Na Hrvaškem že 85.000 turistov; v istem obdobju lani le 22.000
Sistem eVisitor je na Hrvaškem nekaj dni nazaj zabeležil 85.000 turistov. Tako kot vsako leto ,tudi letos prednjačijo Nemci.
Odpri galerijo
Na Hrvaškem se trenutno mudi 85.000 turistov, od tega kar 40.000 Nemcev. Kmalu naj bi množično prispeli še Slovaki, Madžari in Čehi. Sredina maja je na Hrvaško obalo privabila okoli 45.000 turistov, na binkoštni praznik, pa jih je prišlo še dodatnih 40.000. Večina od njih bo na hrvaški obali ostala dlje časa.
Tudi domačini radi pridejo na obalo, trenutno jih je okoli 12.000, medtem ko naj bi bilo Slovencev samo 5500, enako kot Avstrijcev. Na hrvaškem pa trenutno dopustuje tudi nekaj čez 1000 Američanov. Turistični delavci so nad številom turistov zadovoljni, saj jih je isti dan lansko leto Hrvaška štela le okrog 22.000.
Številni menijo, da je letošnje število gostov dober začetek in da lahko pričakujejo vsaj 60 odstotkov prometa, kot so ga imeli leta 2019, ko je bilo konec maja registriranih 230.000 turistov.
Hotelirji in ostali turistični delavci so zelo optimistični, še posebej odkar so epidemiološke razmere boljše. Zavedajo se, da je veliko odvisno od kriterijev glede prehoda mej, zato poskušajo z državami doseči sporazumen dogovor. Bernard Zenzerović, direktor združenja delodajalcev v hotelirski industriji, pravi, da se rezervacije približujejo številkam iz leta 2019, kar pripisuje umirjanjem ukrepov in želji po potovanju.
Kljub temu, da so že zdaj zabeležili veliko rezervacij, pa junija ne pričakujejo velike gneče. Hotelirji so prepričani, da bo julija in avgusta večja zasedenost, sploh glede na lansko leto, ko je bila sezona nenadoma prekinjena. Zenzerović pravi, da se zavedajo, da je letos na trgu več aktivne ponudbe, predvsem iz strani sredozemskih držav, vendar se mu ne zdi, da bi bilo treba cene povišati, niti znižati. Verjame, da bo obisk turistov odvisen od kakovosti ponudbe in ne od nizkih cen.
Glede na lansko sezono, ko so morali veliko delavcev odpustiti, se gostinci sprašujejo, ali bo letos sezona vsaj tako uspešna, da ne bo dodatnih odpuščanj. Zenzerović pravi, da morajo hotelirji nadaljevati z ukrepi za ohranjanje delovnih mest, dokler ne bo na vidiku normalizacija posla. »Vse je odvisno od povpraševanja in razvoja turistične sezone,»pravi Zenzerović, hkrati pa optimistično dodaja, da bodo glede na letošnje številke verjetno potrebovali dodaten kader.
Lansko leto v istem času le okrog 22.000 turistov
Tudi domačini radi pridejo na obalo, trenutno jih je okoli 12.000, medtem ko naj bi bilo Slovencev samo 5500, enako kot Avstrijcev. Na hrvaškem pa trenutno dopustuje tudi nekaj čez 1000 Američanov. Turistični delavci so nad številom turistov zadovoljni, saj jih je isti dan lansko leto Hrvaška štela le okrog 22.000.
Številni menijo, da je letošnje število gostov dober začetek in da lahko pričakujejo vsaj 60 odstotkov prometa, kot so ga imeli leta 2019, ko je bilo konec maja registriranih 230.000 turistov.
Želja po potovanju je velika
Hotelirji in ostali turistični delavci so zelo optimistični, še posebej odkar so epidemiološke razmere boljše. Zavedajo se, da je veliko odvisno od kriterijev glede prehoda mej, zato poskušajo z državami doseči sporazumen dogovor. Bernard Zenzerović, direktor združenja delodajalcev v hotelirski industriji, pravi, da se rezervacije približujejo številkam iz leta 2019, kar pripisuje umirjanjem ukrepov in želji po potovanju.
Cen za zdaj ne mislijo višati
Kljub temu, da so že zdaj zabeležili veliko rezervacij, pa junija ne pričakujejo velike gneče. Hotelirji so prepričani, da bo julija in avgusta večja zasedenost, sploh glede na lansko leto, ko je bila sezona nenadoma prekinjena. Zenzerović pravi, da se zavedajo, da je letos na trgu več aktivne ponudbe, predvsem iz strani sredozemskih držav, vendar se mu ne zdi, da bi bilo treba cene povišati, niti znižati. Verjame, da bo obisk turistov odvisen od kakovosti ponudbe in ne od nizkih cen.
Verjetno bo potreben dodaten kader
Glede na lansko sezono, ko so morali veliko delavcev odpustiti, se gostinci sprašujejo, ali bo letos sezona vsaj tako uspešna, da ne bo dodatnih odpuščanj. Zenzerović pravi, da morajo hotelirji nadaljevati z ukrepi za ohranjanje delovnih mest, dokler ne bo na vidiku normalizacija posla. »Vse je odvisno od povpraševanja in razvoja turistične sezone,»pravi Zenzerović, hkrati pa optimistično dodaja, da bodo glede na letošnje številke verjetno potrebovali dodaten kader.
Več iz rubrike
Zgodba avtomobilskega dobavitelja v postopku transformacije
Zapleten proces prehajanja iz klasičnih montažnih postopkov v nove proizvodne procese
Razbijamo mite: kako resnično voditi finance podjetja
Ste podjetnik, ki skrbi za finance v podjetju? Če vas zanima, kako do finančne varnosti in uspešnosti, se prijavite na brezplačni webinar Bilance niso finance.