Madžarska postavila kip v čast ustvarjalcu bitcoina

Madžarska je postala prva država, ki je z javnim kipom počastila ustvarjalca bitcoina Satoshija Nakamota.
Fotografija: Kip Satoshija Nakamote sta ustvarila Reka Gergely (levo) in Tamas Gilly (desno), Budimpešta, Madžarska, 16. september 2021. Foto: Attila Kisbenedek / AFP
Odpri galerijo
Kip Satoshija Nakamote sta ustvarila Reka Gergely (levo) in Tamas Gilly (desno), Budimpešta, Madžarska, 16. september 2021. Foto: Attila Kisbenedek / AFP

Podatek, kdo je ustvaril t. i. 'kralja med kriptovalutami', ni znan. Morda je šlo za posameznika ali skupino ljudi. Prav tako niso znani podatki o spolu, starosti ali narodnosti. Stvaritelj bitcoina je podpisan zgolj s psevdonimom Satoshi Nakamoto.
 
V četrtek, 16. septembra, je bil v Budimpešti na Madžarskem pred številno in navdušeno množico ljudi razkrit kip, posvečen Satoshiju Nakamotu. »Namen kipa je počastiti Satoshija Nakamota, saj ustanovitelji verjamejo, da je njegovo delo resnično nekaj, česar se je treba spominjati,« so zapisali na spletni strani Statue of Satoshi.
image_alt
Med obnovo stare graščine odkrili zaklad

Brezobrazen kip s kapuco

 
Foto: Attila Kisbenedek / AFP
Foto: Attila Kisbenedek / AFP
Bronasti kip, ki stoji v parku Graphisoft, sta ustvarila Gergely Réka in Tamás Gilly. Pri kiparjenju kipa sta želela ujeti mantro »vsi smo Satoshi«, navaja Bitcoin Magazine. Satoshijev obraz je odseven, zaradi česar naj bi se posameznik ob pogledu nanj spomnil, da ima enako pomembno vlogo pri bitcoinu kot Satoshi in vsi drugi. Razlog za 'brezobrazen' kip je seveda tudi v tem, da ni podatka o tem, kdo je Satoshi Nakamoto.
 
Bitcoin Magazine je zapisal, da se kip brez obraza ujema s komentarji senatorke ZDA Elizabeth Warren, ki je julija letos označila »bitcoinerje« za »mračno skupino super koderjev brez obraza«. Bitcoin skupnosti ni pomembno, kdo je bil Satoshi kot posameznik, ampak da je ustvaril decentraliziran protokol, ki komurkoli omogoča prenos vrednosti v realnem času. Ta »brezobrazni super koder« je spremenil svet na bolje, saj je ljudem dal finančno upanje in priložnosti, kot jih še ni bilo, so prepričani na spletni strani Bitcoin Magazine.
image_alt
Kaj je blockchain tehnologija in kako deluje?

Bitcoin krožišče

 
Sicer je kip Satoshija prvi svoje vrste v globalnem merilu, medtem ko je bil prvi spomenik bitcoinu na svetu postavljen v Sloveniji leta 2018. Gre za krožno križišče, ki ima v svoji sredini velikanski kovinski znak bitcoina, nahaja pa se v Kranju, v neposredni bližini kranjskega sodišča.
 
Bitcoin krožno križišče v Kranju. Foto: Račič Blaž / Delo
Bitcoin krožno križišče v Kranju. Foto: Račič Blaž / Delo

Slovenska tiskovna agencija (STA) je 13. marca 2018 ob otvoritvi krožišča zapisala, da gre za prvo t. i. blockchain obeležje na svetu. Tri tone težak kovinski obod in bitcoin znak je postavila Mestna občina Kranj ob finančni podpori kranjskih podjetij 3fs in Bitstamp.
 

Več iz rubrike