Lego gradi novo tovarno v Vietnamu

Lego proizvede 100 milijard kock letno, kar ni dovolj za vedno večje povpraševanje. Širitev na azijskem trgu je zato neizogibna.
Fotografija: Foto: Ekaterina79/Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Ekaterina79/Getty Images

Družba Lego je nedavno sporočila, da nameravajo zgraditi novo tovarno v Vietnamu, da bi zadostili hitro rastočemu povpraševanju. V projekt nameravajo investirati milijardo evrov, navaja CNN Business.

image_alt
Igra prestolov hrvaški žep napolnila s 180 milijoni evrov

Začetek proizvodnje že leta 2024

Tovarna v Vietnamu bo tako že druga na azijskem trgu, po odprtju tovarne na Kitajskem leta 2016. »Rast na Kitajskem je fantastična in vidimo, da bomo sčasoma potrebovali večje kapacitete,« je dejal Carsten Rasmussen, glavni operativni direktor podjetja.

Ob tem je dodal, da je v zadnjem času v primerjavi z evropskimi in severnoameriškimi trgi opaziti porast srednjega razreda in veliko število rojstev na tem območju. 

Se obetajo lesene lego kocke? Foto: Shutterstock
Se obetajo lesene lego kocke? Foto: Shutterstock

Kot navajajo poznavalci, gre za zadnji del strategije, ki jo je podjetje razvijalo deset let. Umestitev proizvodnje blizu ključnih trgov je zelo pripomoglo k zmanjšanju stroškov in zaščiti pred zunanjim vplivom.

»To nam omogoča krajši dobavni rok za stranke in hitrejše odzivanje na povpraševanje,« je dejal Rasmussen.

Tovarna v Vietnamu naj bi s 4000 zaposlenimi s proizvodnjo začela leta 2024 in bo po poročanju poznavalcev lepo dopolnila letno proizvodnjo 100 milijard kock.

image_alt
Najlepša novoletna voščila za poslovne partnerje

Vrnitev k lesenim koreninam

Nova tovarna bo tudi prva, ki bo ogljično nevtralna, saj bo porabo energije pokrivala s sončno energijo iz strešnih panelov.

Lego je izdelavo svojih kock začel leta 1932 in sicer v leseni različici, leta 1960 pa so v celoti prešli na plastiko. Domnevno zato, da so bile kocke enostavnejše za čiščenje in hkrati bolj vzdržljive.

Čeprav je trajalo desetletja, da se je podjetje začelo zavedati resnosti problema plastičnih odpadkov, v zadnjem času pospešeno iščejo trajnostne rešitve.

Kot navajajo tuji mediji, Lego trenutno razvija kocke, izdelane iz recikliranih plastičnih steklenic, nedavno pa so se zavezali, da bodo trenutne plastične kocke do konca desetletja zamenjali z bolj trajnostnimi materiali.

Podjetje je svojo resnost k trajnostnemu pristopu pokazalo tudi z nedavno kolekcijo lesenih izdelkov za dom, ki so nastali v sodelovanju z dansko blagovno znamko Room Copenhagen. Asortima vključuje stenske obešalnike, predale za mizo, okvirje za slike, stojala za knjige in podobno.

image_alt
Besede, ki smo jih letos največkrat vtipkali v Google

Izdelki iz rdečega hrasta temeljijo na značilni Lego obliki in nosijo prepoznavni logotip znamke. Kot navajajo tuji mediji, za zdaj še ni jasno ali bo podjetje uporabo lesa vrnilo tudi v otroške igrače.

Več iz rubrike