Nov absolutni in slovenski rekord na Šmarno goro

Eritrejec Filimon Abraham je novi rekorder v teku na Šmarno goro.
Fotografija: FOTO: Hočevar Uroš
Odpri galerijo
FOTO: Hočevar Uroš

Eritrejec Filimon Abraham je v petek progo kot prvi doslej zmogel v manj kot 11 minutah (10:59). Drugo mesto je zasedel francoski tekač Sylvain Cachard, ki je bil prvič na Šmarni gori, a je z 11:02 vseeno dosegel drug čas proge.

Za nov slovenski rekord je na jubilejni 25. izvedbi, ki je bila zaradi koronavirusa s pomladi prestavljena na jesen, z izidom 11:12 minute in s skupno tretjim mestom poskrbel Timotej Bečan.

»Zmagovalcu kapo dol. Meja 11 minut je vedno veljala za magično,« je zmagovalcu prek Facebooka čestital Bečan. Tudi on je izpolnil lastne cilje, saj si ni želel le novega slovenskega rekorda, tega je izboljšal za las, za sekundo, ampak tudi uvrstitev na stopničke.


Bečan je v končnici teka za tretje mesto prehitel tudi svetovnega podprvaka Italijana Cesareja Maestrija in Francoza Alexandra Fina, lani petega na SP.

FOTO: Hočevar Uroš
FOTO: Hočevar Uroš
»Že pred tekmo sem vedel, da bo bolelo, kot še nikoli, ampak bilo je še mnogo hujše. Kljub temu pa sem vedel tudi, da si ne bom oprostil, če ne bom dal vsega od sebe. Lahko sem zadovoljen,« je še zapisal Bečan.

Tekma žensk ni bila tako napeta, so sporočili prireditelji. Mojca Koligar je bila glavna favoritinja in ni razočarala. Lovila je tudi ženski rekord 13:08 iz leta 2006, ki je še vedno v lasti Mateje Kosovelj, vendar je tekla 14:28.

Danes so se gorski tekači spopadli še z 10 km dolgo progo na tekmi 41. tek na Šmarno goro.

 

Več iz te teme:

Več iz rubrike