Od danes v veljavi nove omejitve prodaje blaga in storitev

V novem zaostrovanju ukrepov zaprtje hotelov, frizerskih salonov in avtopralnic. Slovenija je zdaj v podobnem stanju kot spomladi.
Fotografija: Od danes je v veljavi nov vladni odlok o omejitvah prodaje blaga in storitev potrošnikom. Vrata so morale zapreti tudi igralnice, gostinski obrati, frizerski in kozmetični saloni, centri dobrega počutja, bazeni, kinematografi, kulturne ustanove, fitnesi, avtopralnice in podobno. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Od danes je v veljavi nov vladni odlok o omejitvah prodaje blaga in storitev potrošnikom. Vrata so morale zapreti tudi igralnice, gostinski obrati, frizerski in kozmetični saloni, centri dobrega počutja, bazeni, kinematografi, kulturne ustanove, fitnesi, avtopralnice in podobno. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Veljati je začel nov vladni odlok o omejitvah prodaje blaga in storitev potrošnikom. Z njim se Slovenija vrača v stanje, ki je veljalo že spomladi; med drugim bodo vrata morali zapreti hoteli, frizerski in kozmetični saloni, bazeni, avtopralnice in podobno. Bo pa znova dovoljena dostava hrane na dom tudi v nočnem času.
 

Omejitve z izjemami


Z novim odlokom so začasno zaprti nastanitveni obrati, pri čemer velja nekaj izjem, denimo za športnike ali predstavnike tujih diplomatskih misij. Vrata so morale zapreti igralnice, gostinski obrati, frizerski in kozmetični saloni, centri dobrega počutja, bazeni, kinematografi, kulturne ustanove, fitnesi, avtopralnice in podobno.

Odprte lahko ostanejo prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne ter prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, drogerije, tržnice, prodajalne s hrano za živali, prodajalne s programom za vrt in kmetijstvo, drevesnice in vrtnarije, cvetličarne, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, servisne delavnice za motorna vozila in kolesa, prodajalne z večinoma gradbeno-inštalaterskim materialom, banke, zavarovalnice, pošte, dostavne službe, trafike in kioski.Dovoljen je tudi osebni prevzem blaga in hrane, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, med 6. in 21. uro, pa tudi druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja.

Sicer bodo še naprej dovoljene tudi vse oblike ponujanja blaga in storitev, ki so kot izjema navedeni v drugih vladnih odlokih. Brez časovne omejitve je dovoljena dostava jedi in pijač ter strežba jedi in pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oz. varovance. Število oseb v zaprtjih javnih prostorih ostaja omejeno na eno stranko na 20 kvadratnih metrov.
 

Pregled ukrepov na en teden


Upravičenost ukrepov bo vlada preverjala na vsakih sedem dni in takrat odločala o morebitnem podaljšanju ali odpravi.
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je na petkovi novinarski konferenci poudaril, da je Slovenija novi koronavirus enkrat že premagala. "Hitreje kot bomo uspeli pospešeno rast okužb ustaviti, hitreje se bo tudi slovensko gospodarstvo lahko revitaliziralo," je podčrtal.

Več iz rubrike