Minister za delo pojasnjuje obvezno upokojevanje iz PKP7

Minister za delo Janez Cigler Kralj odločno zavrača očitke, da gre pri določbah o upokojevanju starejših delavcev iz sedmega protikoronskega zakona za prisilno upokojevanje.
Fotografija: Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino in socialne zadeve. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino in socialne zadeve. FOTO: Delo

Kot je povedal na vladni novinarski konferenci, želi vlada s tem ukrepom omogočiti tako hitrejšo zaposlitev mladih kot večjo fleksibilnost starejših delavcev, da bodo bolj zanimivi za delodajalce.

»Ukrep bo pozitivno vplival na trg dela, ki je trenutno v zelo težkem položaju. Zaradi posledic koronske krize je namreč izjemno prizadet. Najbolj se je v zadnjem letu povečalo ravno število brezposelnih mladih,« je dejal.

Toliko pozitivnih odzivov, kot so jih z ekipo na ministrstvu prejeli zaradi tega ukrepa, še ni prejel, je izpostavil. »Gre za možnost odpovedi delovnega razmerja ob izpolnitvi pogojev za starostno pokojnino in torej za nobene avtomatizme,« je poudaril.

Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino in socialne zadeve. FOTO: Delo
Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino in socialne zadeve. FOTO: Delo
Zaposleni, ki je izpolnil pogoje, a ga delodajalec še naprej potrebuje, bo lahko nemoteno delal naprej. V primeru odpovedi delovnega razmerja iz poslovnega razloga pa mu bo pripadla odpravnina. »Vem, da je tudi nekaj nasprotovanja temu ukrepu, a gre večinoma tudi za napačno interpretacijo,« je dodal.

Sedmi protikoronski zakon namreč med drugim določa, da bo lahko delodajalec zaposlenemu, ki izpolnjuje pogoje za starostno upokojitev, torej praviloma v starosti 60 let in s 40 leti delovne dobe ali v starosti 65 let in z najmanj 15 leti zavarovalne dobe, odpovedal delovno razmerje brez navedbe razloga. Pri tem bo imel delavec pravico do odpravnine.

Vendar pa so se na ministrstvo zgrnile številne kritike, češ da gre za škodljiv ukrep, ki bo mnoge starejše delavce pahnil v prisilno upokojitev, zaposlitvene možnosti za mlade pa se ob tem ne bodo povečale.


Cigler Kralj je na včerajšnji novinarski konferenci povzel tudi nekatere druge ukrepe iz sedmega protikoronskega zakona. Pri tem je med drugim poudaril, da se dodatki iz interventne zakonodaje ne bodo upoštevali pri izračunu pravic iz javnih sredstev, pri katerem se sicer praviloma upošteva dohodek iz dohodninske odločbe preteklega leta.

Zagotovil je, da bodo našli rešitev tudi za tiste, ki za oddajo vloge ne morejo uporabiti digitalne poti. Starši, ki ne prejemajo otroškega dodatka, morajo vlogo za solidarnostni dodatek namreč vložiti prek eUprave.

Spomnil je še na določbo iz zakona, po kateri bodo lahko zaposleni, ki lani zaradi posebnih okoliščin niso mogli izrabiti vsega letnega dopusta za 2019, tega izrabili do konca februarja. Tisti, ki zaradi z epidemijo povezanih nujnih delovnih potreb niso mogli izrabiti letnega dopusta za lani, pa ga bodo lahko izrabili do konca letošnjega leta.

Več iz rubrike