Applova 13 milijardna kazen še kar čaka na irskem računu

Danes se začne sodni proces na luksemburškem sodišču, v katerem Evropska komisija obtožuje Apple in Irsko nelojalne konkurence in uveljavljanja posebnih dogovorov.
Fotografija: Že leta 2016 je Evropska komisija opozorila Apple in Irsko, da se z dogovorom gibljeta na sivih in majavih tleh, saj odvajanje 1-odstotnega davka na prodajo ni običajna praksa v Evropski uniji Foto: Reuters
Odpri galerijo
Že leta 2016 je Evropska komisija opozorila Apple in Irsko, da se z dogovorom gibljeta na sivih in majavih tleh, saj odvajanje 1-odstotnega davka na prodajo ni običajna praksa v Evropski uniji Foto: Reuters

V tednu, ko je tehnološki gigant predstavil novo generacijo tehnoloških naprav in storitev, bo dan ali dva preživel tudi na sodišču. Branil se bo pred obtožbami, da se je zaradi prožne irske zakonodaje izognil plačilu davkov med leti 1991 in 2007, za kar ga je Evropska komisija kaznovala z globo v vrednosti 13 milijard evrov.

Že leta 2016 je Evropska komisija opozorila Apple in Irsko, da se z dogovorom gibljeta na sivih in majavih tleh, saj odvajanje 1-odstotnega davka na prodajo ni običajna praksa v Evropski uniji, piše Financial Times. A tudi Apple in Irska imata pripravljen odgovor, ki ga bosta predstavila danes in jutri na luksemburškem sodišču, ki velja za drugo najvišjo sodno instanco v EU.
Odločitev luksemburškega sodišča bo znana predvidoma čez eno leto. Foto: Reuters
Odločitev luksemburškega sodišča bo znana predvidoma čez eno leto. Foto: Reuters

Obtožbe na proizvajalca najbolj prodajanega pametnega telefona mečejo slabo luč, zato izvršni direktor Tim Cook zagovarja barve podjetja in poudarja pozitivne vidike poslovanja, kot je recimo varnost osebnih podatkov in zasebnost uporabnikov, ki sta na prvem mestu v podjetju. Cook je že takrat obtožbe Evropske komisije označil za »popolnoma politično sranje« in komisijo obtožil, da potvarja Applovo zgodovino in ne upošteva irskih zakonov. Še danes je prepričan, da za obtožbe ni nobenih pravih argumentov in da jih ne razume. »Gre za zanimiv primer, pri katerem smo obtoženi neplačevanja davkov izpred dvajset let državi, ki nam pravi, da ji nismo dolžni ničesar, kar nismo že plačali.«

A Irska je del večje zgodbe, zgodbe, ki se ji reče Evropska unija, in kjer veljajo določena pravila in zakoni. Margrethe Vestager, komisarka za konkurenco v EU, je že leta 2016 povedala, da je sporočilo, ki ga želijo dati svetu to, da države članice ne morejo samovoljno določati komu je kakšen davek namenjen. Pravila veljajo za vse enako in nobeno podjetje ne sme imeti prednosti pred drugimi, kar se je po mnenju Evropske komisije v primeru dogovora med podjetjem Apple in Irsko, zgodilo. »Dogovor je imel posledice, ki je podjetje postavilo v neprimerljivo prednost pred konkurenco,« je povedala Vestagerjeva.

Odločitev luksemburškega sodišča bo znana predvidoma čez eno leto. Ne glede na rezultat, pa se bo najverjetneje en od vpletenih na sodbo pritožil, kar pomeni, da bo šel primer naprej na Evropsko sodišče, do končne odločitve bodo tako pretekla še nadaljnja tri ali celo štiri leta.

Evropska komisija je sicer že lani avgusta sklenila, da mora ameriški tehnološki velikan Irski vrniti rekordnih 13 milijard evrov, s čimer naj bi podjetje poplačalo neplačane davke na Irskem. Apple je decembra 2018 znesek nakazal Irski, ta pa je vsoto shranila na blokiran bančni račun, kjer bo počakala na razrešitev pritožb Appla in Irske.

Več iz rubrike