Ena izmed najpomembnejših slik v zasebnih rokah na dražbo za vrtoglavo ceno

Delo italijanskega slikarja Sandra Botticellija bo predvidoma naslednje leto januarja v New Yorku prodano za več kot 80 milijonov dolarjev.
Fotografija: Slika ni le ena izmed najpomembnejših slik Botticellija v zasebnih rokah, temveč je tudi ena izmed najlepših primerkov iz renesančnega obdobja, ki je v zasebnih rokah. FOTO: Tallis Justin/Afp
Odpri galerijo
Slika ni le ena izmed najpomembnejših slik Botticellija v zasebnih rokah, temveč je tudi ena izmed najlepših primerkov iz renesančnega obdobja, ki je v zasebnih rokah. FOTO: Tallis Justin/Afp

Eden zadnjih portretov Sandra Botticellija bo naslednje leto prodan v New Yorku. Izklicna cena dela iz 15 stoletja je kar 80 milijonov dolarjev, piše CNN Style.

Slika (angleško ime slike je Young Man Holding a Roundel) je nastala med leti 1470 in 1480 in je ena zadnjih slik Botticellija v zasebni lasti, kar jo uvršča sploh med najpomembnejše slike v zasebni lasti. Slika je bila zadnjega pol stoletja na ogled v številnih muzejih, med drugim tudi v londonski narodni galeriji in newyorškem Metu; sicer pa je v lasti anonimneža, ki jo je leta 1982 kupil za 810 tisoč dolarjev (v današnjih vrednostih to znaša malo več kot milijon dolarjev).
 

Postane lahko ena dražjih slik


Sandro Botticelli je slikar zgodnje renesanse, omenjena slika pa je portret mlajšega moškega, ki v rokah drži manjšo krožno sliko. Delo lahko prihodnje leto postane naslednja uspešnica dražb, katerim je cena presegla magično mejo 100 milijonov dolarjev, poudarja Christopher Apostle iz podjetja Sotheby, ki izvaja tovrstne dražbe. »Če bi slika Botticellija dejansko presegla mejo 100 milijonov dolarjev, bi ta hkrati postala šele druga slika, katere skupna prodaja bi bila več kot milijardo dolarjev. Do zdaj je to uspelo zgolj sliki Haystacks, ki jo je naslikal Claude Monet; ta se je lani v New Yorku prodala kar za 110 milijonov dolarjev,« izpostavlja Apostle.

Edinstvena prodaja slike


»Slika ni le ena izmed najpomembnejših slik Botticellija v zasebnih rokah, temveč je tudi ena izmed najboljših primerov slik iz renesančnega obdobja, ki je v zasebnih rokah. Ob tem je potrebno izpostaviti, da slike s takšno vrednostjo in lepoto, zdaj nekaj let ne bo mogoče kupiti; morda je nikoli več ne bo mogoče kupiti,« opiše prodajo Apostle.
 

Redka dela »renesančnika«


Dela Botticellija se izredno redko prosto prodajajo, ko pa so enkrat na trgu pa se prodajajo po vrtoglavih cenah. FOTO: Laszlo Balogh/Reuters
Dela Botticellija se izredno redko prosto prodajajo, ko pa so enkrat na trgu pa se prodajajo po vrtoglavih cenah. FOTO: Laszlo Balogh/Reuters
Najbolj prepoznavni sliki Sandra Botticellija sta Rojstvo Venere in Primavera, sicer pa so bila njegova dela prepoznavna že v času njegovega življenja. Botticelli je označen kot eden izmed pomembnejših umetnikov zahodne kulture, po podatkih, ki jih navajajo pri Sotheby pa je do danes ohranjenih le še nekaj njegovih portretov; velika večina teh pa je zbranih in razstavljenih v muzejih po svetu.

Za Botticellija je nadvse običajno, da v svoje portrete vključuje tudi dela drugih umetnikov, kar velja tudi za sliko, ki se bo prodajala naslednje leto. Slika namreč predstavlja mlajšega moškega, ki v rokah drži še manjšo ovalno sliko. Slednja izvira iz 14 stoletja, naslikal pa jo je slikar Bartolomeo Bulgarini iz Siene.

Dela Botticellija so redko prodajana na trgu, ko pa so pa se prodajajo po vrtoglavih cenah. Leta 2013 se je prav tako na dražbi prodajalo njegovo delo z angleškim naslovom Madonna and Child with Young Saint John the Baptist. Končna cena je znašala 10,4 milijona dolarjev.

Več iz rubrike

aktualno

Nova študija razkriva, da je bil lockdown napačna poteza

Žrtvovanje svobode, za dolgoročno skupno blaginjo, se ni izkazalo za pravi ukrep, piše v študiji.

aktualno

Vladimir Putin vse bolj vznemirjen

Vrnitev Alekseja Navalnega. Razkrita skrivna palača. Na desetine uličnih protestov. Na platformi Tiktok se trgajo plakati s Putinovo podobo. Športne zvezde o tem javno govorijo, … Putinu stvar…

aktualno

Davos 2021: Pred nami so neizogibne spremembe

Letos se odvija že 51. Svetovni gospodarski forum. Tokrat v virtualni obliki. Poudarek je predvsem na življenju po pandemiji.

aktualno

Študija razkriva posredne posledice boja proti epidemiji na otrocih

Ukrepi za boj proti širjenju epidemije covid-19 posredno povzročajo tudi poslabšanje vida, dokazuje raziskava med več kot 120.000 šolarji na Kitajskem, katerih vid se je lani poslabšal precej bolj ko…

Komentarji: