Estonija ima od Brexita vsaj 51 milijonov evrov koristi

Zaradi izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije je približno 4000 britanskih podjetij odprlo svoje poslovne prostore v Estoniji.
Fotografija: Predsednica estonske vlade Kaja Kallas, Talin, Estonija, 26. januar 2021. Foto: Janis Laizans / Reuters
 
Odpri galerijo
Predsednica estonske vlade Kaja Kallas, Talin, Estonija, 26. januar 2021. Foto: Janis Laizans / Reuters  

Predsednica estonske vlade je dejala, da je začelo število novo ustanovljenih britanskih podjetij v Estoniji naraščati že pred Brexitom. Pritok britanskih podjetij je delno prispeval k 60-odstotni rasti davčnih prihodkov v letošnjem letu do sedaj v primerjavi z enakim obdobjem lani.
 

Zakaj je Estonija tako privlačna za podjetja?

 
Talin, glavno mesto Estonije. Foto: Shutterstock
Talin, glavno mesto Estonije. Foto: Shutterstock
Kaja Kallas, predsednica estonske vlade, ki je to funkcijo prevzela januarja 2021, je pred kratkim za poslovni časopis City A.M. povedala, da ima Estonija od izstopa Velike Britanije iz Evropske unije velike koristi.

»Ko se je Združeno kraljestvo odločilo izstopiti iz Evropske unije, so številni britanski prijatelji izkoristili naše ugodnosti e-bivanja,« je dejala Kallasova. »Po Brexitu se je število očitno povečalo, pravzaprav že pred njim, celo ko je potekalo glasovanje, smo zaznali porast.«
 
Program e-bivanje je v veljavo stopil decembra 2014 in se izvaja v sklopu digitalizacije države pod imenom e-Estonija. Ta omogoča tujim državljanom dostop do 99 odstotkov estonskih upravnih storitev, kot so ustanovitev podjetij, bančništvo, obdelava plačil in obdavčitev.
 
image_alt
Odpiramo vrata tujine: Estonija; cene, življenje in zanimivosti (5/5)

»V Estonijo je prišlo več kot 4000 britanskih podjetij,« je dejala Kallasova in pojasnila, da so bili glavni razlogi za to odločitev britanskih podjetij dostop do EU, ugoden davčni sistem države ter cvetoča estonska tehnološka scena in digitalna infrastruktura.
 

V Estoniji je trenutno sedem samorogov

 
Kallasova je za City A.M. pojasnila, da v Estoniji trenutno posluje sedem samorogov. To so tehnološka podjetja, ki so vredna več kot milijardo dolarjev. Prva dama estonske vlade je dodala, da sedem tako uspešnih podjetij ni zanemarljiva številka glede na dobrih 1,3 milijona prebivalcev Estonije.
 
Trenutna estonska vlada nadaljuje prizadevanja svojih predhodnic za zagotavljanje čim bolj ugodnih pogojev za »britanske prijatelje« predvsem s široko ponudbo digitalnih storitev. » Kar 99 odstotkov podjetij je bilo ustanovljenih prek spleta. Ustanovitev podjetja v Estoniji traja manj kot 20 minut,« je pojasnila Kallasova.
 
Slovenski predsednik Borut Pahor je sprejel estonsko predsednico Kersti Kaljulaid na Kongresnem trgu, Ljubljana, Slovenija, 2. september 2019. Foto: Šipić Roman / Delo<br />
 
Slovenski predsednik Borut Pahor je sprejel estonsko predsednico Kersti Kaljulaid na Kongresnem trgu, Ljubljana, Slovenija, 2. september 2019. Foto: Šipić Roman / Delo
 

Poleg tega podjetja ne plačajo davka od dohodka pravnih oseb, če dobiček ponovno vložijo v svoje podjetje. »Če vzamete dividende, plačate davek, če pa ponovno vlagate, davka ni,« je dejala predsednica vlade in dodala: »To je boj, ki ga trenutno vodimo z OECD in G7.«
 

Njihov sistem naj bi bil najbolj konkurenčen

 
Prihodki od davkov so se do sedaj v letošnjem letu povečali za 60 odstotkov, glede na isto obdobje lani, k čemur je prispeval tudi prihod britanskih prijateljev. »Ne razumem, zakaj tudi druge države ne prevzamejo našega sistema, saj je najbolj konkurenčen,« je dejala Kallasova in dodala: »Pridobili smo dodatnih 51 milijonov evrov davkov, morda za vas to ni velika številka, vendar smo majhna država.«
 
image_alt
Slovenija še vedno brez strategije digitalizacije

V Sloveniji naj bi odgovorni predvidoma do konca leta 2021 zaključili in potrdili Strategijo Digitalne Slovenije 2030. Digitalizacija je sicer tudi ena prednostnih nalog, s katero se ukvarja Slovenija v času predsedovanja Svetu Evropske unije.
 

Več iz rubrike