Na Hrvaškem proti epidemiji z ukrepom tišje glasbe v lokalih

Hrvaški epidemiologi nameravajo gostincem predlagati tišjo glasbo v lokalih kot novi ukrep za zajezitev širjenja novega koronavirusa.
Fotografija: FOTO: View Apart / Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: View Apart / Shutterstock

Hrvaški štab civilne zaščite naj bi nove ukrepe za zajezitev širjenja okužb v gostinskih lokalih gostincem predstavil do konca tedna. Zaradi hrupne glasbe v lokalih ljudje pri komunikaciji namreč zmanjšujejo medsebojno razdaljo in glasneje govorijo, zaradi česar aerosoli hitreje potujejo in se okužba lažje širi, pojasnitev povzema STA.

Predlog epidemiologov je za hrvaške medije pojasnil vodja hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak. »Ko je hrup močan, je naravno, da se človek približa tistemu, s katerim se želi pogovarjati, saj ne more obdržati razdalje, če ne sliši, kaj drugi govori,« je v ponedeljek zvečer dejal vodilni hrvaški epidemiolog v pogovoru za komercialno televizijo Nova TV.

Pojasnil je, da ljudje zaradi hrupa avtomatično govorijo glasneje, s tem pa se ustvarja več aerosolov, ki hitreje potujejo dlje in se okužba lažje širi. Zato je po njegovem stišanje glasbe logična rešitev.


Capak je ob tem poudaril, da v lokalih mora biti glasbena podlaga, a ne sme biti preglasna, da se ljudje lahko pogovarjajo.
Izpostavil je, da to ne bo edini predlog gostincem o načinih za organizacijo poslovanja v zaprtih prostorih v jesenskem in zimskem času. Omenil je tudi nujnost večje zračnosti in vlažnosti prostorov v času sezone ogrevanja.

Gostinci izpostavljajo, da so mnogi tudi z dosedanjimi protiepidemiološkimi omejitvami obratovanja le korak od zapiranja lokalov. V istrski, primorsko-goranski in splitsko-dalmatinski županiji so zato že protestno za eno uro zaprli lokale, tak protest pa so napovedali tudi gostinci v Zagrebu in Dubrovniku.

Več iz rubrike

aktualno

Razglašeni letošnji najlepši in najgostoljubnejši kraji v Sloveniji

Turistična zveza Slovenije (TZS) je v soboto razglasila letošnje dobitnike priznanj v akciji Moja dežela - lepa in gostoljubna.

aktualno

Slovenija se uvršča v sam vrh glede očetovskega dopusta, Hrvaška glede materins…

Kakšne so pravice novopečenih staršev pri koriščenju dopusta po posameznih državah? Kakšne so pravice istospolnih parov po svetu do posvojitve?

aktualno

Slovenski Viberate pritegnil zanimanje največjih založbenih hiš

Podjetje Viberate je predstavilo analitično orodje za glasbeno industrijo, ki jo je koronakriza močno zdesetkala, zanimanje pa kažejo tudi največje založbe.

aktualno

Pripravljenost vlade na nov val okužb po večini ocenjena z najnižjo oceno

Manj kot četrtina vprašanih pripravljenost vlade ocenjuje kot dobro ali zelo dobro, bistveno pa upada tudi delež tistih, ki zaupajo vladi, da bo sprejela prave odločitve za našo državo.

Komentarji: