Londonsko največje letališče še vedno omejuje število potnikov

Letališče Heathrow v Londonu podaljšuje omejitve števila potnikov do oktobra
Fotografija: Letališče je julija omejilo število potnikov in se sklicevalo na pomanjkanje osebja, kar je privedlo do odpovedi letov, dolgih čakalnih vrst in izgube prtljage FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Letališče je julija omejilo število potnikov in se sklicevalo na pomanjkanje osebja, kar je privedlo do odpovedi letov, dolgih čakalnih vrst in izgube prtljage FOTO: Reuters

Letališče Heathrow je v ponedeljek sporočilo, da bo do 29. oktobra še naprej omejevalo zmogljivost letališča na 100.000 odhajajočih potnikov na dan, s čimer je podaljšalo prizadevanja za zmanjšanje kaosa na letališčih, ki je zaznamoval poletna potovanja v Evropi.

Letališče je omejitev uvedlo julija, pri čemer se je sklicevalo na pomanjkanje osebja, ki je povzročilo odpovedi letov, dolge čakalne vrste in izgubo prtljage. Omejitev naj bi prvotno veljala do 11. septembra. Če se bo poslovanje izboljšalo pred oktobrom, bodo omejitve lahko odpravljene prej, je podjetje navedlo v izjavi.

Letos poleti so bila potovanja kaotična, saj je veliko povpraševanje potnikov trčilo ob pomanjkanje osebja FOTO: Reuters
Letos poleti so bila potovanja kaotična, saj je veliko povpraševanje potnikov trčilo ob pomanjkanje osebja FOTO: Reuters

Heathrow je v svoji izjavi navedel, da je omejitev privedla do manjšega števila odpovedi, krajših čakalnih dob in boljše točnosti. "Z boljšim usklajevanjem povpraševanja potnikov in razpoložljivih virov lahko upravljamo varen letališki ekosistem, ki daje prednost potrebam potnikov," je bilo zapisano v izjavi.

image_alt
Popolnoma izčrpani piloti upravljajo letala, s katerimi potujete

Po podatkih podjetja FlightAware, ki se ukvarja s spremljanjem poletov, je bilo v štirih tednih pred omejitvijo v povprečju 40 odstotkov letov odloženih in 2,7 odstotka odpovedanih. V štirih tednih po uvedbi omejitve se je povprečna stopnja zamud zmanjšala na približno 32 odstotkov, povprečna stopnja odpovedi pa na 1,3 odstotka, čeprav se stopnja ni zmanjševala vsak teden.

Podaljšanje omejitve zmogljivosti ni presenetljivo, saj Heathrow preprosto nima dovolj delavcev, da bi ohranil svoje delovanje, je dejala Kathleen Bangs, tiskovna predstavnica družbe FlightAware. "Prav honorarni delavci so tisti, ki lahko spravijo na kolena dejavnost, kot je Heathrow," je dejala.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Letos poleti so bila potovanja kaotična, saj je veliko povpraševanje potnikov trčilo ob pomanjkanje osebja. To je povzročilo izgubo prtljage, odpovedi letov in dolge čakalne vrste. Letališče Schiphol v Amsterdamu, ki je omejitev uvedlo junija, je prav tako podaljšalo omejitev zmogljivosti za odhajajoče potnike do oktobra.

Henry Harteveldt, analitik potovalne industrije pri podjetju Atmosphere Research, pravi, da so omejitve zmogljivosti za poletne potnike "mešane". "Morda so nekatere linije zmanjšale pogostost letov," je dejal, "potniki zato nimajo takšne izbire letov, kot bi jo imeli sicer. Vsekakor upam, da se bo omejitev števila sedežev končala pred oktobrom," je dodal. "Čim prej se bo končala, mislim, da bo bolje za vse: za letalske družbe, za letališče in seveda za potnike."

image_alt
Letalski nizkoprevozniki množično odpovedujejo lete po Evropi

Več iz rubrike