Na Hrvaškem prihodnost vidijo v eni najdonosnejših poljščin v državi

V Slatini na Hrvaškem je bilo ustanovljeno novo združenje pridelovalcev tobaka, ki si prizadeva ustvariti boljše pogoje za delo v proizvodnji.
Fotografija: Delavcev za obiranje tobaka primanjkuje. FOTO: JOŽE SUHADOLNIK/DELO
Odpri galerijo
Delavcev za obiranje tobaka primanjkuje. FOTO: JOŽE SUHADOLNIK/DELO

Tabacum, novo združenje proizvajalcev tobaka je bilo ustanovljeno z namenom zagotavljanja boljših pogojev za proizvodnjo tobaka. Kot poročajo lokalni mediji, se je združenju za zdaj pridružilo 57 hrvaških proizvajalcev, predsednik združenja Mihael Čolak pa pričakuje, da bo članstvo še naraščalo.

Krepitev proizvodnje je v interesu vseh proizvajalcev


»Želimo varno prihodnost za naše naložbe in delo v proizvodnji,« je dejal Čolak. Tabacum bo združil proizvajalce, ki imajo sklenjeno pogodbo z največjim organizatorjem proizvodnje in prodaje tobaka na Hrvaškem – Hrvatski duhani. Na to Čolak odgovarja, da so osredotočeni predvsem na intenzivnejši dialog z ministrstvom za kmetijstvo, hrvaško gospodarsko zbornico in hrvaško kmetijsko zbornico.
image_alt
»Lažno« zlato vsebuje novo odkrito vrsto pravega zlata

Čolak pravi, da si prizadevajo ustvariti boljše in stabilnejše razmere za proizvodnjo na domačem trgu. Čolak, največji pridelovalec tobaka na Hrvaškem, je prepričan, da jih bodo podprle tudi regije, v katerih primarno pridelujejo tobak. Meni namreč, da je krepitev proizvodnje v interesu vseh proizvajalcev.
Na Hrvaškem tobak sadijo na 2700 hektarjih. Foto. Pixabay
Na Hrvaškem tobak sadijo na 2700 hektarjih. Foto. Pixabay

 

Povprečna površina je devet hektarjev


Tobak je na Hrvaškem ena izmed najdonosnejših poljščin. Sadijo ga na 2700 hektarjih, letna proizvodnja pa presega 100 milijonov kun (13 milijonov evrov). Povprečna površina proizvajalcev je devet hektarjev, pravi Čolak. Čeprav se zdi malo, je povprečje večje kot v marsikateri drugi večji državi, kjer pridelujejo tobak, še dodaja.
image_alt
Bugatti Rimac: Hrvat se je združil z Bugattijem

Pomanjkanje delavcev


Težava, s katero se srečujejo proizvajalci tobaka, je pomanjkanje delavcev, še posebej sezonskih. Kar je razlog, da veliko proizvajalcev odneha, površine pa se začnejo krčiti. V podjetju Hrvatski duhani so se z namenom, da prekinejo ta trend, odločili za posodobitev sistema. V zadnjih petih letih so za nakup nove tehnologije vložili 18 milijonov kun (2,4 milijona evrov).

Tudi predsednik združenja Tabacum se strinja, da je vlaganje v nove tehnologije neizbežno. S tem bi zmanjšali potrebo po najemu dodatne delovne sile, hkrati pa bi se povečala produktivnost, meni Ćolak
image_alt
Cena skodelice kave po različnih državah sveta

Prepričan je še, da bi posodobitev tehnologije pripomogla k obstojnosti proizvodnje tobaka. Draško Ćurić organizator proizvodnje tobaka je k temu pripomnil, da je treba vlagati, da se lahko zmanjšajo stroški dela, sicer ne bo preživetja.

Hrvaška je po proizvodnji tobaka na četrtem mestu v Evropi, veliki pridelovalci pa si želijo postati še večji, saj kot pravi Draško Ćurić v tobačni industriji vidijo veliko prihodnost Hrvaške.

Več iz rubrike