Novo cepivo - nov mejnik v boju proti covidu-19

Danes je čudovit dan za znanost in človeštvo. Če k temu dodamo še novo izvoljenega predsednika ZDA in dejstvo, da se vračajo za pogajalsko mizo tudi za konkretnješe dogovore v okviru Brexita, skoraj ne čudi, da se na delniških trgih čuti prava evforija. Takšnega skoka indeksov, nekaterih celo do 8 odstotkov, ni bilo videti že zelo dolgo.
Fotografija: Razvoj učinkovitega cepiva proti povsem novemu virusu v manj kot letu dni je neverjeten podvig v zgodovini medicine. FOTO: REUTERS/Dado Ruvic
Odpri galerijo
Razvoj učinkovitega cepiva proti povsem novemu virusu v manj kot letu dni je neverjeten podvig v zgodovini medicine. FOTO: REUTERS/Dado Ruvic

Kot poročajo svetovni mediji je globalna famacevtska korporacija Pfizer potrdila, da je eksperimentalno cepivo proti novem koronavirusu uspelo v zadnji fazi kliničnih preskušanj in da bo svetu predstavljalo mejnik v boju družbe proti pandemiji. Razvoj učinkovitega cepiva proti povsem novemu virusu v manj kot letu dni je neverjeten podvig v zgodovini medicine.
 

Cepivo je več kot 90-odstotno učinkovito


Študija je pokazala, da so ljudje, ki so dobili Pfizerjev odmerek cepiva, bolj imuni na covid-19. Predstavniki proizvajalca zdravil so danes za javnost povedali, da je njihovo cepivo več kot 90 odstotno učinkovito pri preprečevanju covida-19. A da se ne veselimo prehitro. Cepivo še vedno preverjajo in njegovih vmesnih rezultatov še niso objavili v strokovni medicinski reviji. To pomeni, da cepivo še ni voljo. Še vedno ga mora oceniti uprava za prehrano in zdravila.

Dogajanje na delniških trgih dinamično


Sicer newyorški farmacevtski velikan za izdelavo cepiva načrtuje prošnjo za dovoljenje v sili, ki bi mu omogočilo širšo distribucijo cepiva, a strokovna javnost še vedno potrebuje več podatkov o tem, kako varno je cepivo preden ga distribuira po svetu. Ob takšnih novicah seveda ne čudi, da se je vrednost delnic Pfizerja in njegovega poslovnega partnerja BioNTecha danes dopoldne močno zvišala.

Borze so se odzvale zeleno. FOTO: Shutterstock
Borze so se odzvale zeleno. FOTO: Shutterstock
Še več: na to novico so odreagirali tudi borzni trgi, saj so delnice povsod poskočile v nebo. Uspeh cepiva dobesedno proslavljajo in sicer kot ključni del za soočanje s pandemijo.

Skeptiki so ob branju najverjetenje spet zamahnili z roko, a ker ob poplavi slabih novic, vse večje tesnobe in strahu, rabimo nekaj veselja in upanja, na tem mestu navajamo še besede izvršnega direktorja Pfizerja Alberta Bourla: »Danes je čudovit dan za znanost in človeštvo.«

Upajmo, da jih ne bi izrekel tja v en dan in da jih lahko vzamemo skoraj »za suho zlato«.
 

Več iz rubrike