Led prekril največjo vročo puščavo na svetu – Saharo

Največja vroča puščava na svetu le redko doživi tako vreme. Letos šele četrtič v zadnjih 42 letih.
Fotografija: Sahara v torek 19.1. 2020. FOTO: Karim Bouchetata / REUTERS
Odpri galerijo
Sahara v torek 19.1. 2020. FOTO: Karim Bouchetata / REUTERS

V torek (19. januarja) je na enem najbolj suhih krajev na svetu presenetila zmrzal. V puščavi Sahara na severozahodu Alžirije, tik pred mestom Ain Sefra, so peščene sipine namreč prekrili ledeni kristali. Lokalni fotograf Karim Bouchetata je nenavadno vreme zajel v slikah in video posnetkih, ki so preplavile naslovnice časopisov in novičarskih portalov po vsem svetu.
 
Sahara leta 2018. FOTO: Sekkouri Kamel/ Geoff Robinson
Sahara leta 2018. FOTO: Sekkouri Kamel/ Geoff Robinson
Mesto Ain Sefra leži na nadmorski višini približno 1000 metrov in je obkroženo z gorovjem Atlas blizu alžiro-maroške meje. Medtem ko se poletne temperature v regiji v povprečju gibljejo okoli 38 stopinj Celzija, so januarski dnevi bolj osvežujoči, a le malokdaj sežejo pod ničlo. Torkova zmrzal je posledica redke hladne noči, ko se je temperatura spustila na minus 3 stopinje Celzija.
 
Nabiranje snega in ledu v severni Sahari je nenavadno, a nič novega. V torek se je slednje zgodilo četrtič v 42 letih. Pred tem je bilo podobno vreme moč zaslediti v letih 1979, 2016 in 2018. Takrat so bile temperature še nižje, zmrzal pa je bila veliko močnejša kot letos; leta 2018 je na nekaterih območjih severozahodne Alžirije zapadlo tudi do 40 centimetrov snega, medtem ko je snežni metež leta 2016 v nekaterih regijah nanesel več kot tri metre ledenih kristalov, poroča revija Live Science.
 

V Sahari je veliko večja verjetnost snežnih padavin na višjih nadmorskih višinah, na primer v gorah Atlas, je Nasa dejala v izjavi po snežnem metežu leta 2018, ki je bil viden tudi iz vesolja.

Sahara je sicer največja vroča puščava na svetu, ki se razteza na več kot 8,6 milijona kvadratnih kilometrov po severni Afriki med Atlantskim oceanom in Rdečim morjem - Antarktika in Arktika, ki pokrivata večjo površino kot Sahara, veljata za hladni puščavi.

Več iz te teme:

Več iz rubrike