Najboljši natakar po izboru vodnika Gault&Millau je Simon Sitar

»Natakar mora biti šolan, mora imeti znanje in Gault&Millau podpira v prvi vrsti znanje. Naj bo ta nagrada tudi spodbuda za vse mlade, ki jih moramo pritegniti nazaj h gostinstvu,« je na podelitvi povedala Mira Šemić, direktorica kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija.
Fotografija: Gault&Millau Slovenija 2020. Foto: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Gault&Millau Slovenija 2020. Foto: Dejan Javornik

Na prireditvi, ki je v sredo, 13. novembra, potekala v Ljubljani, je samostojni kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija proslavil najboljše akterje na področju slovenske kulinarike za leto 2020. Za najboljšega natakarja v Sloveniji je prestižni naslov tokrat prejel Simon Sitar, vodja strežbe v Hitovem igralniško-zabaviščnem centru Park v Novi Gorici.
 
Ker profesionalnih natakarjev primanjkuje in ker so takšni v tem podcenjenem poklicu prava redkost, si Gault&Millau Slovenija prizadeva za dvig ugleda tega poklica. »Natakar mora biti šolan, mora imeti znanje in Gault&Millau podpira v prvi vrsti znanje. Naj bo ta nagrada tudi spodbuda za vse mlade, ki jih moramo pritegniti nazaj h gostinstvu,« je na podelitvi povedala Mira Šemić, direktorica kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija.

»Najboljši natakar – sommelier za leto 2020 je Simon Sitar iz Hitovega Hotela Park v Novi Gorici,« je dobitnika nagrade razglasil Lado Bizovičar, ki je povezoval prireditev, nagrado pa mu je podelil Fedja Pobegajlo, v. d. direktorja Turistično gostinske zbornice Slovenije.


Vodja strežbe s pravo mero empatije, srčnosti in strokovnosti  


Simon Sitar je letošnji dobitnik prestižne titule. Foto: Arhiv podjetja
Simon Sitar je letošnji dobitnik prestižne titule. Foto: Arhiv podjetja
Simon Sitar je gostinskemu poklicu predan že več kot 28 let, ko je na Srednji gostinski šoli v Izoli zaključil prvi del šolanja. Sledila so leta prakse in usposabljanj, leta 1995 pa se je kot Hitov štipendist redno zaposlil v Hotelu Park v Novi Gorici. Od natakarskega pomočnika ga je pot vodila k vse večji odgovornosti, do glavnega sommelierja in nato vodje strežbe. Bil je član prve skupine slovenskih sommelierjev, ki je leta 2009 opravila 3. stopnjo izobraževanja. Večkrat je bil nagrajen na tekmovanjih GTZ, leta 2015 je kot del Hitove tekmovalne ekipe prispeval k osvojitvi Pokala kakovosti storitev v gostinstvu in hotelirstvu.
 
»Danes je dragocen mentor sodelavcem, rad raziskuje nove vinske zgodbe in spoznava ljudi, potuje in obiskuje strokovne prireditve, razstave in sejme,« vedo povedati njegovi sodelavci. Sam zase pa pravi, da je za ta poklic izrednega pomena spoznavanje kulturne dediščine, navad in kulture prehranjevanja doma in na tujem. »Poklic natakarja zahteva širok spekter znanj in veščin, na katerih lahko človek gradi svojo osebno in karierno pot, zato bi se danes vnovič odločil prav za ta poklic. A vse se začne v nas samih. Pripravljenost in zavzetost, združimo s potrebami in željami gosta, pri čemer je pomembna prava mera empatije, srčnosti in seveda strokovnosti,« razlaga Simon Sitar in še pove: »Ko prehodiš nekaj kilometrov v tem poklicu ugotoviš, da je vrlina, da s čim manj koraki narediš čim več. Vsekakor pa je za dober servis kljub temu le potrebna dobršna mera plesa okoli gostove mize. In miz je bilo že kar precej,« pravi Simon Sitar. Čestitke, pravimo tudi mi.


 

Gastronomski vodnik Gault&Millau Slovenija 2020 se bo v vsej svoji celoti razkril 22. novembra na dogodku November Gourmet finale, ki ga v Zavodu Big organizira Turizem Ljubljana.

Več iz rubrike

aktualno

Od 345 milijonov, unovčenih za 13,5 milijona evrov turističnih bonov

Prebivalci Slovenije so doslej unovčili 100.000 turističnih bonov v skupni vrednosti 13,5 milijona evrov, je sporočila Finančna uprava RS (Furs).

aktualno

Novo stanovanje v Avstriji stane deset letnih plač

V mednarodni primerjavi so najemnine na Dunaju še vedno razmeroma nizke, kaže Deloittova študija.

aktualno

Nemška aplikacija »covid-19« že prvi dan s 6,5 milijona uporabnikov

Nemci so aplikacijo za sledenje stikom vpeljali že junija, zagon aplikacije pa je bil izredno uspešen; v le 24 urah jo je uporabljalo 7,8 odstotkov prebivalstva.

aktualno

Hude posledice za milenijce in generacijo Z

Deloittova raziskava razkriva »odporno generacijo«: covid-19 prinaša hude posledice za milenijce in generacijo Z, a ti v njej vidijo priložnost za razmislek in ukrepanje.

Komentarji: