Avstrija: Zaplet, korupcija in pranje denarja

V zadnjem tednu maja sta odjeknili dve novici o policijskih akcijah in (domnevnem) mednarodnem kriminalu, bolj ali manj povezanem z Avstrijo.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

V Veliki Britaniji je bil aretiran 55-letni Peter Weinzierl, ki je bil do leta 2015 šef dunajske banke Meinl. Njegovo aretacijo so zahtevali preiskovalci newyorškega sodišča, ki se ukvarjajo s korupcijo in pranjem denarja. Weinzierl je osumljen, da je prek mreže bank in podjetij v davčnih oazah, opravljal transakcije z velikimi vsotami denarja iz tajnih skladov brazilskega podjetja Odebrecht, velikega koncerna za gradbeništvo in inženiring. Gre za približno 170 milijonov ameriških dolarjev, ki so bili iz Brazilije prek bančnih računov v ZDA nakazani najprej dunajski banki Meinl, katere večinski delež je Odebrecht kupil leta 2011. Denar je bil nato poslan banki Meinl v karibski otoški državi Antigvi. Namen tega denarja je bilo podkupovanje politikov v Braziliji, Mehiki in Panami. Dodatna težava Weinzierla, ki ga bojo Britanci izročili ZDA, je več kot 100 milijonov dolarjev davkov, ki jih koncern Odebrecht ni plačal v Braziliji. Z Weinzierlom je obtožen tudi njegov sodelavec, ki je tudi avstrijski državljan.

Ameriški preiskovalci trdijo, da je Odebrecht v Srednji in Južni Ameriki skupaj dal 788 milijonov dolarjev podkupnine, s čimer je zaslužil tri milijarde dolarjev. Voditelji koncerna so te obtožbe priznali in se dogovorili, da bodo ameriškim in brazilskim državnim organom plačali 3,5 milijarde dolarjev. Odebrecht se je medtem preimenoval - od lanskega decembra se imenuje Novonor.
image_alt
Zasvojljiva hrana za hišne ljubljenčke je milijardni posel

Meinl Bank in njene poslovne podružnice niso prvič tarča preiskovalnih organov in medijev. Družba Meinl je dolgo uživala status uglednega podjetja, blagovna znamka pa bo prihodnje leto praznovala 150. obletnico.
 
Leta 1862 je Julius Meinl I na Dunaju ustanovil podjetje Julius Meinl. Bilo je eno prvih na svetu, ki je kupcem ponudilo praženo kavo. Leta 1877 je Meinl izumil praženje kave v bobnu, v katerem se kavna zrna neprestano premikajo in nikoli ne pridejo v neposreden stik z ognjem. Meinl je bil največji proizvajalec kave in čaja v Avstro-Ogrski. Širitev se je nadaljevala -  po prvi svetovni vojni, leta 1938, je imelo podjetje več kot 570 podružnic v Avstriji in sedmih drugih evropskih državah, vključno s Kraljevino Jugoslavijo.

Julius Meinl III. se je po emigraciji v Anglijo med drugo svetovno vojno vrnil v Avstrijo in obnovil verigo trgovin Meinl. Ob padcu železne zavese so Meinlovi ustanovili tudi verigo supermarketov zunaj Avstrije, predvsem na Madžarskem. V letu 1998 je bila prodana celotna maloprodajna veriga, razen najbolj znane in največje delikatesne prodajalne v Avstriji - trinadstropnega supermarketa Meinl na Grabnu sredi zgodovinskega središča Dunaja, med katedralo sv. Štefana in nekdanjim cesarskim dvorom Hofburg. Podjetje Meinl je obdržalo tudi proizvodnjo kave, marmelade in čaja - in je s tem, največ z kavo, do danes mednarodno uspešno. Julius Meinl V. pa se je osredotočil na bančništvo in nepremičnine.
Peter Weinzierl, FOTO: APA / el Universo
Peter Weinzierl, FOTO: APA / el Universo


Podjetje Meinl je leta 1923 ustanovilo tudi svojo banko. Meinl Bank ne bo praznovala 'rojstnega dne' - ne le zato, ker je bila junija 2019 preimenovana v Anglo Austrian AAB Bank, temveč tudi, kjer je banka Meinl od leta 2007 v središču pozornosti zaradi sumov tajnih transakcij in druge nelegalne poslovne prakse. Julius Meinl V. je tisto leto zapustil banko, nato je dolgo ostal osumljenec v preiskavah, nekaj dni pa preživel celo v zaporu.

Konec leta 2019, manj kot pol leta po tem, ko je bila banka Meinl preimenovana v AAB, je izgubila dovoljenje za poslovanje v EU in se medtem zaradi insolventnosti zaprla. Avstrijski mediji pišejo, da so njene najbolj oškodovane stranke iz številnih držav, predvsem iz Rusije in Ukrajine, celo iz Severne Koreje. Proizvodno podjetje Julius Meinl zdaj vodijo drugi člani družine - in niti ne omenjajo, da so ustanovili banko leta 1923 z namenom pomagati lastnim zaposlenim.
 

Zapleti po smrti Joséja Vasqueza


Druga, novejša zgodba s policijsko intervencijo in mednarodnim odmevom, je bila akcija italijanskih karabinjerjev, ki so v bližini Trbiža, nedaleč od meje z Avstrijo, ustavili kolono tovornih vozil, polnih starih glasbil. Zbral jih je José Vasquez, rojen na Kubi v začetku 1950-ih, izobražen v ZDA, strokovnjak za starejšo klasično glasbo, ki je bil vrsto let univerzitetni profesor glasbe na Dunaju. Instrumenti so bili zadnji dve leti eksponati ekskluzivnih razstav v Trstu in Bologni, od konca tega januarja pa shranjeni v dvorcu v bližini Rima.

Vasquez, ki je zbolel za covidom-19 in umrl marca, je zbral več kot 200 izjemno dragocenih godal iz obdobja 1550-1780, in številne druge objekte ter dokumente, povezane z glasbo iz tistega obdobja - in ustanovil sklad Orphéum s sedežem na Dunaju. Pravijo, da je to največja takšna kolekcija na svetu. Vsi instrumenti so Vasquezovi, pravijo v Orphéumu. Vasquezova žena in brat, ameriška državljana, naj bi želela to kulturno blago brez dovoljenja odpeljati iz Italije. Tu marsikaj še ni jasno.
image_alt
Hrvati odprli meje, hitijo s cepljenjem, čakajo na turiste brez mask

Več iz rubrike