Očistimo svet: Milijoni ljudi za svet brez smeti

Danes se bo povsod po svetu zaključila največja globalna čistilna akcija, ki je s ciljem očistiti svet združila več kot 160 držav sveta.
Fotografija: Smeti so še vedno težava tudi v najrazvitejših evropskih mestih. Tak kup se je znašel v središču Amsterdama. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Smeti so še vedno težava tudi v najrazvitejših evropskih mestih. Tak kup se je znašel v središču Amsterdama. Foto: Reuters

Medtem ko so na vzhodni polobli aktivnosti v zadnjih izdihljajih, pa so prostovoljci Amerik komaj prevzeli zeleno štafeto, zato o končnih rezultatih še ne moremo govoriti, je pa že v tem trenutku jasno, da bo zbranih veliko več odpadkov kot v lanski akciji, ko je 18 milijonov ljudi iz narave odstranilo 100 tisoč ton odpadkov.

Preštevanje prostovoljcev še poteka, po zadnjih podatkih število sodelujočih presega 11 milijonov. Z devetimi milijoni udeležencev po podatkih globalne koordinacijske ekipe, ki je letos zbrana v Kosovu, trenutno vodi Indonezija. Aktivno so k največjemu okoljskemu prazniku pristopile tudi države črne celine, kjer pa brez težav tudi tokrat ni šlo. Zaradi napete situacije v Egiptu je bilo čiščenje ponekod prepovedano, afganistanski prostovoljci pa bodo zaradi volitev čiščenje nadoknadili.

Kljub temu da v Sloveniji skupno čiščenje ni bilo organizirano, so po številnih krajih potekale različne aktivnosti. Po podatkih Ekologov brez meja se je čistilo v Ljubljani, na Gorenjskem in ob reki Vipavi, 10. obletnico čiščenja pa so praznovali na obali z akcijo Čista obala. 

Ekologi brez meja so čiščenje in popis blagovnih znamk odpadkov izvedli v Ljubljani. V prihodnjih dneh pričakujejo podatke o blagovnih znamkah tudi iz nekaterih preostalih lokacij. Podatki bodo posredovani globalni mreži Break Free From Plastic, ki je že lani identificirala podjetja, katerih embalažo najpogosteje najdemo v naravi. Na današnji dan se je tako zvrstilo 700 popisov v 84 državah. Rangiranje bo izvedeno tudi v Sloveniji, podatki pa bodo okoljevarstvenikom služili za nagovarjanje proizvajalcev k ustreznemu ravnanju z odpadki.Več iz rubrike

aktualno

Air France bo število zaposlenih zmanjšal za skoraj 7600

Francoski letalski prevoznik Air France bo število zaposlenih na ravni skupine zmanjšal za 7580, so danes sporočili iz družbe.

aktualno

Sloveniji opomin glede pranja denarja, ponarejanja in zaščite evra

Evropska komisija je objavila redni sveženj odločitev o postopkih zoper države članice, ki niso izpolnile obveznosti iz prava EU.

aktualno

Krizno spreminjanje nakupovalnih navad je velika podjetniška priložnost

Spremembe nakupovalnih navad niso težave, temveč priložnost za prilagoditev poslovnega modela in čas za vpeljavo novih rešitev v podjetje.

aktualno

Hrana se je podražila

Svetovne cene hrane so se junija povišale prvič od začetka leta, kaže poročilo Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO).

Komentarji: