Pipistrel: Podjetniki se premalo zavedajo potenciala naše sosede

Madžarsko podjetje Genevation Aircraft je s Pipistrelom sklenilo dogovor, da bo proizvajalo eno od njegovih letal.
Fotografija: Ivo Boscarol. Foto: Uroš Hočevar / Delo
Odpri galerijo
Ivo Boscarol. Foto: Uroš Hočevar / Delo

V tem tednu sta podjetji Pipistrel in Genevation Aircraft v Celju podpisali pogodbo o proizvodnji Pipistrelovega zrakoplova VIRUS SW 121A explorer na Madžarskem. Hkrati je bila podpisana tudi pogodba o pravicah prodaje tega zrakoplova. Kot je pojasnil Ivo Boscarol, je v igri večletna pogodba, vrednost sodelovanja z Madžarsko pa po njegovih besedah znaša prek sto milijonov evrov, navaja STA.
 
Pobudo, da bi na Madžarskem vzpostavili letalsko proizvodnjo, je pred dvema letoma podala država sama. Boscarol je povedal, da je Madžarska sicer visoko tehnološko razvita, vendar nima lastne proizvodnje in načrtovanja letal. Si pa prizadeva, da bi se okrepila tudi na tem področju.
 
image_alt
Estonija ima od Brexita vsaj 51 milijonov evrov koristi

Po dveh letih je tako pred kratkim prišlo do pobude tudi na državni ravni. Slovenska in madžarska vlada sta namreč podpisali sporazum o sodelovanju na letalskem področju, tega pa so nato podpisala tudi podjetja.
 

Model zrakoplova VIRUS SW 121A explorer se bo prodajal predvsem v državah nekdanje Sovjetske zveze

 
Skladno s pogodbo bodo na Madžarskem po Boscarolovih besedah izdelovali omenjen model njegovih letal, v prihodnje pa tudi nekatere druge produkte. Določena madžarska podjetja naj bi bila tudi v funkciji Pipistrelovega dobavitelja za druge projekte.
 
Model zrakoplova VIRUS SW 121A explorer, ki ga bodo izdelovali na Madžarskem, se bo prodajal predvsem v državah nekdanje Sovjetske zveze, v Afriki in v nekaterih drugih državah. Med državama je sicer, kot je dejal Boscarol, predvideno tudi sodelovanje na znanstveno – raziskovalnem področju ter na področju okolju nevtralnih pogonov in letal.
 
image_alt
Najlepše vasice v Evropi

Za konec je direktor Pipistrela povedal, da se podjetniki premalo zavedajo potenciala naše vzhodne sosede. Ocenjuje, da je blagovna menjava s to državo majhna. Madžarska je sicer ena od 98 trgov, na katerih se prodajajo Pipistrelovi izdelki.
 

Več iz rubrike

aktualno

Študentje bodo za prakso imeli na razpolago 3,5 milijona evrov

Odobrena so evropska sredstva za javni razpis, namenjen pridobivanju praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju za obdobje 2022/2023.

aktualno

Kaj se dogaja v Evropi? Salmonela tudi v največji tovarni čokolade

V največji tovarni čokolade na svetu, ki jo švicarski velikan Barry Callebaut upravlja v belgijskem mestu Wieze, so odkrili bakterije salmonele.

aktualno

Ukrajinsko pristanišče je vendarle zapustila prva ladja z žitom

Trgovski ladji varnost zagotavljajo ruske bojne ladje, ukrajinsko pristanišče pa je bilo razminirano.

aktualno

Demostat: 51 odstotkov prebivalcev Srbije nasprotuje vstopu v EU

81 odstotkov prebivalcev Srbije meni, da mora Srbija za vsako ceno ohraniti svojo nevtralno držo, 80 odstotkov ne podpira uvedbe sankcij proti Rusiji.

Komentarji: