Obrtniki vse bolj višajo cene svojih storitev

Tri četrtine slovenskih obrtnikov je v zadnjem letu zvišalo cene storitev, več kot polovica izmed njih pa namerava cene v prihodnje še povišati.
Fotografija: Foto: Tadej Regent / Delo
Odpri galerijo
Foto: Tadej Regent / Delo

Tri četrtine slovenskih obrtnikov je v zadnjem letu zvišalo cene storitev, skoraj vsi pa so kot razlog za podražitve navedli povišanje cen surovin in materialov, kaže raziskava portala primerjam.si. Več kot polovica mojstrov bo cene še dvignilo. To načrtujejo predvsem gradbinci, vodoinštalaterji, mizarji in ponudniki toplotnih črpalk.

image_alt
Osebno letalo, ki ga bo lahko vozil vsak

Glede na izsledke raziskave je v zadnjem letu cene dvignilo 75,7 odstotka obrtnikov. Da so storitve podražili zaradi višjih cen surovin in materialov, ki jih uporabljajo pri delu, je odgovorilo 93,4 odstotka sodelujočih v raziskavi. V manjšem deležu so kot razlog za podražitev navajali višje cen elektrike in goriva (35,3 odstotka), manjšina (15,4 odstotka) pa je cene dvignila, ker so tako storili drugi obrtniki v branži.

Cene so zvišali vsi ponudniki oken in monterji ogrevalnih sistemov, ki so sodelovali v anketi, so dodali na portalu. Za podražitve se je odločila tudi velika večina električarjev (87,5 odstotka), krovcev (85,7 odstotka) in gradbincev (77 odstotkov). Poleg tega je storitve podražilo tudi najmanj 44,4 odstotka slikopleskarjev in 40 odstotkov fasaderjev.

Foto: Pojbič Jože / Delo
Foto: Pojbič Jože / Delo

Več kot polovica mojstrov napoveduje, da bodo cene dvignili v naslednjih treh mesecih. Nekaj več kot 40 odstotkov jih namerava povišati cene do 20 odstotkov, so zapisali na portalu. O povišanju v najmanjši meri razmišljajo fasaderji (20 odstotkov), keramičarji, električarji (pri obojih približno 25 odstotkov) in ponudniki ogrevalnih sistemov (nekaj manj kot 30 odstotkov).

Pregled obrtnikov po panogah kaže, da je več kot 70 odstotkov mizarjev cene že dvignilo, več kot 60 odstotkov jih dvig načrtuje v prihodnjem trimesečju. Približno polovica bo storitve podražila za 10 do 20 odstotkov.

Tri četrtine gradbincev je cene v preteklem letu že zvišalo, 62 odstotkov jih dvig načrtuje v prihodnjih mesecih. Vsak peti, ki načrtuje dvig, bo storitve podražil za od 20 do 30 odstotkov.

Cene svojih storitev so najbolj zvišali fasaderji

Največji razpon gibanja cen je pri podjetjih za izkope in zemeljska dela. Tretjina jih bo potrošnikom zaračunala enako kot pred letom dni, dve tretjini podjetij sta cene dvignili; polovica med temi za več kot 40 odstotkov, navaja portal. Več kot 80 odstotkov podjetij napoveduje, da bodo cene dvignili do konca leta. Pri teh, ki bodo dražili, bodo potrošniki plačali med 10 in 30 odstotkov več. Razlog za dvig cen so predvsem povišane cene goriva in energentov.

Med krovci je cene v zadnjem letu dvignilo 85,7 obrtnikov; od tega slaba polovica za 20 odstotkov in več. V prihodnjih treh mesecih bo storitve podražilo 57 odstotkov krovcev, 40 odstotkov za med 10 in 20 odstotki.

image_alt
Globalno pomanjkanje magnezija ogroža proizvodnjo avtomobilov

Od vseh mojstrov so cene najmanj zvišali fasaderji, in sicer nihče ne več kot za petino. V naslednjih treh mesecih bo skoraj 80 odstotkov fasaderjev cene ohranilo na enaki ravni.

Med keramičarji jih četrtina načrtuje dvig cene za od 10 do 20 odstotkov, mojstri za mavčne plošče pa nameravajo storitev podražiti za od 20 do 30 odstotkov.

Skoraj 90 odstotkov vseh električarjev je svoje storitve podražilo za 10 do 30 odstotkov, tri četrtine vprašanih pa ne pričakuje več dviga cen.

image_alt
Podjetje iz Arizone izumilo novo različico kolesa

Na portalu so v raziskavo vključili naključno izbrane obrtnike in podjetnike iz vse Slovenije. Poslali so jim formular z vprašanji o spremembah cen v zadnjem letu ter o spremembah, ki jih načrtujejo v naslednjih treh mesecih. Anketa je trajala od 13. do 20. oktobra, povabilu se je odzvalo 186 mojstrov in podjetnikov.

Več iz rubrike