičnih materialov in nazaj do živil.«

image_alt
Zakaj je Monaco raj za bogataše?

Več iz rubrike