Zgolj 20 podjetij proizvede več kot polovico vseh plastičnih odpadkov

V raziskavi je bilo ugotovljeno, da naj bi se proizvodnja plastike glede na naraščajoče potrebe v naslednjih petih letih povečala za 30 odstotkov.
Fotografija: Odpadna plastična embalaža kot velik okoljski problem, FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Odpadna plastična embalaža kot velik okoljski problem, FOTO: Shutterstock

Sintetične materiale, ki jih pridobivamo iz nafte in zemeljskega plina, imenujemo plastika. Osnovnim surovinam, ki so pridobljene s polimerizacijo, proizvajalci dodajo še različne kemične snovi, s katerimi plastika pridobi želene lastnosti. Plastika ponuja široke možnosti uporabe, hkrati pa je njena proizvodna cena precej nizka. Prav zato je kot material oziroma embalaža tako popularna.
image_alt
Luksuzna stanovanja, ki plavajo na vodi in so prijazna do okolja

Vendar ima odvržena plastika številne negativne vplive na okolje. Največji problem so plastenke, embalaža in vrečke za enkratno uporabo, ki končajo v oceanih. Razkroj plastike v naravi je dolgotrajen proces. Traja tudi več desetletij ali celo stoletij. Prav zato bi bilo treba vse moči upreti v zmanjševanje uporabe plastike, v uporabo reciklirane plastike in nadomeščanje plastike z okolju bolj prijaznimi materiali, so enotni znastveniki. 
 

20 podjetij proizvede 55 odstotkov svetovne plastične embalaže


V nedavni raziskavi, ki jo je opravila ekonomska šola v Londonu, so preučevali 1000 tovarn, ki se ukvarjajo s proizvodnjo izdelkov za enkratno uporabo. Ugotovljeno je bilo, da zgolj 20 takih podjetij proizvede 55 odstotkov svetovne plastične embalaže.

Podjetje ExxonMobil naj bi bil glede na študijo največji proizvajalec plastike za enkratno uporabo. Sledijo mu podjetja Dow, Sinopec, Indorama Ventures, Saudi Aramco, PetroChina, LyondellBasell, Reliance Industries, Braskem, Alpek SA de CV, Borealis, Lotte Chemical, INEOS, Total, Jiangsu Hailun Petrochemical, Far Eastern New Century, Formosa Plastics Corporation, China Energy Investment Group, PTT in China Resources.
FOTO: Voranc Vogel / Delo
FOTO: Voranc Vogel / Delo

Največja proizvajalca plastike: Avstralija in Združene države Amerike


Prav tako je bilo tekom raziskave ugotovljeno, v katerih državah nastaja največja količina plastičnih odpadkov za enkratno uporabo. Avstralija je pri tem zasedla prvo mesto, Združene države Amerike drugo, Združeno kraljestvo pa se je znašlo na četrtem mestu. 
 

Vplive na okolje bi lahko omilili z recikliranjem plastike


Dominik Charles, direktor avstralske fundacije Mindreoo, ki prav tako stoji za raziskavo, poudarja pomen recikliranja plastike, če želimo še naprej uporabljati ta material in si hkrati prizadevati za čim manjši vpliv na okolje.

V raziskavi je bilo ugotovljeno, da naj bi se proizvodnja plastike glede na naraščajoče potrebe v naslednjih petih letih povečala za 30 odstotkov. To pomeni tudi povečanje ogljikovih emisij in večje količine plastičnih odpadkov.
image_alt
Hrvaške eko superge poneslo na sam vrh v svetovnem merilu

Predstavniki podjetja ExxonMobil pravijo, da so prav tako zaskrbljeni glede plastičnih odpadkov v okolju. Kot so dejali, se proti tej problematiki borijo s prizadevanjem za proizvodnjo večje količine plastike, ki jo je mogoče reciklirati.

»Delamo tudi na naprednih metodah recikliranja plastike, podpiramo izboljšave na predelavi plastičnih odpadkov. V te namene smo vključeni tudi v združenje za odpravo plastičnih odpadkov,« so za BBC še dodali predstavniki podjetja.
 

Več iz rubrike