Novorojenčki v Avstriji in Sloveniji so si v marsičem podobni

Lani je bilo v Avstriji 83.603 živorojenih otrok, v Sloveniji pa 18.767.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Avstrija ima skoraj petkrat več prebivalcev kot Slovenija, pa vendar, ko izračunamo osnovni kazalnik rodnosti, koliko živorojenih je bilo na tisoč prebivalcev, vidimo, da jih je bilo leta 2020 v Avstriji skoraj 9,4, v Sloveniji pa okoli 8,9 (v letu 2019 jih je bilo 9,3).

Pri analizi novorojenih v Avstriji in Sloveniji najdemo tudi nekaj drugih podobnosti. Na primer, povprečna starost vseh mater, ki so leta 2020 rodile v Avstriji, je bila 31,3 leta, v Sloveniji 31,1. Povprečna starost tistih mater, ki so leta 2020 prvič rodile, je v Avstriji 30,0 let, v Sloveniji 29,6, kažejo podatki statističnih uradov Avstrije in Slovenije.

Tudi odstotek novorojenih ženskih in moških otrok je zelo podoben. Očitno ima narava tu svoje zakone. V Avstriji je bilo lani 51,35 odstotka novorojenih dečkov, 48,65 odstotka pa so bile deklice; v Sloveniji je bilo v povprečju na sto novorojenih 51,65 moških in 48,35 deklic.
image_alt
Zaposleni množično zapuščajo delovna mesta

Zanimivo je, da se tako v Avstriji kot v Sloveniji najmanj otrok rodi februarja (seveda ima ta mesec najmanj dni, lani pa jih je bilo 29), največ pa v glavnih poletnih mesecih. Leta 2020 se je v Avstriji največ otrok rodilo julija - kot v Sloveniji leta 2019. Lani je bil avgust mesec z največ rojstev v Sloveniji, julij pa na drugem mestu.

Poroka v Sloveniji očitno ni pomemben predpogoj za rojstvo otroka: matere 56,5 odstotka otrok, rojenih leta 2020, niso bile poročene. Po drugi strani se v Avstriji večina otrok še vedno rodi v zakonu. Lani se je v Avstriji rodilo 41,2 odstotka dojenčkov, katerih matere niso bile poročene.

Za prebivalstvo Avstrije - in Slovenije - je že vrsto desetletij značilna tako imenovana zožena reprodukcija, kar pomeni, da se rodi premalo otrok, da bi si prebivalstvo lahko opomoglo. Leta 2019 je bila skupna rodnost v Avstriji 1,46. V Sloveniji je bila enotna rodnost za lansko leto 1,60.
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Čeprav imata Avstrija in Slovenija različna večinska jezika in so se imena Avstrijcev tradicionalno močno razlikovala od slovenskih, danes najdemo določene podobnosti v priljubljenosti imen novorojenih otrok. Marie vodi na lestvici najbolj priljubljenih imen za dojenčke, rojene lani v Avstriji. Drugo najbolj priljubljeno avstrijsko ime leta 2020 je bilo Anna, ki je med najbolj popularnimi desetimi vseskozi od leta 1991, od leta 1996 pa med tremi najbolj priljubljenimi. V zadnjih 15 letih je bila Anna 13-krat na vrhu tega seznama. Lani, tako kot leta 2019, je bila Emilia na tretjem mestu, Emma na četrtem, potem Mia, Lena, Lea, Johanna, Sophia in Laura. Najbolj priljubljeno ime za lanske novorojenčke v Avstriji je Jakob, potem David, pa Maksimilijam, Felix, Paul, Elias, Jonas, Leon, Lucas in Tobias.

Danes je eden od štirih prebivalcev Avstrije z »imigrantskim ozadjem«, kar pomeni, da sta se oba njegova starša rodila v tujini. Logično je, da mnogi izmed njih - pa tudi vse večje število Avstrijcev - svojim otrokom dajejo imena, ki so »ekvivalentna« tradicionalnim avstrijskim, ampak se pišejo drugače od prej običajnega v nemškem. Sophia, na primer, ima ekvivalente Sofia, Sofie, Sofija, Sofie, Sofiya, Sofja, Sophie, Zofia itd.; moško ime Alexander je v drugih jezikih Aleandro, Alejandro, Aleksandar, Aleksandru, Alessandro, Iskender itd.

Če seštejemo vse takšne različice, je bilo v Avstriji lani najbolj priljubljeno moško ime Lucas (Luc, Luka, Lukas, itd.), potem Elias, pa Jakob. Pri dekletih, gledano na ta način, z vsemi različicami, je prva Anna, druga Marie, tretja pa najbolj priljubljeno ime pa je Sophie, z vsemi različicami.

Tudi v Sloveniji je bilo leta 2020 najbolj priljubljeno ime Luka med imeni novorojenih dečkov, sledijo pa mu Filip, Mark, Nik, Jakob, Tim, Liam, Jan, Lovro in Oskar. Med dekliškimi imeni je na prvem mestu bila Ema, ki je bilo najbolj priljubljeno ime tudi v letih 2015 in 2018. V letu 2020 so Emo sledile Zala, Mia, Hana, Julija, Eva, Ela, Sofija, Lana in Nika.
image_alt
Superjahta iz karbonskih vlaken za 350 milijonov dolarjev

Avstrijske kuriozitete


V Avstriji,  kot tudi v Sloveniji, je povprečna starost žensk ob rojstvu prvega otroka okoli 30 let. Toliko let je lani imelo - skupaj! - par staršev iz Spodnje Avstrije, kjer je bila mama stara 13 let, oče pa 16. Skupno najstarejši par je bil eden z Dunaja: mama dvojčkov je lani štela 36, ​​oče 96, torej skupaj 132 let. Najstarejša mama lani rojenega otroka v Avstriji je bila Dunajčanka, stara 58 let. Najmlajši oče v letu 2020 v Avstriji je Dunajčan, star 14 let. Največja starostna razlika v starševskem paru novorojenčka, pri katerem je žena starejša od moža, je bila 22 let: mama z avstrijske Koroškega je bila stara 43 let, oče 21 let.
 

Več iz rubrike