Na Hrvaškem proti epidemiji z ukrepom tišje glasbe v lokalih

Hrvaški epidemiologi nameravajo gostincem predlagati tišjo glasbo v lokalih kot novi ukrep za zajezitev širjenja novega koronavirusa.
Fotografija: FOTO: View Apart / Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: View Apart / Shutterstock

Hrvaški štab civilne zaščite naj bi nove ukrepe za zajezitev širjenja okužb v gostinskih lokalih gostincem predstavil do konca tedna. Zaradi hrupne glasbe v lokalih ljudje pri komunikaciji namreč zmanjšujejo medsebojno razdaljo in glasneje govorijo, zaradi česar aerosoli hitreje potujejo in se okužba lažje širi, pojasnitev povzema STA.

Predlog epidemiologov je za hrvaške medije pojasnil vodja hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak. »Ko je hrup močan, je naravno, da se človek približa tistemu, s katerim se želi pogovarjati, saj ne more obdržati razdalje, če ne sliši, kaj drugi govori,« je v ponedeljek zvečer dejal vodilni hrvaški epidemiolog v pogovoru za komercialno televizijo Nova TV.

Pojasnil je, da ljudje zaradi hrupa avtomatično govorijo glasneje, s tem pa se ustvarja več aerosolov, ki hitreje potujejo dlje in se okužba lažje širi. Zato je po njegovem stišanje glasbe logična rešitev.


Capak je ob tem poudaril, da v lokalih mora biti glasbena podlaga, a ne sme biti preglasna, da se ljudje lahko pogovarjajo.
Izpostavil je, da to ne bo edini predlog gostincem o načinih za organizacijo poslovanja v zaprtih prostorih v jesenskem in zimskem času. Omenil je tudi nujnost večje zračnosti in vlažnosti prostorov v času sezone ogrevanja.

Gostinci izpostavljajo, da so mnogi tudi z dosedanjimi protiepidemiološkimi omejitvami obratovanja le korak od zapiranja lokalov. V istrski, primorsko-goranski in splitsko-dalmatinski županiji so zato že protestno za eno uro zaprli lokale, tak protest pa so napovedali tudi gostinci v Zagrebu in Dubrovniku.

Več iz rubrike

aktualno

Kitajci imajo revolucionarno baterijo, ki naj bi pometla s Teslo

Največji proizvajalec baterij za avtomobile CATL, je predstavil baterijo z novo tehnologijo, ki naj bi z enim polnjenem dosegla skoraj 1000 kilometrov.

aktualno

Trump naj bi davil agenta tajne službe in v steno zalučal hamburger

Nekdanja uslužbenka v Beli hiši je razkrila nekaj novih podrobnosti o vedenju nekdanjega predsednika ZDA.

aktualno

Nosečo mamo zaradi kraje čokolad obsodili na deset mesecev zapora

Tridesetletna Zagrebčanka bo zaporno kazen odslužila z družbenokoristnim delom, je odločilo sodišče.

aktualno

Odpadke iz zahoda nezakonito vozijo v srednjo in vzhodno Evropo

Zločini proti okolju so deležni več pozornosti, odkar so podnebne politike postale ključnega pomena, v najnovejšem poročilu ugotavlja Europol.

Komentarji: