5 najboljših restavracij v Sloveniji po izboru The Slovenia Restaurant Awards

V Ljubljani so danes razglasili zmagovalce nacionalnega izbora najboljših slovenskih restavracij za leto 2018 - The Slovenia Restaurant Awards. Naziv so si prislužile Hiša Franko iz Kobarida, Ošterija Debeluh iz Brežic in Pri Lojzetu z dvorca Zemono. Prek spletnega glasovanja pa je največ glasov dobila Galerija Okusov iz Petrovč.
Fotografija: The Slovenia
Odpri galerijo
The Slovenia

V izbor najboljših restavracij v Sloveniji pod sponzorstvom Diners Cluba je strokovna komisija tokrat po strokovnih kriterijih in osebnih izkušnjah predlagala 165 restavracij. Sledilo je glasovanje v okviru Chefs&Foodies Akademije, ki jo predstavljajo novinarji, kritiki, blogerji, strokovnjaki in ljubitelji s področja enogastronomije, vinarji, sommelierji in predstavniki različnih panožnih združenj, ter glasovanje javnosti prek spletne strani www.the-slovenia.com.

Skupaj so prispevali več kot 7000 glasov, na prireditvi pa so razglasili po deset najboljših restavracij v petih regijah - severno, južno, vzhodno, zahodno ter Ljubljano z osrednjo Slovenijo, so sporočili organizatorji izbora.

Naziv zmagovalec regije za leto 2018 so dobile Restavracija Strelec (Ljubljana z osrednjo Slovenijo), Gostilna Krištof (severna Slovenija), Ošterija Debeluh (južna Slovenija), Hiša Denk (vzhodna Slovenija) in Hiša Franko (zahodna Slovenija), ostali regijski finalisti pa so si prislužili naziv najboljše regijske restavracije.

Že omenjena trojica Hiša Franko, Ošterija Debeluh in Pri Lojzetu pa si je prislužila naziv absolutnih zmagovalcev nacionalnega izbora najboljših slovenskih restavracij za leto 2018.

Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak je poudarila, da je gastronomija eden ključnih stebrov slovenske turistične ponudbe. "Glavni motiv za prihod turistov je v čedalje večjem obsegu gastronomska ponudba, kar je obetavno, a hkrati polno izzivov," je dejala in spomnila, da je Slovenija pred kratkim postala kandidatka za evropsko gastronomsko regijo za leto 2021. To po njenih besedah priča, da je slovenska gastronomska zgodba šele v vzponu, z veliko potenciala in razvojnih priložnosti.

Več iz rubrike