Najvrednejši nogometni klub je po dveh letih spet Real Madrid

Španski klub je po Forbsovih podatkih vreden skoraj 4 milijarde evrov.
Fotografija: 20 najvrednejših klubov na svetu v povprečju vrednih milijardo in pol evrov, kar je skoraj 9 odstotkov več kot leto prej. Foto: Reuters
Odpri galerijo
20 najvrednejših klubov na svetu v povprečju vrednih milijardo in pol evrov, kar je skoraj 9 odstotkov več kot leto prej. Foto: Reuters

V enega največjih španskih klubov in letos spet najvrednejšega na svetu tudi v tem trenutku kapljajo velike količine novcev. Predvsem zaradi mnogih navijačev na stadionih in pred malimi ekrani, še najbolj, ko je na sporedu tekma v prestižni ligi prvakov. Posredno in neposredno.

Prav zaradi nogometnih navdušencev so tudi sponzorji nogometnih klubov radi tesno povezani z njimi. To pomeni, da klubom namenijo vrtoglave številke finančnih sredstev, saj si želijo, da ljubljence množic z nogometnih zelenic ljudje povezujejo z njihovimi izdelki in storitvami.

V klube priteka denar tudi s strani medijev in medijskih pravic za prenose, predvsem ko je govora o ligi prvakov. Samo letošnja angleška finalista, Liverpool in Tottenham, sta iz naslova medijskih pravic za prenos dobila med 90 in 100 milijoni evrov.

Za finančno sliko klubov so pomembni tudi igralski prestopi in kupovanja igralcev in ostale, širše ekipe kluba. Tudi tovrstne menjave so dosegle vrtoglave zneske. Naslednja vroča točka, kjer se vrtijo visoki zneski, pa so tudi poimenovanja stadionov.

Če potegnemo črto, je 20 najvrednejših klubov na svetu v povprečju vrednih milijardo in pol evrov, kar je skoraj 9 odstotkov več kot leto prej. Med njimi po dveh letih zdrsa z vrha lestvice spet prvo mesto zaseda španski Real Madrid, ki je po Forbsovih podatkih vreden skoraj 4 milijarde evrov. Največ mu je prinesla uvrstitev v ligi prvakov, nezanemarljiv pa je bil tudi podpisan posel za naslednjih 12 let s proizvajalcem športne obutve, podjetjem Adidas.

Real Madridu sledi španski rival Barcelona z vrednostjo 3,8 milijarde evrov, sledi mu angleški Manchster United z vrednostjo 3,6 milijarde evrov in nemški Bayern z vrednostjo skoraj 3 milijarde evrov.

Več iz rubrike