Letos bo primanjkovalo tudi božičnih dreves

Prodajalci opozarjajo: »Pripravite se na pomanjkanje naravnih in umetnih božičnih dreves.«
Fotografija: Pripravljanje božičnih dreves, Kanada. Foto: Christinne Muschi / Reuters
Odpri galerijo
Pripravljanje božičnih dreves, Kanada. Foto: Christinne Muschi / Reuters

Letos so postale težave v dobavnih verigah že nekaj skoraj povsem običajnega in nenadno povečano povpraševanje je v kombinaciji z drugimi težavami prizadelo tudi industrijo božičnih dreves. Prodajalci božičnih dreves pravijo, da bodo imeli v letošnji praznični sezoni na voljo manj dreves za prodajo, med drugim tudi zaradi podnebnih sprememb.

Izredno visoko povpraševanje

Zaradi težav v dobavni verigi in podnebnih sprememb bo letos primanjkovalo tako pravih kot umetnih božičnih drevesc, navaja CNBC za ameriški trg. Na Forbesu so zapisali, da je podobno stanje tudi v Združenem kraljestvu. Prodajalci že pozivajo k zgodnjemu nakupu.

image_alt
Bo kriza s kontejnerji uničila božič?

Po mnenju prodajalcev bo zmanjšana ponudba v primerjavi s pričakovanim povečanim povpraševanjem vplivala na trge naravnih in umetnih božičnih dreves. »Povpraševanje bo letos izredno visoko, zato menim, da potrošniki vsekakor ne bi smeli čakati,« je za CNBC pojasnil Chris Butler, glavni izvršni direktor ameriškega podjetja National Tree Company, ki je uvoznik in veletrgovec z umetnimi božičnimi drevesi in prazničnimi okraski.

Foto: Christinne Muschi / Reuters
Foto: Christinne Muschi / Reuters
»Potrošniki bi morali kupovati zdaj, saj mislim, da bo do zahvalnega dneva [25. november], ki je za nas najpomembnejši teden, veliko praznih polic. V primerjavi z lanskim letom že zdaj beležimo precej veliko rast, zato menim, da nas letos čaka velika, velika sezona,« je dodal Butler. Meni, da so kazalniki večjega povpraševanja v tej sezoni stalno naraščanje potrošniške porabe med pandemijo, splošna utrujenost po dveh letih epidemije ter večji obseg druženj to zimo zaradi cepljenja.

»Če vidite nekaj, kar vam je všeč, to kupite,« je svetovala Jami Warner, izvršna direktorica ameriškega združenja za božična drevesa. Warnerjeva je pojasnila, da so trenutne motnje v dobavni verigi še posebej prizadele umetna drevesa, ki se večinoma uvažajo iz Azije in traja več časa kot običajno, da pridejo v ZDA. »Količine bodo letos manjše kot običajno, potrošniki pa bodo seveda morali prevzeti breme višjih cen. Te ne bodo zelo visoke, vendar bodo višje.«

Dražji prevoz s Kitajske

Butler je dejal, da vsako leto plača na tisoče zabojnikov za prevoz izdelkov iz proizvodnih obratov na Kitajskem v Združene države Amerike. »Od maja je bilo zaradi zaostankov, ki so bili posledica covida-19, zelo težko dobiti zabojnike,« je pojasnil Butler in dodal, da so se začele cene junija dvigati. Tako naj bi lani za zabojnike plačevali od 1800 do 2700 evrov, letos pa skoraj 18.000 evrov. Butler je za CNBC dejal, da se bodo letos cene za potrošnike zaradi povišanja prevoznih stroškov morda zvišale za 25 odstotkov.

image_alt
Odprtje trgovin brez blagajn, v katerih kupec vzame izdelke in odide

Po navedbah Warnerjeve bodo letos za potrošnike na trgu prava božična drevesa težko dostopna tudi zaradi kombinacije motenj v dobavni verigi in vremenskih nesreč, na katere vplivajo podnebne spremembe. »Tudi pridelovalci božičnih drevesc imajo težave s prevozom, saj ne morejo najti tovornjakov, s katerimi bi drevesca, ki jih imajo, prepeljali na trg,« je pojasnil Warnerjeva.  

Več iz rubrike