V hrvaškem Konzumu tudi evri

Hrvaška trgovska veriga Konzum je proaktivno začela s postopkom za dvojno označevanje cen izdelkov in storitev.
Fotografija: Konzum začel s postopkom dvojnega označevanja cen.
Foto: Sasa Midzor Sucic/CROPIX
Odpri galerijo
Konzum začel s postopkom dvojnega označevanja cen. Foto: Sasa Midzor Sucic/CROPIX

Še preden bo septembra na Hrvaškem začela veljati uradna obveznost dvojnega označevanja cen, bodo imeli vsi kupci, ki bodo nakupovali v Konzumovih prodajalnah, vpogled v cene izdelkov tudi v novi valuti. Ogromna trgovska veriga Konzum je namreč začela s postopkom prikazovanja cen artiklov in storitev v kunah in evrih. Uradno bo Republika Hrvaška evro uvedla s prvim dnem leta 2023.

image_alt
Evropske borze v rdečem, vse bližje izenačitev evra in dolarja

Zaposleni so pripravljeni

Dvojno označevanje cen pred zakonsko obveznostjo je nadaljevanje širše politike odprtega in transparentnega odnosa družbe do kupcev.

»Transparenten odnos s strankami je nujen za naše poslovanje, na podlagi katerega iz dneva v dan pridobivamo in krepimo njihovo zaupanje. Vedno se trudimo biti odprti v vsem, kar počnemo, tudi v tem zahtevnem obdobju uvedbe evra,« je povedal Zoran Mitreski predsednik uprave Konzuma in dodal, da so priprave začeli pravočasno, zaposleni pa so pripravljeni nadaljevati z vsemi fazami uvajanja zgodovinskih sprememb, da bi pomagali strankam, da se čim lažje prilagodijo prehodu na novo valuto države.  

image_alt
Za rast cen turističnih namestitev krivi turisti

Vsi artikli na bogatih Konzumovih policah bodo imeli cene izražene v hrvaških kunah in evrih, ter fiksen menjalni tečaj v višini 7,53450 kune za evro, menjava vseh etiket v več kot 600 Konzumovih trgovinah pa bo opravljena do konca julija, poroča Poslovni dnevnik.

Od 15. januarja bo plačevanje možno samo z evri

Celoten proces uvedbe evra na Hrvaškem je razdeljen na tri faze, prva se nanaša na prikaz dvojnih cen in fiksnega menjalnega tečaja, katerega uveljavitev je Konzum že začel. 

Hrvaška bo evro uvedla leta 2023. Foto: Twitter
Hrvaška bo evro uvedla leta 2023. Foto: Twitter

Dvojne cene bodo do 31. decembra 2023 objavljene na vseh akcijskih izdelkih v vseh trgovinah Konzum, tudi v spletni trgovini. Cene v obeh valutah bodo prikazane skozi celoten proces izbire in nakupa artiklov – na policah trgovin, v spletnih nakupovalnih vozičkih, med postopkom blagajne in pri potrditvi naročila pri spletnem nakupu blaga ter na vseh izdanih računih.

Druga faza se bo začela 1. januarja 2023 z uradno uvedbo evra na Hrvaškem, pri čemer je pomembno omeniti, da bo v kunah možno plačevati do 14. januarja istega leta, vračila pa bodo možna samo v evrih.

Zadnja faza se nanaša na obdobje od 15. januarja 2023, ko bo evro postala edina valuta, s katero bodo kupci lahko plačevali v Konzumovih trgovinah, še navaja hrvaški medij.

image_alt
Hrvaška, destinacija le še za najbogatejše

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.