Ljubljanski župan Arsenoviču svetuje iz lastnih izkušenj

Mariborski župan Saša Arsenovič je danes na delovnem obisku gostil ljubljanskega kolega Zorana Jankovića in predstavnike Javnega holdinga Ljubljana.
Fotografija: Ljubljanski župan Zoran Janković. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Ljubljanski župan Zoran Janković. FOTO: Dejan Javornik

Kot je povedal Arsenovič, župana tudi sicer dobro sodelujeta in si izmenjujeta izkušnje na različnih področjih, danes pa so si skupaj z vodstvom nastajajočega mariborskega javnega holdinga so izmenjali primere dobrih praks v ustanavljanju holdinga ter izkušnje z obdobja njegovega 12-letnega delovanja. Javni holding bo v štajerski prestolnici povezal šest javnih podjetij pod vodstvom Lidije Pliberšek, sicer aktualne direktorice Pogrebnega podjetja Maribor.

Janković, ki je najprej pohvalil lepo prenovljen Glavni trg, je potrdil, da župani vseh mestnih občin dobro sodelujejo. O ustanavljanju holdinga je dejal, da Pliberškovo čaka zahtevno delo, ki terja zelo veliko odločnosti, predvsem pa bo morala direktorje posameznih podjetij prepričati, da bodo verjeli v projekt povezovanja.

»Mi smo ji pri tem na razpolago z vsem, kar bo potrebovala. Tudi naša direktorica Zdenka Grozde, ki upravlja holding z 2300 zaposlenimi, ji bo pri tem v pomoč. Takšno sodelovanje je lahko vzor vsem drugim občinam, ki želijo dvigniti kakovost življenja svojih občanov,« je dejal ljubljanski župan.

Ob tem je dejal, da danes v Maribor niso prišli dajati nasvetov, pač pa predstaviti izkušnje, saj je holding v Ljubljani, ki povezuje tri podjetja, v dvanajstih letih pokazal uspešno delovanje. Je pa bilo tudi njim zelo težko začeti, je dodal Janković.Mestna občina Ljubljana je sicer 88-odstotna lastnica holdinga, ostali delež pa pripada še šestim obmestnim občinam, župan prestolnice pa se je pohvalil, da je bil v času obstoja pri glasovanju o 1900 sprejetih sklepih le dvakrat eden od županov vzdržan, vse ostale so podprli soglasno.

Po besedah Arsenoviča so razmere v Mariboru pravno formalno nekoliko drugačne, saj so za zdaj v holding prenesli le deleže, ki so v lasti mestne občine, po opravljenih cenitvah pa se bodo glede morebitnega povezovanja lotili pogovorov še z občinami solastnicami.
Mariborski župan Saša Arsenovič FOTO:Regent Tadej
Mariborski župan Saša Arsenovič FOTO:Regent Tadej

»Največji izziv je predvsem to, da ljudje po naravi ne maramo sprememb in je najprej potrebno narediti zgodbo dovolj zanimivo ter z dovolj jasnimi cilji in vizijo. Tiste, ki mislijo, da s sedanjim poslovanjem dosegajo svoj maksimum, je potrebno prepričati, da bomo skupaj močnejši in da bo tako omogočen tudi nadaljnji razvoj podjetij,« je menil mariborski župan, ki verjame, da bo s tem boljša tudi uporabniška izkušnja za meščane.

Pliberškova je povedala, da so od marčevske konstitutivne seje v procesu ustanavljanja javnega holdinga opravili kar nekaj dela. Zaključene so cenitve vseh podjetij, ki prihajajo pod njegovo okrilje, 20. avgusta pa je predviden tudi vpis v sodni register.

Z vodstvi vseh podjetij so imeli že kar nekaj pomembnih usklajevalnih sestankov, vsebinsko predvsem vezanih na povezovanje in delovanje pod skupno streho. Prav tako so se že povezale posamezne službe, predvsem nabavna služba in služba za odnose z uporabniki. Za letošnje in naslednje leto so uskladili tudi investicije v javno infrastrukturo, izdelana pa je tudi že grafična podoba holdinga, ki jo bodo javno predstavili ob vpisu v sodni register.

»Pri svojem vodenju sem bila vedno usmerjena v povezovanje in iskanje dobrih praks. Glede na to, da je Maribor drugo mesto v Sloveniji, ki ustanavlja holding, je več kot logično, da smo želeli pri tem vzpostaviti sodelovanje z ljubljanskim holdingom,« je še dodala prva dama nastajajočega mariborskega holdinga.
 
 

Več iz rubrike