Končana 48-letna gospodarska vojna

Združeni arabski emirati (ZAE) so ustavili bojkot Izraela, ki je strogo veljal vse od leta 1972.
Fotografija: ZAE so ustavili gospodarski bojkot Izraela. FOTO: REUTERS/Akhtar Soomro
Odpri galerijo
ZAE so ustavili gospodarski bojkot Izraela. FOTO: REUTERS/Akhtar Soomro

Predsednik ZAE šejk Khalifa bin Zayed al-Nahyan je dokončno podpisal odredbo o ukinitvi bojkota Izraela. WAM - uradna tiskovna agencija države - poroča, da novi dogovor vsem družbam ZAE in državljanom omogoča vzpostavitev trgovinskih odnosov z Izraelom in izraelskimi podjetji, uvoz in izvoz ter pripravo sporazumov o sodelovanju na vseh področjih.

Sporazum je del prizadevanj ZAE za razširitev diplomatskega in trgovinskega sodelovanja z Izraelom in predstavlja načrt za začetek skupnega sodelovanja za spodbujanje gospodarske rasti in tehnoloških inovacij.The New York Times poroča, da je popolna normalizacija dvostranskih odnosov med Izraelom in ZAE del dogovora, ki ga je 13. avgusta naznanil ameriški predsednik Donald Trump.

Predsednik Združenih arabskih emiratov šejk Khalifa bin Zayed al-Nahyan. FOTO: REUTERS/Stephanie McGehee
Predsednik Združenih arabskih emiratov šejk Khalifa bin Zayed al-Nahyan. FOTO: REUTERS/Stephanie McGehee
ZDA bodo namreč v okviru te pogodbe ZAE prodale F-35 - enomotorna vojaška večnamenska lovska letala tehnologije stealth, ki lahko izvajajo bližnjo zračno podporo, taktično bombardiranje in misije zračne prevlade. Prodaja naj bi koristila tudi Izraelu. F-35 bi bil namreč v rokah prijateljske države z enakimi interesi in v neposredni bližini Irana - velikega sovražnika Izraela.

31. avgusta, je letalska družba El Al Israel Airlines izvedla prvi let med Tel Avivom in Abu Dabijem. Po poročanju Reutersa naj bi letalo prevažalo izraelsko delegacijo in visoke uradnike administracije ameriškega predsednika. Nekateri izraelski uradniki so v Abu Dabi prispeli že pred vikendom, da bi pripravili vse potrebno za nadaljne pogovore. 

V medijih ZAE so novico o prekinitvi bojkota predstavili s slikami šejka Khalife, ki je podpisoval sporazum v ozadju izraelskih in zastav ZAE. V medijih sosednjih arabskih držav, vključno s Savdsko Arabijo, so bili objavljeni pozitivni članki o zadnjih dogodkih.
 
 
 

Več iz rubrike