»Novi iPhone je najboljša uporabniška izkušnja do zdaj«

Osem let mineva od smrti Steva Jobsa, po nekaj zgrešenih potezah njegovega podjetja v minulih letih pa zdaj kaže, da je Apple spet stopil na pravo pot.
Fotografija: Številni kritiki novemu vodstvu s Timom Cookom na čelu očitajo, da Apple izgublja smer, toda Jobsov naslednik jim vrača z novim, najzmogljivejšim iphonom 11. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Številni kritiki novemu vodstvu s Timom Cookom na čelu očitajo, da Apple izgublja smer, toda Jobsov naslednik jim vrača z novim, najzmogljivejšim iphonom 11. Foto: Reuters

Danes mineva osem let od smrti karizmatičnega ustanovitelja podjetja Apple Steva Jobsa. Po njegovem slovesu se je podjetje znašlo pred velikim izzivom, kako naprej brez njega. Številni kritiki novemu vodstvu s Timom Cookom na čelu očitajo, da Apple izgublja smer, toda Jobsov naslednik jim vrača z novim, najzmogljivejšim iphonom 11, ki so ga v začetku septembra na svojem sedežu v kalifornijskem Cupertinu, že predstavili skupaj še z dvema različicama novih iPhonov.

Na trojico so se osredotočili tudi na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), ki so v laboratorijih že prestali prve preizkuse. »Pričakovano so se dobro odrezali, največji izmed njih, iPhone 11 Pro Max pa je postal najboljši pametni telefon, odkar preizkušamo tovrstne naprave. Gre za eno boljših, če ne celo najboljših uporabniških izkušenj,« so sporočili z ZPS. A najbolj »ljudski« model ostaja iPhone 11, ki je naslednik lanskega modela XR, zaradi nekoliko nižje cene pa je tudi po mnenju ZPS to najbolj optimalna nakupna odločitev.

Ocena ZPS novega iPhone 11:


Dve kameri, predvsem pa nočni način fotografiranja, ki se, mimogrede, pri iPhonih vključi samodejno, ko telefon zazna slabše svetlobne razmere, zajemata kakovostne fotografije, kar je dokazal tudi naš test. Kamera s širokim kotom pride prav med fotografiranjem in snemanjem v omejenem prostoru, ko se fizično ne morete oddaljiti od prizora, da bi ta bil cel v kadru. Nima pa tretje kamere z optično povečavo, zato uporaba digitalne povečave zniža kakovost fotografije, pa tudi učinek zamegljenega ozadja ni tako dober, kot je pri dražjih modelih. Kljub temu pa je kakovost fotografij iPhona 11 na zelo visoki ravni.
V primerjavi z lanskim modelom ima iPhone 11 tudi zmogljivejšo baterijo, 6,1-palčni zaslon (15,5 cm) pa je tehnologije LCD. Foto: Reuters
V primerjavi z lanskim modelom ima iPhone 11 tudi zmogljivejšo baterijo, 6,1-palčni zaslon (15,5 cm) pa je tehnologije LCD. Foto: Reuters

V primerjavi z lanskim modelom ima iPhone 11 tudi zmogljivejšo baterijo, 6,1-palčni zaslon (15,5 cm) pa je tehnologije LCD. Apple zna tudi iz nje iztisniti veliko, vseeno pa ne more doseči kakovosti zaslona OLED, ki je vgrajen v modela Pro. V kompletu je napajalnik z močjo samo 5 W, zato je čas polnjenja zelo dolg in znaša več kot 3 ure. Opazili smo še na eno podrobnost. Robovi izstopajočih objektivov kamer so zaščiteni s safirnim steklom in zelo ostri, tako da z njimi lahko opraskate drugo napravo, če imate na primer obe v žepu in se med hojo drgneta ena ob drugo. Ohišje iPhona 11 je stekleno, tako kot tudi pri dražjih modelih, je pa ta telefon brez vidnih poškodb preživel naš test vzdržljivosti, tudi padcev na tla.


Iphone 11: So trije, nobeden ni poceni, a so vsi dobri Foto: Reuters<br />
 
Iphone 11: So trije, nobeden ni poceni, a so vsi dobri Foto: Reuters
 
A poleg kakovostne strojne opreme ter njej prilagojenega sistema je za skupno oceno pomemben tudi ekosistem aplikacij in storitev. »Z letošnjo serijo iPhonov prihaja nov operacijski sistem iOS 13, pa tudi dve novi storitvi,« so še zapisali v ZPS. Apple Arcade je storitev namenjena ljubiteljem mobilnih iger, saj bodo namesto plačevanja za posamezne igre ali stvari v igrah, plačevali mesečno naročnino. Druga novost pa je storitev Apple TV+, oziroma storitev pretočnega videa narejena po vzoru Netflixa in podobnih storitev. Poleg obširnega seznama tujih vsebin, se je Apple lotil tudi snemanja svojih.

Cene vseh treh modelov so še vendo vrtoglave, še posebej za prodajo na stari celini, a bodo vseeno cenejši kot prejšnji modeli, kar je zelo presenetljivo glede na to, kako so se cene iphonov gibale v preteklosti.

Več iz rubrike

Komentarji: