Ljubljana razglašena za najbolj privlačno evropsko destinacijo

Popotniki in popotnice s celega sveta so v sklopu tekmovanja European Best Destination 2022 izbrali glavno mesto Slovenije.
Fotografija: Foto: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Foto: Getty Images/iStockphoto

Potovalna spletna stran European Best Destination (EBD), pomembna za promocijo kulture in turizma, je na 13. izvedbi tekmovanja za najboljšo evropsko destinacijo razglasila Ljubljano.

image_alt
Turistične destinacije, ki jih je na Kitajskem vredno obiskati

Največ glasov iz Amerike in sosednjih držav

Na lastni spletni platformi in na družabnih omrežjih so postavili vprašanje: »V katero evropsko mesto bi šli radi na počitnice v letu 2022?« Med 20 destinacijami, ki jih je na podlagi preteklih uspehov izbrala posebna žirija, so popotniki in popotnice s celega sveta izbrali Ljubljano.

Glasovanje je potekalo med 20. januarjem in 10. februarjem, sodelovalo pa je več kot pol milijona popotnikov iz 182 držav. Iz Evrope je prišlo 56 odstotkov glasov, 44 odstotkov pa iz drugih držav. Ljubljana je prejela 75.642 glasov, od tega največ iz Amerike, Italije, Nemčije, Avstrije in Hrvaške, navaja STA.

Vsakoletni izbor najboljše evropske destinacije pritegne pozornost velikih medijev, kot so Business Insider, Lonely Planet, National Geographic in Forbes, ki preko prispevkov promovirajo zmagovalne kandidate.

»Ljubljana je mesto za radovedne in pustolovske duše, zakladnica vznemirljivih skrivnosti in naravnih radosti. Ponosna zelena prestolnica Slovenija vabi vse potepuhe, ki so lačni kulture, umetnosti, zabave in velikih zelenih površin, ki poskrbijo za sproščeno vzdušje. Glavnega mesta Slovenije ne obiskujejo le popotniki s celega sveta, ampak tudi delegacije županov, okoljskih svetovalcev in urbanistov, da bi spoznali zeleni čudež te edinstvene prestolnice v Evropi,« so zapisali na spletni strani European Best Destination.

image_alt
Kako je živeti na Kitajskem in kolikšne so cene?

Ljubljani sledi španska Marbella, na seznamu tudi sosednja Dunaj in Gradec

Najbolj obiskana spletna stran, posvečena potovanju in kulturi v Evropi, doseže več kot šest milijonov popotnikov, ki vsako leto preko različnih tekmovanj (najboljši božični sejmi, plaže, smučišča, najbolj romantične destinacije itd.), podpirajo najlepše evropske destinacije.

Na ta način v sodelovanju s številnimi turističnimi organizacijami in največjo mrežo trajnostnega turizma EDEN spodbujajo razumevanje raznolikosti in prepoznavanje kakovosti različnih destinacij v Evropi.

Na seznamu 20 najboljših evropskih destinacij je tudi Dunaj. Foto: Shutterstock
Na seznamu 20 najboljših evropskih destinacij je tudi Dunaj. Foto: Shutterstock

EBD je preko posebne žirije med 400 svetovnimi destinacijami v Evropi izbrala 20 najbolj trendovskih in atraktivnih mest. Na vrh seznama je uvrstila Ljubljano, sledijo pa ji Marbella (Španija), Amiens (Francija), Plovdiv (Bolgarija), Leuven (Belgija), Oradea (Romunija), London (Velika Britanija), Nijmegen (Nizozemska), Regija Lahti (Finska), Istanbul (Turčija), Obala Amalfi (Italija), Praga (Češka), Rim (Italija), Bavarska (Nemčija), Atene (Grčija), Clonakilty (Irska), Dunaj (Avstrija), Lucern (Švica), Gradec (Avstrija) in Kreta (Grčija).

Mesto ustvarjeno za in z njenimi meščani

»Gre za svojevrsten poklon mestu in našim prizadevanjem, da Ljubljano razvijamo v smeri trajnosti, mehke mobilnosti, visoke kakovosti življenja, pestre, na lokalnih posebnostih in surovinah temelječe ponudbe, vključenosti lokalnega prebivalstva,« STA povzema besede direktorice Turizma Ljubljana Petre Stušek.

Tudi Maximilien Lejeune, direktor EBD, ne more skriti navdušenja nad glavnim slovenskim mestom, za katerega pravi, da je mesto dobrih praks, ki navdihuje destinacije širom sveta.

image_alt
Dih jemajoči ekološki hoteli

»Predvsem pa je Ljubljana mesto ustvarjeno za in z njenimi meščani, kjer je dobro živeti, delati, vlagati, se ustaliti s svojo družino, svojim projektom, svojim startupom,« je dejal ob razglasitvi zmagovalne destinacije.

Več iz rubrike