Na Expo danes dogajanje na temo Evropske unije

Na Expo 2020 Dubaj se bo danes odvil niz dogodkov na temo Evropske unije. Slovenija kot predsedujoča država Svetu EU bo pri tem še posebej izpostavljena.
Fotografija: Slovenski paviljon na svetovni razstavi EXPO Dubaj. Foto: Nebojša Tejić / STA
Odpri galerijo
Slovenski paviljon na svetovni razstavi EXPO Dubaj. Foto: Nebojša Tejić / STA

Na svetovni razstavi Expo 2020 Dubaj se bo danes odvil niz dogodkov, na katerih se predstavlja Evropska unija. Dogodke bodo gostili paviljoni držav članic, pri čemer bo Slovenija kot predsedujoča država Svetu EU še posebej izpostavljena. V Dubaju se mudi tudi podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas.

image_alt
V teh državah je kakovost pitne vode najboljša

EU bo na Expu z nizom dogodkov proslavila idejo o edinstveni skupnosti držav. EU želi s svojim dnevom predstaviti evropsko enotnost, raznolikost in solidarnost. Ob bolj tradicionalnih diplomatskih aktivnostih bo poseben poudarek na evropski kulturni diplomaciji, ki ne bo izražala le evropske pestrosti in skladnosti, pač pa bo izpostavila tudi evropske politike in pomen multilateralizma ter globalnih partnerstev.

Program se je danes začel v slovenskem paviljonu z zajtrkom s slovenskimi jedmi z nagovorom generalnega komisarja Slovenije za Expo Matica Volka in državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simona Zajca.

Slovenski paviljon na svetovni razstavi EXPO Dubaj. Foto: Nebojša Tejić / STA
Slovenski paviljon na svetovni razstavi EXPO Dubaj. Foto: Nebojša Tejić / STA

Predstavljeni tudi lectarski izdelki, ki so slovenska posebnost

Zajtrka se je udeležil tudi Schinas, ki je sprejel posebno darilo Slovenije, skulpturo iz lectovega testa, ki simbolizira povezanost držav članic, so sporočili iz javne agencije Spirit Slovenija.

Zgodaj popoldne pa bo pritlični del slovenskega paviljona odet v vonj in okus slovenskih medenjakov. Mojstri lectarske obrti iz družinskega podjetja Perger bodo obiskovalcem približali umetnost okraševanja lectarskih izdelkov, ki so ena od slovenskih posebnosti. Obiskovalci bodo lahko slovenske medenjake tudi okusili ali jih, okrašene z logotipom I Feel Slovenia, tudi odnesli s seboj.

image_alt
Gozdni turizem v Kranjski Gori

Niz dogodkov na paviljonih držav članic EU bo sklenil gala koncert, na katerem bodo sodelovali ustvarjalci iz različnih držav. Slovenijo bo zastopala glasbenica Tinkara Kovač. V okviru slovesnosti, posvečenih EU, bo kot edina glasbenica nastopila tudi na trgu Al Wasl, osrednjemu prizorišču letošnjega Expa, kjer bo nastopila ob dvigu evropske zastave. Tinkara Kovač bo sicer v nedeljo nastopila tudi na samostojnem koncertu v slovenskem paviljonu.

Med drugim pa se bo danes odvil tudi poslovni forum, osredotočen na sodelovanje med podjetji in institucijami iz EU in članic Sveta za sodelovanje v Zalivu.

Na dan, ko so oči javnosti na Expu uprte v EU, na slovenskem paviljonu gostuje tudi mesto Maribor, ki začenja niz celovitih predstavitev slovenskih regij v Dubaju. Na paviljonu se bo Maribor predstavljal do torka, dan kasneje bo svojo predstavitev začela Ljubljana.

Dnevi slovenskega turizma. Foto: Nino Verdnik / arhiv STO
Dnevi slovenskega turizma. Foto: Nino Verdnik / arhiv STO

Slovenski turizem z dobrimi temelji, saj je usmerjen v trajnostni razvoj

Na Dnevih slovenskega turizma, 13. oktobra, se je sicer razpravljalo o prihodnosti slovenskega turizma, sploh v luči epidemije in škode, ki je bila s tem povzročena temu sektorju. Govorniki so si bili enotni, da ima slovenski turizem dobre temelje, saj je usmerjen v trajnostni razvoj.

»Sedaj je čas za investicije v kakovostne projekte, ki so trajnostni in vplivajo na dvig dodane vrednosti,« je prepričan Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo.

image_alt
Hoteli s petimi zvezdicami za manj kot 35 evrov na noč

»Naš cilj je še boljši, bolj trajnosten, vključujoč in bolj odporen slovenski turizem, ki bo promotor trajnostnega razvoja in bo prispeval k višji kakovosti življenja prebivalcev,« je dejala mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije.

»Zavedati se moramo, da nas v turizmu čaka zahtevno obdobje tudi v začetku leta 2022 in turizem je panoga, ki bo okrevala počasi, po napovedih šele 2023, kar lahko ogroža delovna mesta v turizmu,« je dodal Andrej Prebil, predsednik Turistično gospodarske zbornice Slovenije.

Pavle Hevka, predsednik Turistične zveze Slovenije, je izpostavil, da so razmere, v katerih se je znašel ves svetovni turizem, še posebej pa butični turizem, kot ga razvijamo in ponujamo v Sloveniji, kot nalašč za transformacijo, za prevetritev vseh elementov turistične ponudbe, za posodobitev in nenazadnje za priključitev na turistični virtualni 'oblak'.

Več iz rubrike